شرکت خودروسازی نیسان ژاپن اعلام کرد به دلیل ابهام در وضعیت خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و احتمال خروج بدون توافق، برنامه خود را برای ساخت خودروی مدل جدید در این کشور  متوقف می‌کند.

به نقل از شبکه خبری سی ان ان، روز دوشنبه (پانزدهم بهمن ماه) شرکت خودروسازی نیسان ژاپن که پیش‌تر از ابهام در وضعیت خروج انگلیس از اتحادیه اروپا ابراز نگرانی کرده بود، تائید کرد به همین دلیل برنامه ساخت یک مدل جدید خودرو در شهر ساندرلند انگلیس را متوقف می‌کند.

این شرکت در سال 2016 اعلام کرده بود مدل جدید خودروی X-Trail را در کارخانه خود در شهر ساندرلند انگلیس پس از دریافت تضمین‌های لازم از دولت این کشور در خصوص برگزیت تولید خواهد کرد.

نیسان اعلام کرد که این برنامه را لغو کرده و قصد دارد این مدل از خودروهای خود را در ژاپن تولید کند؛ اقدامی که ضربه‌ای به اقتصاد اروپا به شمار می‌آید.

این اعلام شرکت نیسان همچنین بهانه‌ای به اعضای مخالف برگزیت در پارلمان انگلیس داد تا دولت ترزا می نخست‌وزیر این کشور را که همچنان در پی رسیدن به توافقی با اتحادیه اروپاست، بیشتر تحت‌فشار قرار دهند.

کارخانه شرکت نیسان در ساندرلند بزرگ‌ترین کارخانه خودروسازی انگلیس است که بیش از هفت هزار نیرو دارد و کاهش تولیدات آن می‌تواند در بازار مشاغل این کشور تأثیرگذار باشد. نیسان در سال گذشته 2018 میلادی معادل یک‌سوم مجموع خودروهای انگلیس را تولید کرده است.

صنعت خودروسازی انگلیس از زمان اعلام نتایج همه‌پرسی خروج از اتحادیه اروپا در سال 2016 شاهد افت شدید بوده است. میزان سرمایه‌گذاری در مدل‌های جدید خودرو در سال 2018 نسبت به سال پیش از آن 50 درصد کاهش داشت. این خود نشان‌دهنده افت اقتصادی بالا در سرمایه‌گذاری و تولیدات اقتصادی این کشور است.

پیش‌ازاین شرکت خودروسازی بی.ام.دبلیو و تویوتا نیز از احتمال تعلیق فعالیت کارخانه‌های خود در انگلیس خبر داده بودند.

بی ام دبلیو اعلام کرده بود که از ترس سناریوی عدم دستیابی به توافق میان انگلیس و اتحادیه اروپا، تصمیم گرفته است  فعالیت یکی از کارخانه‌های تولیدی خود را در این کشور به حال تعلیق درآورد.

بر اساس اعلام این شرکت، کارخانه تولید خودروی بی ام دبلیو مینی در شهر آکسفورد قرار است از یکم آوریل سال آینده (دوازدهم فروردین ماه) سال 1398 شمسی یعنی درست یک روز پس از خروج رسمی انگلیس از اتحادیه اروپا حداقل یک ماه تعطیل شود.

سخنگوی شرکت بی ام دبلیو دراین‌باره اظهار کرد که این شرکت برنامه تعمیرات کارخانه آکسفورد را به ماه آوریل (فروردین ماه) سال آینده موکول کرده تا در صورت عدم حصول توافق برگزیت، اختلال در فرآیند تولید خودرو را به حداقل برساند.

مدیر اجرایی خودروسازی تویوتا نیز هشدار داده سناریوی عدم توافق، کارخانه این شرکت واقع در منطقه دربی شایر با نزدیک به 600 نیروی کار را در معرض خطر قرار می‌دهد.

وی همچنین هشدار داد که هرگونه تغییر در فرآیندی‌های لجستیکی منجر به افزایش قیمت‌ها، کاهش رقابت‌پذیری و شاید قطع همکاری‌های تجاری با انگلیس شود.

پیش‌تر نیز مرکز اصلاحات اروپا گفته است رشد اقتصادی انگلیس به دلیل رأی مردم این کشور به خروج از اتحادیه اروپا دو و سه‌دهم درصد افت کرده است. این میزان معادل همان اعداد و ارقامی است که طرفداران برگزیت سه سال پیش در کارزارهای تبلیغاتی خود وعده دادند با خروج از اتحادیه اروپا آن را ذخیره و صرف مخارج داخلی خواهند کرد.

روند خروج انگلیس بارأی مخالف نمایندگان مجلس عوام به طرح پیشنهادی ترزا می برای خروج از اتحادیه اروپا وارد چالش تازه‌ای شده است. قانون‌گذاران انگلیسی از یک‌‌سو با خروج بی توافق این کشور از اتحادیه اروپا مخالف و از سوی دیگر بخش‌هایی از سند پیشنهادی می را برنمی‌تابند. چنانچه پیش‌تر نیز جان اسپیرینگ فورد معاون این اندیشکده انگلیسی گفته است، افزایش نرخ تورم و کاهش سرمایه‌گذاری در سه سال گذشته به رشد اقتصادی این کشور آسیب‌زده است.

اتاق بازرگانی انگلیس نیز زودتر هشدار داده بود که‌ موج عظیمی از شرکت‌های خارجی، خود را آماده کرده‌اند که در صورت خروج بی توافق انگلیس از اتحادیه اروپا، این کشور را ترک کنند.

این نهاد انگلیسی در گزارشی تکان‌ دهنده اعلام کرد؛ حدود 75 هزار شرکت خارجی برای جابه‌جایی به خارج از انگلیس مقدمه‌چینی کرده و ظرف چند روز گذشته 35 شرکت وارد فاز اجرایی شده‌اند.

زودتر از شرکت خوردروسازی بی.ام.دبلیو و تویوتا شرکتی دیگرنظیر ایرباس نیز هشدار داده بود. رئیس غول هواپیماسازی ایرباس در اظهاراتی تند به سیاست‌مداران انگلیس هشدار داد که این شرکت آمادگی دارد در صورت تحقق برگزیت بی توافق، کارخانه‌های خود را از این کشور خارج کند.

طرح می برای توافق با اتحادیه اروپا بر سر خروج انگلیس از این اتحادیه در پارلمان این کشور با مخالفت روبه‌رو شده و احتمال دارد نخست‌وزیر انگلیس نتواند این طرح را به‌موقع در پارلمان به تصویب برساند.

درصورتی‌که خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بدون هیچ توافقی صورت گیرد، پیامدهای این‌چنینی و سنگین‌تری برای اقتصاد و جامعه این کشور به دنبال خواهد داشت.