شماری از کشورهای اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای اعلام کردند که طرح موردنظر رئیس‌جمهور آمریکا در زمینه حل مسئله میان فلسطینیان و رژیم صهیونیستی در صورتی که بر مبنای پارامترهای جهانی نباشد، شکست خواهد خورد.

هشت کشور اتحادیه اروپا در روز سه‌شنبه (27 آذر ماه) هشدار دادند که برنامه مدنظر دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا موسوم به معامله قرن برای فلسطین، در صورتی که بر مبنای پارامترهای جهانی نباشد، به شکست منتهی خواهد شد.

بنا بر گزارش عاروتص شوا، در بیانیه‌ فرانسه، هلند، لهستان، سوئد، بریتانیا، بلژیک، آلمان و ایتالیا در پی نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره خاورمیانه به این موضوع اشاره شده است. در آن نشست نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل درباره طرح صلح معامله قرن صحبت کرد و مدعی شد که کشورهای عرب باید با حمایت از طرح صلح ترامپ ثابت کنند که موضوع فلسطینی‌ها برای آن‌ها اولویت دارد.

سفیر آمریکا در سازمان ملل در نشست ماهانه شورای امنیت خواستار حمایت از طرح به‌اصطلاح صلح پیشنهادی آمریکا شده و مدعی شد، فلسطین بیش از اسرائیل به این طرح نیاز دارد! نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل از فلسطین، اسرائیل و جامعه بین‌الملل خواست از طرح موسوم به معامله قرن درباره صلح میان فلسطین و اسرائیل حمایت کنند. هیلی در نشست ماهانه شورای امنیت پیرامون خاورمیانه گفت، طرح را خوانده و برخلاف تلاش‌های گذشته برای حل درگیری‌ها، این طرح در چند صفحه و با راهنمایی‌های نامشخص و خسته‌کننده تدوین نشده است.

هیلی که در موضع‌گیری‌های خود به حمایت از رژیم‌ صهیونیستی معروف است افزود، در این طرح برخی مسائلی وجود دارد که چه برای اسرائیلی‌ها، چه فلسطینی‌ها و چه کشورهایی که به این موضوع توجه دارند، به‌صورت یکسان خوشایند و یا ناخوشایند خواهد بود.

شواهد نشان می‌دهد که ایالات‌متحده قصد دارد روستای ابو دیس در شرق بیت‌المقدس را به‌عنوان پایتخت فلسطین پیشنهاد بدهد و در مقابل اسرائیل از سه یا پنج روستای فلسطینی اطراف قدس عقب‌نشینی کند

وی ادامه داد، هر کشوری یا طرفی گزینه مهمی خواهد داشت که به آن بپردازد و بر بخش‌های ناخوشایند و یا بر بخش‌های خوشایند آن تمرکز و نسبت به ادامه انجام مذاکرات تشویق می‌کند.

به گزارش آناتولی، وی بدون این‌که محتوای این طرح را بیان کند، گفت، طرح صلح متفاوت از دیگر طرح‌ها خواهد بود و سؤال اصلی این است که آیا واکنش‌ها هم به این طرح متفاوت خواهد بود. سفیر آمریکا در سازمان ملل با بیان اینکه در صورت رد طرح صلح آمریکا به وضعیت ۵۰ سال پیش به وضعیت موجود از زمان جنگ ۱۹۶۷ بازخواهیم گشت، مدعی شد، در این صورت اسرائیل به رشد و توسعه خود ادامه می‌دهد اما فلسطین به چنین طرح صلحی نیاز مبرم دارد!

وی ادعا کرد: اسرائیل در وضعیتی قرار دارد که نیازی به طرح صلحی ندارد که واقعیت کنونی خاورمیانه را به رسمیت شناخته است، به همین دلیل طرح صلح از طرح گذشته متفاوت خواهد بود.

هیلی گفت: در طرح صلحی که به مذاق برخی خوش خواهد آمد و به مذاق برخی نه از فلسطینیان کمک خواهیم گرفت که بیش از هر ملت دیگری به لحاظ مالی حمایتشان کرده‌ایم.

وی اظهارات جانبدارانه خود را تکمیل کرد و گفت: در مورد اسرائیل،‌ ملت و امنیت آن حمایت ایالات‌متحده ثابت خواهد بود زیرا ارتباط ما با اسرائیل است که تحقق صلح را ممکن ساخته است. هیلی از جزئیات این طرح سخنی نگفت اما تحلیل‌ها حاکی از آن است که طرح صلحی که آمریکا از آن دم می‌زند فلسطینیان را مجبور می‌کند به نفع اسرائیل چشم‌پوشی کنند و این مسئله شامل وضعیت قدس و آوارگان هم خواهد شد.

نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل درباره طرح صلح معامله قرن صحبت کرد و مدعی شد که کشورهای عرب باید با حمایت از طرح صلح ترامپ ثابت کنند که موضوع فلسطینی‌ها برای آن‌ها اولویت دارد

از طرفی در بیانیه‌ای که پیش‌ازاین نشست شورای امنیت منتشر شد، کشورهای اروپایی اعضای کنونی یا آتی این شورا تأکید کردند، این طرح آمریکایی باید براساس معیارهای بین‌المللی، قطعنامه‌های سابق بین‌المللی و توافق‌نامه‌های امضا شده مورد توافق باشد.

کشورهای اروپایی بلژیک، فرانسه، آلمان، ایتالیا، هلند، لهستان، سوئد و انگلیس هشدار داده و اعلام کردند، هرگونه طرح صلحی که براساس معیارهای بین‌المللی مورد توافق نباشد محکوم به شکست خواهد بود.

در بیانیه‌ای که هشت کشور یاد شده منتشر کرده‌اند، آمده است: ما کشورهای عضو اتحادیه اروپا تمایل داریم، یک‌بار دیگر تأکید مؤکد داشته باشیم که پارامترهای جهانی توافق شده برای تحقق صلح پایدار در خاورمیانه ادامه داشته باشد و این موضوع تحت قوانین جهانی، قطعنامه‌های سازمان ملل و موافقت‌نامه‌های قبلی صورت گیرد. همچنین در ادامه این بیانیه آمده است: خطر شکست هرگونه طرح صلح که در به رسمیت شناختن پارامترهای توافق شده جهانی ناتوان باشد، وجود دارد. چندی پیش روزنامه هاآرتص مطلبی با عنوان ویژگی‌های نیمه‌ی نهایی معامله قرن منتشر کرد که حاکی از تائید موضع عمومی رژیم صهیونیستی در اعطای یک منطقه و نه یک کشور به فلسطینیان است؛ موضعی که اسحاق رابین نخست‌وزیر اسبق رژیم صهیونیستی در اکتبر (مهرماه) سال 1995 در آخرین نطق خود برابر کنست پارلمان و هنگام ارائه دومین توافق اسلو نشان داد و تأکید کرد که تل‌آویو از منطقه اغوار فلسطین هرگز عقب‌نشینی نخواهد کرد.

این روزنامه نوشت که شواهد نشان می‌دهد که ایالات‌متحده قصد دارد روستای ابو دیس در شرق بیت‌المقدس را به‌عنوان پایتخت فلسطین پیشنهاد بدهد و در مقابل اسرائیل از سه یا پنج روستای فلسطینی اطراف قدس عقب‌نشینی کند که کابینه‌های رژیم اشغال‌گر آن‌ها را به منطقه تحت نفوذ شهرداری قدس پس از اشغال در سال ۱۹۶۷ اضافه کرده بودند.

در همین حال بخش قدیمی قدس تحت حاکمیت رژیم صهیونیستی باقی خواهد ماند و به گفته عاموس هرئیل، گزارشگر هاآرتص، ترامپ در طرح خود پیشنهادهایی برای عقب‌نشینی تل‌آویو از شهرک‌های موجود یا تخلیه شهرک‌هایی که پرت و جدا خوانده می‌شود هم ندارد و خبری از عقب‌نشینی از مجتمع‌های بزرگ مسکونی نظیر آرئیل و جنوب نابلس و شهرک‌های غوش عتصیون در نزدیکی بیت لحم و شهرک‌های معالیه ادومیم نیست.

طرح ترامپ همچنین منطقه اغوار فلسطین را تحت حاکمیت رژیم اشغال‌گر نگاه داشته و شامل تشکیل کشور فلسطینی خلع سلاح شده است که ارتش یا سلاح سنگینی ندارد.

بااین‌حال، اتحادیه اروپا همواره بر تحقق راه‌کار دو دولت میان فلسطینیان و رژیم صهیونیستی بر مبنای مرزهای ۱۹۶۷ تأکید دارد. به‌صورت که قدس پایتخت دو طرف باشد. از دید طرف اروپایی به‌این‌ترتیب امنیت موردنظر طرفین و حق حاکمیت فلسطینیان محقق می‌شود.