با وجود ابهامات متعددی که کارشناسان و اقتصاددانان درون و بیرون دولت به طرح ایجاد یک میلیون و 850هزار شغل وزارت کار وارد می‌کنند، حجت عبدالملکی همچنان از این برنامه دفاع می‌کند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی روز گذشته از ورود به موضوع اصلاح قانون کار با حضور نمایندگان تشکل‌های کارگری و کارفرمایی خبر داد و با اشاره به برنامه‌ریزی وزارت کار برای افرادی که اشتغال فاقد بیمه دارند، درباره هدف‌گذاری ایجاد یک میلیون و ۸۵۰هزار شغل تا پایان ۱۴۰۱ گفت: بخش قابل توجهی از این میزان شغل در قالب خوداشتغالی خواهد بود و بخشی دیگر بیمه خواهد داشت و در ایجاد این میزان شغل‌ روی بحش مشاغل خانگی و اشتغال روستایی متمرکز خواهیم شد.

بیکاری یک میلیون کارگر در دوران کرونا

حجت عبدالملکی گفت: در دوران کرونا بیش از یک میلیون نفر شغل خود را از دست دادند که امیدواریم با بهبود فضای کسب و کار و عبور از پیک‌های کرونایی، خالص اشتغال در کشور افزایش یابد.

شخصا از خودم این توجیه را نمی‌پذیرم که در آخر سال ۱۴۰۱ بگوییم برنامه ما به خاطر تحریم‌ها محقق نشد مگر اینکه تحریم‌های داخلی باشد و این مساله برای ما که در دولت نشستیم یعنی نخواستن

وی درباره هدف‌گذاری ایجاد یک میلیون و ۸۵۰هزار شغل تا پایان ۱۴۰۱ اظهار کرد: در این جریان، بخشی از اشتغال ایجادی مثلا برای افراد ناامید از کار به شکل اشتغال رسمی بیمه‌دار خواهد بود و ما به این سمت حرکت خواهیم کرد که فرار بیمه‌ای کارفرمایان را کاهش داده و بخشی از مشاغل غیررسمی را رسمی کنیم ولی بخش قابل توجهی از این میزان شغل بیمه خواهد داشت و بخشی دیگر در قالب خوداشتغالی ایجاد خواهد شد و ما نمی‌توانیم افراد را ملزم کنیم که خود را بیمه کنند.عبدالملکی در پاسخ به این پرسش که اگر تا انتهای سال ۱۴۰۱ این میزان شغل محقق نشد آیا مسائلی مثل تحریم و نفروختن نفت و نبود درآمد را دلیل عدم تحقق اعلام خواهید کرد؟ گفت: شخصا از خودم این توجیه را نمی‌پذیم که در آخر سال ۱۴۰۱ بگوییم برنامه ما به خاطر تحریم‌ها محقق نشد مگر اینکه تحریم‌های داخلی باشد و این مساله برای ما که در دولت نشستیم یعنی نخواستن. تحریم‌ها در زمینه اشتغال می‌تواند نقش موثر و مثبت داشته باشد. اگر درباره بودجه دولت بگوییم نفت نفروختیم یا کسری بودجه داشتیم کفش این است که در شرایط تحریم چون منابع ارزی محدود و واردات کمتر می‌شود تمایل به سمت بازار داخل خواهد بود و تولیدات داخل باید تقویت شود و امکان جایگزینی تولیدات داخل با کالاهایی که قبلا وارد می‌شدند بهتر فراهم است لذا انتظار داریم که اشتغال افزایش یابد.به گفته وی، در بخش مشاغل خانگی و روستایی ظرفیتی داریم که در طرح اشتغال میلیونی دولت، روی این بخش‌ها متمرکز خواهیم شد.

در حال حاضر ۴۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت بخش صنعت خالی است و یکی از علل عمده این اتفاق بروکراسی‌های اداری است. دولت درصدد تسهیل این مساله در حوزه تامین اجتماعی و صنایع پایین‌دستی بخش کشاورزی است

40 تا 50درصد ظرفیت بخش صنعت خالی‌ست

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که در یک برنامه تلویزیونی سخن می‌گفت، ضمن اشاره به برخی مصوبات شورای عالی اشتغال درباره رفع موانع ایجاد شغل از قبیل نظام اداری ناکارآمد و بروکراسی‌های دست و پاگیر گفت: این مساله جزو مواردی بود که رئیس جمهور به عنوان رئیس شورای عالی اشتغال مطرح کردند که اگر دست بخش خصوصی را نمی‌گیریم پایش را هم نگیریم تا بتواند فعالیتش را توسعه بدهد و ایجاد اشتغال کند. بخشی از بروکراسی در همین حوزه مجوزهاست و مصوبه اصلی که در شورا گذراندیم این بود که غیر از این که وزارت اقتصاد مساله بهبود فضای کسب و کار و کاهش ضوابط را دنبال می‌کند در خصوص ۲۲ رسته اصلی پر اشتغال کار خاص و ویژه انجام شود که بروکراسی‌ها حذف شود.

به گفته وی، در حال حاضر ۴۰ تا ۵۰درصد ظرفیت بخش صنعت خالی است و یکی از علل عمده این اتفاق بروکراسی‌های اداری است که درصدد تسهیل این مساله در حوزه تامین اجتماعی و صنایع پایین‌دستی بخش کشاورزی هستیم.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: اگر این محور را به صورت جدی پیگیری کنیم غیر از اینکه این واحدها راه‌اندازی می‌شوند و تولید می‌کنند سرمایه‌گذاری‌های جدید هم اتفاق می‌افتد و به یکی از موتورهای ایجاد اشتغال در کشور تبدیل می‌شود.

