سه‌شنبه شب (13 آذر ماه) سناتورهای آمریکایی شاهد جلسه توجیهی جینا هاسپل، رئیس سیا در خصوص شیوه قتل جمال‌خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد دولت سعودی بودند.

جمال‌خاشقجی که مواضعش در سال‌های اخیر علیه رژیم سعودی برگشته بود، روز ده مهرماه گذشته، پس از ورود به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول، توسط یک تیم اعزامی از عربستان سعودی به قتل رسید و تا همین امروز هم جسد او ناپیداست. ریاض برخی افراد را متهم به قتل او کرده اما تأکید دارد که شخص ولیعهد سعودی از چند و چون این ترور بی‌اطلاع بوده است. اما از گفته‌های سناتورهای آمریکایی برمی‌آید که نظر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا چیز دیگری است.

روزنامه آمریکایی وال‌استریت ژورنال نوشته است که تعدادی از سناتورهای آمریکایی می‌گویند تردیدی وجود ندارد که محمد بن‌سلمان پشت قتل جمال خاشقجی بوده است.

بن‌سلمان، از زمان روی کار آمدن دونالدترامپ در آمریکا یکی از اصلی‌ترین محورهای سیاست خارجی آمریکا در غرب آسیا بوده است. وی قراردادهای نظامی به ارزش 110 میلیارد دلار با آمریکا امضا کرده که رئیس‌جمهور ایالات متحده می‌گوید حاضر نیست آن‌ها را از دست بدهد.

وال‌استریت ژورنال پیش از این نیز گزارش داده بود که سیا کشف کرده بن‌سلمان در ساعات پیش و پس از قتل روزنامه‌نگار منتقد خود، یازده پیام برای مشاور نزدیکش که بر قتل نظارت می‌کرد فرستاده است.

در همین راستا طی جلسه توجیهی نیز دو عضو جمهوری‌خواه مجلس سنای آمریکا بعد از شنیدن گزارش رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا سیا درباره پرونده قتل روزنامه‌نگار منتقد سعودی اظهار کردند، بیش از گذشته به این یقین رسیده‌اند که محمد بن‌سلمان در قتل جمال خاشقجی دست داشته است. این در حالی است که به گفته منابع مطلع، دولت ترامپ قصد دارد درباره ماهیت روابطش با عربستان به مجلس نمایندگان آمریکا توضیحاتی بدهد.

نشست روز سه‌شنبه بازتاب گسترده‌ای بین سناتورهای شرکت کننده در نشست مجلس سنا داشت و بسیاری از آن‌ها به این باور رسیدند که محمد بن‌سلمان،‌ ولیعهد سعودی در قتل جمال‌خاشقجی دست داشته و باید تدابیری فوری و جدی علیه این وضعیت 

لحاظ شود. در عین حال برخی نیز از جینا هاسپل، رئیس سیا انتقاد کردند که چرا این نشست را تنها با برخی اعضای سنا داشته و با همه اعضا نشست را برگزار نکرده است.

 لیندسی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه از ایالت کارولینای جنوبی بعد از جلسه سنا و شنیدن گزارش جینا هاسپل درباره قتل جمال‌خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی در جمع خبرنگاران متعهد شد پیش‌نویس طرحی را که در آن بر دست داشتن محمد بن‌سلمان به قتل خاشقجی تأکید می‌شود، مطرح کند.

گراهام تصریح کرد، به این نشست رفته و بسیار یقین داشته که عملاً غیرممکن است که این عملیات بدون اطلاع ولیعهد‌ سعودی محمد بن‌سلمان انجام گرفته باشد و نشست را ترک کرده درحالی‌که بسیار اطمینانش نسبت به اینکه برآورد اولیه‌اش درباره این پرونده درست بوده، بیشتر شده است.

