تصویب لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت و خروج از لیست سیاه این نهاد، با مخالفت‌هایی مواجه شده است که کارشناسان هشدار می‌دهند بزرگترین برنده عدم تصویب این لوایح، رقبای منطقه‌ای ایران هستند.

به گزارش ایرنا، پس از طرح مجدد لوایح موسوم به FATF در مجمع تشخیص مصلت نظام که با مجوز رهبر معظم انقلاب صورت گرفت، منتقدان تصویب این لوایح دگرباره بر بی‌تاثیری عضویت ایران در سازمان جهانی در شرایط اقتصادی کشور تاکید دارند. دیدگاهی که «بهمن آرمان»، استاد دانشگاه و کارشناس امور اقتصادی، در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا آن را اشتباه توصیف کرد و گفت: این ادعا نه مبنای علمی دارد و نه مبنای عملی و به همین خاطر نمی‌تواند مورد پذیرش باشد.

وی افزود: افرادی که چنین مدعایی را مطرح می‌کنند، با برجسته ساختن مسئله تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران، تمام مشکلات و محدودیت‌های اقتصادی و نظام بانکداری کشور را به این مسئله مرتبط می‌دانند. اما لازم است به این افراد یادآوری شود که در شرایط فعلی، هزینه تراکنش‌های ایران برای خرید کالا در بازارهای جهانی حدود ۳۵ درصد بیشتر از حالت معمول خود است. دولت و تجار ایرانی برای خرید تمام کالاهایی که از بازارهای جهانی تامین می‌کنند، حتی کالاهایی که در لیست تحریم‌های آمریکا هم قرار ندارند، ناچار هستند از طریق واسطه‌ها و بانک‌های ثالث مبادلات مالی خود را انجام دهند که این موضوع باعث تحمیل این هزینه اضافی بر اقتصاد کشور شده است. حال با این شرایط چگونه این افراد می‌توانند ادعا کنند FATF بر شرایط فعلی اقتصاد ایران بی‌تاثیر است؟

این استاد دانشگاه با سیاسی دانستن علت مخالفت‌ها، توضیح داد: متاسفانه نگاه‌های سیاسی منجر به این شده است که دیدگاه‌های کارشناسی در این موضوع کمتر مورد توجه قرار بگیرد. از سوی دیگر منافع سیاسی برخی رقبای منطقه‌ای،  محدود شدن اقتصاد ایران را می‌پسندد. آرمان با بیان اینکه مجموعه این علل به صورت مستقیم و غیرمستقیم، منجر به شکل‌گیری جبهه‌ای در مخالفت با پیوستن ایران به FATF شده است، گفت: برخی کشورهای منطقه، اکنون جزو بیست قدرت برتر اقتصادی جهان حضور دارند، این اتفاق در حالی طی دو سه دهه اخیر رخ داده است که ایران نسبت به آنها از جنبه‌های مختلف، ظرفیت بسیار قوی‌تری برای رشد اقتصادی دارد.

وی تصریح کرد: معتقد هستم که در یک دوره هفت تا ۱۰ ساله ایران می‌تواند از اقتصادی با حجم سالانه ۳۰۰ میلیارد دلار به حجم ۲ تریلیون دلار برسد. اما متاسفانه جریان‌هایی که توصیف کردم، مایل به تحقق این موفقیت برای ایران نیستند.

این کارشناس امور اقتصادی ادامه داد: در نتیجه به اعتقاد بنده ترکیب ایجاد شده از فسادهای مالی زودگذر و جریان‌های سیاسی در منطقه باعث شده‌اند تا اقتصاد ایران در پنج دهه گذشته رشد محدودی داشته باشد و امروز با بحران‌ها و معضلات اقتصادی زیادی مانند حاشیه‌نشینی، بیکار و تورم مواجه باشیم.

وی در ادامه با اشاره به مشکلات قرار گرفتن ایران در لیست سیاه سازمان FATF پرداخت و توضیح داد: دولت روسیه در دولت یازدهم متعهد شده بود که خط اعتباری معادل ۵ میلیارد دلار، برای انجام سه پروژه بزرگ و استراتژیک در ایران باز کند.