پگاه دهدار ،  راهنمای گردشگری 

تا جایی که یادمان می آید معمولا سفرهای خانوادگی و دوستانه مان یا مربوط به تابستان بود و شمال و شرجی 40 درجه یا مربوط به عید و همان شمال و ترافیک وحشتناکش. یعنی اگر سه المان شمال، عید و تابستان را از تقویم حذف می‌کردیم، فقط همین تهران برایمان می‌ماند.

تا همین اواخر خیلی از مردم به خصوص در کلانشهرها ترجیح می‌دادند در این فرصت محدودی که برای سفر در اختیار دارند سراغ گزینه‌های آشنا بروند و بی‌خیال ماجراجویی و پیدا کردن مناطق بکر طبیعی و مرخصی گرفتن درزمان ایام کاری باشند. اگر هم کسی می‌خواست وسط پاییز و زمستان بزند به سفر برود، مناطق جنوبی و سفر به کیش و بندرعباس تنها گزینه‌های روی میز بود در حالی که چهار گوشه کشور پر از گزینه‌هایی است که برای یک سفر زمستانی متفاوت می‌شود به آن‌ها فکر کرد.

امسال زمستان را از دست ندهید! دستکش، کلاه و زنجیر چرخ‌تان را آماده کنید و یک سفر متفاوت را تجربه کنید.

غرب و شمال غرب: آذربایجان، کردستان، کرمانشاه

 کوهپایه‌ها و ارتفاعات سردسیری شمال و شمال غرب معمولا مقصد اسکی‌بازان   یخ‌نوردان، طبیعت نوردان ماجراجو و کلا هر کسی است که سرش برای یک چالش برفی در هوای کلی درجه زیر صفر حسابی درد می‌کند. اگر احیانا شما هم در زمستان خشک امسال هوس برف‌بازی به سرتان زده، توصیه می‌کنیم جاذبه‌های طبیعی این نواحی را نادیده نگیرید. 

فقط در صورت عمل به توصیه ما در نظر داشته باشید با این کار عملا دارید خودتان را به قلب توفان می‌زنید. پس قبل از حرکت برای مسافرت دقیقا مقصد را مشخص و خودتان را به تمام تجهیزات و امکاناتی که در سفر نیاز دارید، اعم از وسیله نقلیه به همراه تجهیزات ایمنی کامل، لباس گرم به میزان کافی و... مجهز کنید. به هوای اینکه حالا برویم ببینیم چه می‌شود با یک پراید سفید یخچالی که زنجیر چرخ هم ندارد؛ به گردنه های کوهستانی نروید.

 پیست اسکی پیام- آذربایجان شرقی: از تبریز که به سمت مرند حرکت کنید، بعد از حدود بیست کیلومتر به روستای زیبا و پلکانی به اسم «یام» می‌رسید که در دامنه کوه «می شو» قرار دارد. روبه‌روی این روستا پیست اسکی «پیام» قرار دارد. این پیست اسکی از قدیمی‌ترین پیست‌های اسکی ایران است و فقط سه روز آخر هفته باز است. در این پیست شما می‌توانید وسایل اسکی را کرایه بگیرید؛ سوار تله سیژ شوید و از امکانات آن استفاده کنید. ناگفته نماند که این مجموعه، یک پیست اسکی هم مخصوص حرفه‌ای‌ها دارد.

آبگرم معدنی- اردبیل: اصلا می‌شود کسی سروکارش به استان اردبیل بیفتد و بی‌خیال چشمه‌های معدنی آب گرم شود؟ حالا درست است که اصل رونق آن مربوط به ایام گرم‌تر سال است، اما فکر اینکه شما تا گردن در آب گرم فرورفته اید و دانه‌های برف خیلی رمانتیک مشغول باریدن هستند، خیلی‌ها را مجاب می‌کند تا در زمستان هم عازم شهر سرعین در استان اردبیل شوند.  البته آن‌هایی که به سرعین رفته‌اند می‌دانند حول بسیاری از چشمه‌ها فضای مسقفی ساخته شده و مانند استخرهای مدرن همیشه می‌توان از آن استفاده کرد اما باز هم هستند کسانی که به همین میزان طبیعی بودن کار رضایت نمی‌دهند و الا و بلا می‌خواهند از چشمه‌های سرباز استفاده کنند. اگر از این دسته هستید توصیه ما به شما، استخر گاومیش گلی در مرکز سرعین است . از زندگی چه می‌خواهید دیگر واقعا؟!