وی همچنین گفت: عربستان سعودی جزو متحدان راهبردی ما است و ارزش دارد که رابطه‌مان را نجات دهیم، اما این کار نباید به هر قیمتی صورت بگیرد. او گفت: در صورتی که کارهای محمد  بن‌سلمان را نادیده بگیریم و به آن‌ها رسیدگی نکنیم، به جایگاه خودمان در دنیا و امنیت ملی‌مان خدشه‌های بیشتری وارد می‌کنیم. نمی‌توانم محمد بن‌سلمان را شریکی قابل اتکا برای ایالات متحده آمریکا ببینم. وی خاطرنشان کرد: محمد بن‌سلمان قدرتی نابودگر است و در عالی‌ترین سطح ممکن در قتل خاشقجی دست داشته و رویکردش درباره قتل بسیار دردناک است. نمی‌توانم او را شریکی قابل اعتماد برای ایالت متحد آمریکا بدانم.

گراهام در عین حال گفت: عربستان و محمد بن‌سلمان دو موجودیت مختلف هستند اگر عربستان برای مدتی طولانی دست چنین فردی بماند کار کردن با او بسیار دشوار خواهد شد زیرا به تصور من محمد بن‌سلمان دیوانه و خطرناک است و روابط ما با آن‌ها را به خطر می‌اندازد.

این سناتور جمهوری‌خواه تأکید کرد، با هم ‌قطارانش از دو جناح در کنگره تلاش خواهد کرد تا بیانیه‌ای را صادر کند که در آن بر دست داشتن بن‌سلمان در قتل خاشقجی تأکید می‌شود و اشاره دارد به این‌که از زمان ولیعهد بودن بن‌سلمان آشوب در منطقه پر شده و روابط دو کشور نابود شده است.

این سناتور ادامه داد، نمی‌تواند از فروش تسلیحات به عربستان تا زمانی که این کشور به دست این فرد اداره می‌شود حمایت کند به‌ویژه که جنگ در یمن از کنترل خارج شده است.

گراهام افزود: من قصد دارم طرحی درباره دست داشتن بن‌سلمان در این قتل با توجه به ادله و شواهد بسیار موجود صادر کنم، بعد از آن تحریم‌هایی را در چارچوب قانون مگنیتسکی بر مسئولان قتل اعمال کنم و دوست دارم به جهان بگویم اگر کسی تمایل به ائتلاف با آمریکا دارد و می‌خواهد اقتصادش را با آن گره بزند و در تلاش برای عملیات نظامی مشترک است این پیش‌بینی‌ها را هم داشته باشد که باید در قبال اقداماتش پاسخ‌گو باشد از جمله عدم دست داشتن در قتل وحشیانه خبرنگاران در سراسر دنیا، اگر این پیام را به جهان ندهیم جهان را تبدیل به جایی بسیار خطرناک خواهیم کرد.

وی خاطرنشان کرد، به نظر می‌رسد دولت دونالد‌ ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا نمی‌خواهد ادله دست داشتن بن‌سلمان در قتل را قبول کند اما من با دیگر سناتورها طرحی با مضمون این‌که ولیعهد سعودی شریک در قتل است، صادر خواهم کرد. وقتی نمی‌خواهی بگویی این قتل به دست افرادی زیر نظر بن‌سلمان انجام گرفته تو عمداً می‌خواهی چشمانت را روی واقعیت ببندی.  

باب کورکر دیگر سناتور جمهوری‌خواه نیز اظهار کرد، هیچ شکی ندارد که بن‌سلمان آمر قتل خاشقجی و ناظر بر آن بوده است.

وی به خبرنگاران گفت، اگر بن‌سلمان در برابر هیئت‌منصفه قرار بگیرد در عرض ۳۰ دقیقه محکوم می‌شود. ترامپ باید ظرف روزهای آینده بایستد و بگوید آمریکا قتل را تایید نمی‌کند و الا کنگره وارد عمل خواهد شد.