عبدالملکی در ادامه با بیان اینکه در روستاها ظرفیت‌های خوبی برای تولید داریم، گفت: صندوق بیمه اجتماعی کشاروزان، روستایان و عشایر که جزو زیرمجموعه وزارتخانه است در حال تقویت است تا بتواند اشتغال‌های روستایی را بیمه و رسمی کند و آتیه خوبی برایشان داشته باشد.

وی افزود: فرصت‌های ایجاد شغل در روستاها زیاد است و با یک آموزش فنی و حرفه‌ای کوچک و سرمایه کم می‌توان در مناطق محروم، اشتغال روستایی را راه‌اندازی کرد به شرطی که زنجیره تکمیل شود و بستر حضور راهبران شغلی و تسهیل‌گرانی که بتوانند تولیدات روستایی را به بازار متصل کنند، فراهم شود.

جلسات اصلاح قانون کار از هفته آینده آغاز می‌شود

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بخش دیگری از سخنان خود به قانون کار اشاره کرد و گفت: قانون کار جزو موضوعات بسیار پیچیده است و در مجلس هم مطرح کردیم که به این موضوع خواهیم پرداخت اما با حضور همه ذینفعان،‌ چندین بار طی ۱۲ سال گذشته به قانون کار ورود شده ولی چون همه ذینفعان حضور کامل و موثر نداشتند یک چالش اتفاق افتاده و به تصویب نرسیده و در نهایت اصلاح مورد نیاز اعمال نشده است لذا در گام دوم برای بهبود فضای کسب و کار به این مساله ورود می‌کنیم ولی نکته اساسی این است که هر گونه تغییری در قانون کار نباید به نحوی باشد که مساله رفاه و امنیت شغلی حدود ۲۴ میلیون نفر کسانی که الان مشغول به کار هستند به خطر بیفتد. ما نمی‌خواهیم برخی شرکت‌ها که سود بالایی دارند و مترصد شرایطی هستند که به نیروی کار خود ستم کنند به این بهانه که قانون اجازه داده بخشی از حقوق نیروی کار را پرداخت نکنند بنابراین قانون کار یک مساله اجتماعی و اقتصادی حساس است که در هفته آینده با حضور همه نمایندگان جریان‌های کارگری و کارفرمایی به آن ورود می‌کنیم.

عبدالملکی با بیان اینکه بیش از ۸۵درصد کسانی که بیکار هستند یا اشتغال ناقص و کم‌درآمد غیررسمی دارند فاقد مهارت هستند، ادامه داد: اگر بر موضوع مهارت‌آموزی تاکید می‌کنیم به این دلیل است که از طریق مهارت‌های فنی و حرفه‌ای، بخش اعظمی از بیکاران فعلی شاغل خواهند شد. در حال حاضر درصدد برقراری تعامل میان سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای و دانشگاه‌ها هستیم که از این طریق دانشجویان علاقه‌مند حین تحصیل در دانشگاه، آموزش‌های مهارتی متناسب با رشته خود را از طریق سازمان فنی و حرفه‌ای بگذرانند و پس از فارغ‌التحصیلی جذب بازار کار شوند.

وی درباره حذف مجوزهای دست و پاگیر از آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای نیز گفت: قبلا متوسط زمان لازم برای صدور مجوز ۸ ماه طول می‌کشید ولی اکنون به سه روز کاهش پیدا کرده یعنی اگر ظرف سه روز بررسی‌های لازم صورت نگیرد و مجوز صادر نشود، سیستم به طور خودکار مجوز را صادر می‌کند. از ابتدای سال تا آغاز کار دولت سیزدهم ۳۰ مجوز آموزشگاه صادر شده بود ولی در یک ماه گذشته بیش از ۳۰۰ مجوز صادر شده است.

اشتغال نزدیک به 21 میلیون نفر در کشور، مشکل‌دار است

وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی در بخش دیگری از اظهارات خود به آمار اشتغال در کشور پرداخت و گفت: برابر آمارهای رسمی نزدیک به دو میلیون و ۴۰۰هزار نفر بیکار در کشور وجود دارد که دو میلیون و ۲۰۰هزار نفر از آنها دارای اشتغال ناقص یا ناپایدار هستند و حدود ۲ میلیون نفر ناامید از یافتن کارند، ۹ میلیون و ۷۰۰هزار نفر هم دارای اشتغال کم‌درآمد هستند و چهار میلیون و ۵۰۰هزار نفر دارای اشتغال غیررسمی و فاقد بیمه‌اند و تمام این گروه‌ها مخاطب اصلی برنامه اشتغال دولت به شمار می‌روند.

وی از برنامه‌ریزی برای افرادی که اشتغال آنها فاقد بیمه است، خبر داد و گفت: اگر فضای کسب و کار رونق یابد افرادی که دارای درآمد کم هستند یا اشتغال آنها فاقد آتیه و بیمه است جزو فعالان بازار کار خواهند بود.

عبدالملکی تصریح کرد: در حال حاضر سامانه‌ای شبیه سامانه جامع اشتغال ایرانیان در وزارتخانه وجود دارد که در حال تکمیل آن هستیم تا اطلاعات آن دقیق‌تر شود. از وضع اشتغال و بیکاری در کشور اطلاعات دقیقی در اختیار نیست که بتوان براساس آن سیاست‌های کارآمدی در پیش گرفت لذا به طور جدی پیگیر هستیم که بانک اطلاعاتی مذکور را تکمیل کنیم.

وی در پایان شناسایی نیروی کار مستعد، ‌مشاوره شغلی و کلینیک‌های کسب و کار، آموزش، ترویج و فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی رسانه ملی و دستگاه‌های اطلاع‌رسان را ۵ مولفه اصلی در ساماندهی اشتغال کشور برشمرد.