دریاچه زریوار- کردستان: یکی از جاذبه‌های شناخته شده کردستان که سال‌هاست گردشگران را در زمستان‌های همیشه برفی آن جذب می‌کند، دریاچه زریوار است. این دریاچه تا قبل از توسعه شهر مریوان چند کیلومتری با شهر فاصله داشت، اما حالا تقریبا به آن چسبیده است. در زمستان تقریبا تمام سطح دریاچه یخ می‌زند، اما حواستان باشد که خیلی به استحکام این لایه اطمینانی نیست و توصیه ما این است که از دور لذت ببرید.

آبشار پریشان- کرمانشاه: این روستا در یکی از سردسیرترین نقاط این استان سردسیر قرار دارد پس طبیعی است که برای رسیدن به آن باید تمامی تجهیزات لازم را همراه داشته باشید. برای تماشای این آبشار یخ زده باید به روستای «چرمه علیا» در 23 کیلومتری شمال شرق سنقر در جاده سنقر به قروه بروید.

شمال: مازندران، گلستان، گیلان

جزیره آشوراده و منطقه گمیشان- گلستان: شما در زمستان می‌توانید انواع اقلیم‌ها را در گلستان تجربه کنید. از کوهستان‌های مرتفع گرفته تا مناطق کویری. در میان همه این‌ها توصیه ما به شما سفر به جزیره آشوراده و تماشای اسب‌های زیبا و آزاد در آن جزیره است. برای این کار باید اول به اسکله بندرترکمن بروید و از آنجا با قایق به مقصد این جزیره حرکت کنید. تماشای چادرهای عشایر و زندگی سنتی آنان نیز در منطقه «گمیشان» در نزدیکی بندرترکمن خالی از لطف نیست.

روستای شیخ موسی- مازندران: روستای شیخ موسی در اصل به عنوان ییلاق مازنی‌ها به خصوص دوستان مقیم بابل و اطراف آن شناخته می‌شود؛ اما سفر به آن در زمستان نیز خالی از لطف نیست. برای رسیدن به این روستا باید از شهر بابل به سمت گلوگاه حرکت کنید و پس از رسیدن به گلوگاه 20 کیلومتر دیگر هم در جاده گلوگاه برانید تا به روستای شیخ موسی برسید. در این روستا علاوه بر زیارت امامزاده و استفاده از مناظر بکر برفی، می‌توانید از چند آبشار یخ‌زده در اطراف شهر هم سیاحتی به عمل آورید.

تله کابین احرار- گیلان: احتمالا خیلی از شما، این تله کابین را با نام تله کابین (بام سبز گیلان) بشناسید. ما به این علت این تله کابین را به شما پیشنهاد می‌کنیم که سفر به ارتفاعات و جنگل‌های کوهستانی گیلانی در این فصل سال، فقط از پس حرفه‌ای‌ها برمی‌آید. پس اگر جزء آن اقلیت حرفه‌ای نیستید خیلی راحت سوار تله کابین شوید و از دره‌های فوق‌العاده پوشیده از برف لذت ببرید.