این در حالی است که منابع مطلع گفتند، دولت آمریکا قصد دارد به مجلس نمایندگان کنگره در سایه قتل خاشقجی و بحران یمن موضوع روابطش با عربستان را شرح دهد. این منابع در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز گفتند، دولت ترامپ 13 دسامبر(22 آذر ماه) نشستی با تمامی اعضای مجلس نمایندگان خواهد داشت تا آن‌ها را در جریان موضوع روابطش با دولت عربستان قرار دهد. به گفته این منابع، جینا هاسپل نیز قرار است مجلس نمایندگان آمریکا را در جریان اطلاعات سیا درباره قتل خاشقجی خواهد گذاشت. در روز سه‌شنبه(13 آذر ماه) جینا هاسپل با گروه‌های از اعضای برجسته مجلس سنا نشست داشت و گزارش سیا درباره قتل خاشقجی و نقش بن‌سلمان در روند این حادثه را به سمع و نظر آن‌ها رساند. این بعد از انتقادات گسترده‌ای بود که به دلیل حضور نیافتن در جلسه مشابه قبلی با حضور وزیران خارجه و دفاع آمریکا با آن روبه‌رو شد.

دولت ترامپ درباره قتل خاشقجی مخفی کاری می‌کند

در همین حین یک سناتور ارشد آمریکایی بر این باور است که پامپئو وزیر امور خارجه و متیس وزیر دفاع دولت آمریکا، کنگره را گمراه کردند.

یک سناتور ارشد آمریکایی با زیان‌بار خواندن گزارش رئیس سازمان سیا درباره خاشقجی برای بن‌سلمان و دولت ترامپ، گفت که وزیران خارجه و دفاع این کشور، کنگره را گمراه کرده‌اند.

حضور جینا هاسپل رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا سیا در جلسه غیرعلنی مجلس سنای این کشور و ارائه گزارشی درباره قتل روزنامه‌نگار منتقد سعودی جمال خاشقجی در ترکیه، انتقاد شدید یکی از سناتورها از دولت آمریکا را برانگیخت.

سناتور ریچاد بلومنتال عضو ارشد مجلس سنای آمریکا با انتقاد شدید از مخفی‌کاری دولت دونالد ترامپ رئیس‌جمهور ایالات متحده در موضوع قتل جمال‌خاشقجی و حمایت واشنگتن از ریاض، تأکید کرد که جلسه استماع گزارش هاسپل باید علنی برگزار می‌شد.

بلومنتال، سناتور ارشد آمریکایی در صفحه شخصی توییتر خود نوشت: واکنش همکاران من به گزارشی که از سازمان سیا  است، نشان می‌دهد که پامپئو وزیر خارجه آمریکا و متیس وزیر دفاع آمریکا کنگره را گمراه کرده‌اند او ولیعهد سعودی را آمر قتل خاشقجی دانسته و افزود: محمد بن‌سلمان مسئول قتل وحشیانه و ازپیش برنامه‌ریزی شده خاشقجی است و دولت ترامپ نیز در حال لاپوشانی آن است. این سناتور آمریکایی با اعلام خبر تصمیم سنا برای اقدام علیه ریاض توضیح داد: در حالی که تمام سنا به اقدامات معنی‌داری رأی خواهد داد که بن‌سلمان را جواب‌گوی اقداماتش می‌کند، اما فقط تعدادی از سناتورها توانستند واقعیت را ببینند.

بلومنتال با انتقاد از غیرعلنی و محدود برگزار شدن گزارش هاسپل به سنا، تأکید کرد: این استماع، که هم برای بن‌سلمان و هم دولت ترامپ زیان‌بار بود، باید با حضور تمام سناتورها برگزار می‌شد.

