معاون رفاهی وزارت کار گفت: بهترین شاخصی که نشان‌دهنده میزان استطاعت افراد است رفتار ماهانه آنهاست.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، احمد میدری درباره نحوه پرداخت کمک حمایت معیشتی افزود: ما شاخص‌های مختلفی برای احصای شرایط مالی افراد داریم، مثل وضعیت تملک خودرو، حکم شغلی، بیمه بازنشستگی، معاملات ملکی، مسافرت خارجی و برخی از شاخص‌های بانکی که پس از رضایت فرد تکمیل می‌‌شود.

وی گفت: در جریان اجرای این طرح، با استفاده از داده‌های دریافتی از پایگاه اطلاعات ایرانیان، حمایت معیشتی به  6 میلیون نفر از مجموع کسانی که یارانه نقدی می‌گرفتند، پرداخت شد یعنی 24میلیون ایرانی حمایت معیشتی نگرفتند. البته بخش عمده گیرندگان کمک حمایت معیشتی در مناطق محروم کشور بودند. در این وضعیت طبیعی است که در برخی مناطق مانند کلان‌شهر‌ها، تعداد کسانی که مشمول حمایت معیشتی شدند بسیار معدود باشد.

معاون رفاهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: ما شاخص‌های مختلفی برای احصای شرایط مالی افراد داریم. با استفاده از مجموعه این شاخص‌ها کل جامعه را دهک‌بندی می‌کنیم. هر شاخص به تنهایی وضعیت فرد را تعیین نمی‌کند. خانوارهایی هستند که وضع خوبی دارند اما خودرو ندارند یا در مورد وضعیت بانکی، برخی خانوارها سرمایه خود را به پول نقد تبدیل می‌کنند و در بانک می‌گذارند. برای دهک‌بندی جامعه باید مجموع شاخص‌ها در نظر گرفته شود. اینکه ما با یک روش همه شاخص‌ها را در نظر می‌گیریم که براساس آن جامعه را دهک‌بندی کنیم، نادرست است. هر شاخصی که به‌تنهایی بگیرید یک‌سری ایراد دارد. مثلاً ممکن است یک فرد با دارایی 100میلیون تومان، مانده بالایی دارد اما مجموع واریزی آن بسیار کم است. معاون رفاهی وزارت کار بیان کرد: بهترین شاخصی که نشان‌دهنده میزان استطاعت افراد است رفتار ماهانه آنهاست. روی همین رفتار ماهانه متمرکز شده‌ایم زیرا می‌خواهیم از جامعه 83میلیونی ایران 24میلیون را انتخاب کنیم تا به آنها یارانه معیشت داده نشود. یک معیار دارایی‌های آنهاست، یک معیار درآمد است و یک معیار هزینه. هر کدام از این معیارها می‌تواند با هم متفاوت باشد. فرضاً یک نفر خانه و دارایی به نام ندارد، درآمدهایش هم وارد سیستم بانکی نمی‌شود پس ردی در نظام بانکی ندارد اما از رفتار هزینه‌ای این فرد تمکنش مشخص می‌شود. می‌گویند برای سه مسافرت خارجی کسی را حذف می‌کنید. در ایران 17درصد مردم مسافرت خارجی رفته‌اند. به‌احتمال بالایی این افراد جزو جامعه 24میلیونی هستند. برای همین در آیین‌نامه به صراحت گفته شده اگر کسی سه سفر هوایی غیرزیارتی داشته باشد جزو 24میلیون قرار می‌گیرد. گروه دیگر پولدارهایی هستند که سفر خارجی هم نمی‌روند اما این افراد بخشی از درآمدهایشان در حوزه املاک و... آشکار است و با استفاده از اطلاعات این پایگاه شناخته می‌شوند. در واقع اگر بخواهیم کمک حمایت معیشتی را به 60میلیون بدهیم چاره‌ای جز این نداریم که بخشی از افراد را که ثروتمند هم نیستند اما در یک‌سوم بالایی جامعه قرار می‌گیرند، حذف کنیم.

میدری افزود: سال گذشته از بین 24میلیون خانوار یارانه‌بگیرکشور، به کمتر از 15میلیون خانوار، سبد حمایتی داده شد در حالی‌که امسال 18میلیون خانوار حمایت معیشتی گرفته‌اند اما بازتاب اعتراض به طرح پارسال چندان قوی نبود. به نظر من دو علت داشت. اول اینکه خانوارهایی که نگرفتند فقط یک 200هزار تومان را از دست دادند و از همین رو مصر نبودند و پافشاری نکردند. دوم اینکه مشمولان را خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی، کارمندان، بازنشسته‌ها و کارگران تشکیل می‌دادند اما گروه‌هایی از کارمندان دولت و بیمه‌پردازان تامین اجتماعی سبد کالا را نگرفتند. در حقیقت بخشی از طبقه متوسط رو به پایین در آن طرح حمایت نشد اما اعتراض هم کم بود. اما در دوره اخیر کسانی نگرفته‌اند که صدایشان راحت‌تر شنیده می‌شود. اینها اقشار پرصدا هستند که اعتراض‌شان رساتر از اقشار کم‌درآمد شنیده می‌شود و به همین واسطه در طرح حمایت معیشتی، موج خبری سنگینی ایجاد شد.