شرق: خراسانات، سیستان و بلوچستان

آبگرم می اندشت- خراسان شمالی: نسبت به همتایانش در سرعین از شهرت بسیار کمتری برخوردار است و اتفاقا همین مهجورتربودن باعث شده تا از گزند تصرفات انسانی تا حدود زیادی در امان بماند. در آب و هوای سرد زمستان خراسان شمالی آب تنی کردن در چشمه آب گرم ایوب پیامبر (ع) صفای بی‌نظیری دارد. برای رسیدن به این چشمه، باید از بجنورد به سمت گیفان حرکت کنید. در فاصله حدود 95 کیلومتری بجنورد در شمال روستای «حاجی عبدالوهاب» این چشمه آب گرم در خدمت شما است. علت نامگذاری آن هم به این برمی‌گردد که اهالی اعتقاد دارند مقبره‌ای که در کنار این چشمه قراردارد متعلق به حضرت ایوب (ع) است.

آبشار آبگرم- خراسان رضوی: بدیهی است که در سفر به خراسان رضوی اولین مقصد تمام گردشگران ایرانی بارگاه متبرک آقا علی بن موسی الرضا (ع) باشد. اگر بعد از زیارت قصد کردید که از جاذبه‌های طبیعی استان خراسان رضوی هم استفاده کنید، پیشنهاد ما به شما آبشار آبگرم است. آبشار آبگرم تنها آبشار ایران است که آب گرمی دارد و دمای آن به حدود 40 درجه هم می‌رسد. این آبشار در حدود 5 کیلومتری جاده مشهد به کلات نادری و در نزدیکی روستای «آبگرم» قرار دارد. 

فردوس و بشرویه- خراسان جنوبی: وارد مرزهای خراسان جنوبی که بشوید، کم کم اقلیم کویری ایران رویش را به شما نشان می‌دهد. در این بین شاید زیباترین کویرهای خراسان جنوبی متعلق به این دو شهرستان باشد. فردوس در 200 کیلومتری بیرجند و بشرویه در 120 کیلومتری طبس واقع شده است. در فردوس می‌توانید بهترین انار‌های ایران را میل کنید و در بشرویه هم تا دلتان بخواهد بناهای تاریخی مربوط به دوره‌های مختلف وجود دارد. فقط بدانید که سفر کردن به کویر هم مثل سفر به کوهستان چالش‌های خودش را دارد و باید برای آن حتما تدارک مفصلی ببینید.

جنگل حرا- سیستان و بلوچستان: این جنگل در اطراف رودخانه فصلی باهو کلات و خورباهو قرار دارد، یک رودخانه آب شیرین که به دریای عمان می‌ریزد. در این رودخانه می‌توانید با «گاندو» تمساح خجالتی و بانمک هم ملاقاتی داشته باشید. 

جنوب: بوشهر، هرمزگان خوزستان، فارس، کرمان

سیراف- بوشهر: دریا و خلیج فارس که سر جای خود. اما اگر جدای از آن قصد داشتید سری هم به اماکن تاریخی فوق العاده این استان بزنید، توصیه می‌کنیم بندر افسانه‌ای سیراف را از دست ندهید. در زمان‌های قدیم این شهر شهری بوده فوق العاده پررونق و آباد با عمارت‌های باشکوه و نقطه آغاز راه ابریشم. متاسفانه این شهر صدها سال قبل بر اثر زلزله ویران شد اما هنوز هم می‌توانید آثار بسیاری از جمله قلعه، مسجد و گورستان را از لابه‌لای کتاب خاک خورده تاریخ آن بیرون بکشید. برای رفتن به آن هم باید از بوشهر به سمت خورموج- از خورموج به کنگان- و از کنگان به سمت سیراف بروید.

چاهکوه و دره تندیس‌ها- هرمزگان: چاهکوه درواقع دره‌ای است با شکلی فوق‌العاده عجیب و منحصر به فرد که بر اثر باران و فرسایش خاک به شکل یک اثر هنری عظیم‌الجثه درآمده است.

دره تندس‌ها در 75 کلیومتری شهر قشم و چاهکوه در 85 کیلومتری آن قرار دارد.برای نوردیدن این دره و دیدن و لذت بردن از زیبایی‌های آن کاملا مجهز و با یک بلد راه حرکت کنید. زیرا همان طور که از اسمش برمی‌آید پر از پستی و بلندی‌های عجیب و غریب است.