یک سناتور ارشد آمریکایی با زیان‌بار خواندن گزارش رئیس سازمان سیا درباره خاشقجی برای بن‌سلمان و دولت ترامپ، گفت که وزیران خارجه و دفاع این کشور، کنگره را گمراه کرده‌اند

یک شبکه‌خبری ترکیه‌ای چند روز پیش بخش کوتاهی از فایل صوتی هفت دقیقه‌ای از مجادله خاشقجی با مهاجمان در بخش صدور رویداد کنسولگری استانبول را پخش کرد.

بخش‌های منتشر شده البته حاوی صوت زمان قتل وی نیست و فقط چند جمله از مجادلات لفظی بین خاشقجی و افرادی است که به نظر می‌رسد قصد صدمه‌زدن به وی را دارند.

در این بخش کوتاه از فایل صوتی که توسط وبگاه شبکه هابرترک منتشر شده، شنیده می‌شود که خاشقجی در بخش الف کنسولگری می‌گوید: دست من را رها کنید! چه می‌کنید؟ این بخش مربوط  به صدور رویداد است که هفت دقیقه از فایل صوتی در آنجا ضبط شده است.

بر این اساس، بلافاصله بعد از ورود خاشقجی به بخش صدور روادید کنسولگری سعودی در استانبول، چهار نفر به سمت وی هجوم آورده و با گرفتن دستان خاشقجی سعی در کشاندن وی به بخش دیگری از کنسولگری داشتند.

آن چهار نفر، خاشقجی را به بخش به کنسولگری که محل انجام کارهای اداری است، می‌برند. سه نفر دیگر نیز در این بخش به سمت وی هجوم می‌آورند.

لیندسی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه بعد از جلسه سنا و شنیدن گزارش جینا هاسپل درباره قتل جمال‌خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی در جمع خبرنگاران متعهد شد پیش‌نویس طرحی را که در آن بر دست داشتن محمد بن‌سلمان به قتل خاشقجی تأکید می‌شود، مطرح کند

طبق گزارش هابرترک، یکی از آن‌ها ماهر عبدالعزیز المطرب رهبر تیم ترور پانزده  نفره بود. نفر دیگر محمد العتیبی سرکنسول سعودی بوده است. این در حالی است که پیش‌تر العتیبی در نشست خبری که داشته هرگونه حضور در این واقعه را تکذیب کرده بود.

بعد از قتل خاشقجی، 19 تماس با شماره‌ای در عربستان سعودی گرفته می‌شود. در فایل صوتی مشخص است که چهار تماس برقرار شده بین المطرب و سعود القحطانی مشاور دربار سلطنتی و از نزدیکان محمد بن‌سلمان ولیعهد سعودی است

در ادامه این فایل صوتی شنیده می‌شود که مطرب با فریاد کشیدن بر سر خاشقجی می‌گوید: خائن! تو را به سزای اعمالت می‌رسانیم.

هابرترک گزارش می‌دهد که در ادامه این فایل صوتی، مجادلات لفظی و صدای درگیری مهاجمان با خاشقجی شنیده می‌شود.

بر این اساس، بعد از قتل خاشقجی، 19 تماس از بخش ج کنسولگری که دفتر سرکنسول در آنجا واقع شده با شماره‌ای در عربستان سعودی گرفته می‌شود. در این فایل صوتی مشخص است که چهار تماس برقرار شده بین المطرب و سعود القحطانی مشاور دربار سلطنتی و از نزدیکان محمد بن‌سلمان ولیعهد سعودی است.

خاشقجی ۵۹ ساله چهارشنبه دو اکتبر (10 مهر ماه) برای امور ازدواج خود به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرد اما دیگر از آن خارج نشد.

درپی فشارهای ترکیه و افشای قطره ‌چکانی اطلاعات از نحوه به قتل رسیدن وی، دادستانی کل عربستان سعودی بعد از تغییر چندین بار ادعاهای خود، در این باره نهایتاً 15 نوامبر (24 آبان ماه) اذعان کرد که این روزنامه‌نگار منتقد در داخل کنسولگری تکه‌تکه شده است.