شوش و زیگورات چغازنبیل- خوزستان: برخلاف سایر ماه‌های سال، آب و هوای خوزستان در زمستان عالی است. اگر خواستید  سری به اماکن تاریخی بزنید، توصیه می‌کنیم بناهای چندهزار ساله شهر شوش را از دست ندهید. کاخ آپادانا، تپه آکروپل، کاخ شاوور و مقبره حضرت دانیال (ع)، زیگورات (نوعی معبد) سه هزار و 300 ساله چغازنبیل هم در 15 کیلومتری شهرشوش قرار دارد که برای افراد دوستدار تاریخ همانند بهشت است!

دریاچه مهارلو- فارس: تخت و جمشید و پاسارگاد را بگذارید برای فصل‌های دیگر! دریاچه مهارلوی استان فارس در زمستان یکی از زیباترین مناظر ایران را خلق می‌کند. این دریاچه هم البته مثل دریاچه ارومیه این روزها حال و روز خوبی ندارد اما در این موقع سال همچنان مناظر فوق العاده‌ای خلق می‌کند. برای رفتن به این دریاچه کافی است از شیراز به سمت سروستان حرکت کنید و پس از 50 کیلومتر این دریاچه با گونه‌های مختلف پرندگان مهاجر و پوشش گیاهی زیبای اطراف آن پذیرای شما است.

کویر لوت- کرمان: کویر ظهرهای فوق العاده گرمی دارد و شب‌ها به قدری سرد می‌شود که امکان گذراندن شب در کمپ‌های غیرحرفه‌ای در آن عملا وجود ندارد. برای رسیدن به این کویر باید چند اقلیم آب و هوایی را پشت سر بگذارید. ابتدا باید از شهر سرسبز ماهان راه بیفتید و وارد یک جاده کوهستانی شوید. جالب اینجا است که چند ده کیلومتر کنار کویر لوت قبل از کویر به یک منطقه زمستانی و برفی به نام سیرج می‌رسید. بعد از آن باید به سمت گرم‌ترین نقطه یعنی شهداد حرکت کنید و بعد هم که کویر لوت در خدمت شما است.

مرکز: مرکزی، سمنان، یزد

غار نخجیر- مرکزی: شرق استان مرکزی کویری است و غرب و جنوب غربی آن کوهستانی. بنابراین می‌توان هر دو آب و هوا را در این استان تجربه کرد. غار نخجیر در شمال شرقی شهر دلیجان قرار دارد و از زیباترین غارهای ایران محسوب می‌شود. دمای این غار در زمستان حدود 5 درجه بالای صفر است. بنابراین برای رفتن در آن باید حتما لباس گرم همراه داشته باشید. برای رسیدن به این غار باید از دلیجان به سمت نراق حرکت کنید و بعد از 8 کیلومتر وارد جاده مخصوص غار شوید که با تابلو مشخص شده است.

کویر- سمنان: با وجود پیست‌های اسکی پربرف در شمال این استان، اغلب مردم سمنان را با کویرش می‌شناسند. پیشنهاد ما هم به شما استفاده از این اقلیم کویری فوق العاده است.در سمنان سه کویر «شاهرود» در جنوب شهر شاهرود کویر «دامغان» در جنوب شرقی همین شهر و پارک ملی کویر در کنار شهرستان گرمسار است.

محله فهادان- یزد: در مورد این شهر تاریخی توصیه ما به شما این است که بی خیال خارج از شهر بشوید و زمانتان را صرف گشت و گذار داخل شهر کنید زیرا به قدری جاذبه تاریخی در این شهر هست که دیدن همه آن‌ها ساعت‌ها زمان می‌خواهد.

یکی از جذاب‌ترین این جاذبه‌ها محله تاریخی فهادان در شهر یزد است که کاملا فرم تاریخی خود را حفظ کرده و به صورت کاملا زنده شما را به اعماق تاریخ پرتاب می‌کند.