کتاب «درباره‌ چند متن فلسفی یونان قدیم» نوشته علی‌محمد‌ حق‌شناس منتشر شد. این اثر مجموعه‌ای از 11 مقاله در توضیح و تفسیر فشرده‌ آرای فلاسفه پیش سقراطی و سقراط است.

 این اثر غیرقابل‌تکرار علاوه بر دیدگاه عمیقی که از اخلاق و جهان هستی به‌دست می‌دهد، ادبیات روان، شیوا و مسحورکننده‌ای دارد که عمیق‌ترین مفاهیم در آن بسیار قابل فهم توصیف شده‌اند.

عباس مخبر در مقدمه‌ای درباره چگونی انتشار این کتاب می‌نویسد: «متنی که پیش رو دارید، آخرین ترجمه زنده یاد استاد علی‌محمد حق‌شناس است. مجموعه‌ای از 11 مقاله در توضیح و تفسیر فشرده‌ آرای فلاسفه پیش سقراطی و سقراط، مقاله دوازدهم که درباره پروتاگوراس است ناتمام مانده و من اصل مقاله را پیدا نکردم تا آن را تکمیل کنم.»

در آغاز دست‌نوشته عباس مخبر آمده است: «درباره چند متن فلسفه یونانی قدیم ترجمه علی‌محمد حق‌شناس»، و پایین‌تر اضافه شده: «این متن توسط پیک برای نشر مرکز ارسال شده بود و اسم کتاب به خط آقای فاطمی روی پاکت نوشته شده بود. و حالا که من این چند خط را می‌نویسم هیچ یک از این دو عزیز در میان ما نیستند. این ماموریت را ژاکلین(همسر) و اشلینگ(دختر) استاد حق‌شناس به من داده بودند که تکلیف این متن را روشن کنم و در صورت امکان آن را به چاپ برسانم. اما جست‌وجوی من و دوستان در این جا و آنجا به نتیجه نرسید و هیچ ردپایی از کتاب‌های اصلی پیدا نشد که نشد.

دست‌نوشته پیش من ماند و هر وقت نگاهم به تصادف به آن می‌افتاد از بابت اینکه نتوانسته‌ام آن را به سرانجام برسانم دلخور می‌شدم. در این حیص و بیص، دوست عزیزم بابک پرهام که نمی‌دانم در این روز و روزگار، به کدام دلیل و برهان، تصمیم به انجام فعالیت فرهنگی از جمله نشر گرفته است، درخواستش را برای همکاری با من نیز در میان نهاد. به نظر می‌رسد این ترجمه نیز به سرنوشت ناگزیر خود برای چاپ، دیده شدن و خوانده شدن رسیده بود. کار، با نثر درخشان و فاخر استاد، با کمترین دخل و تصرف و در حد اصلاح علائم سجاوندی و لغزش‌های نادر متن به انجام رسید. کار نمونه‌خوانی را همسرم هما سعید‌پور که از عشاق زنده زیاد حق‌شناس هم هست با دقت انجام داد. شک ندارم که خوانندگان از این کار ارزشمند استاد مثل دیگر آثارش بهره‌ خواهند برد.»

در پشت جلد کتاب نیز می‌خوانیم: «هستی اگر از شماری اشیای نامربوط درست نشده است، آشفته‌بازاری از رخدادهای عنان‌گسیخته هم نیست. آنچه رخ می‌دهد بر اساس موازینی رخ می‌دهد و نمونه نخستین آن موازین عقل کل یا عدالت است. خورشید از حوزه موازین فراتر نمی‌رود، اگر می‌رفت ایزدان خشم، پاسداران عدالت‌اند، آن را سرجای خودش باز می‌نشاندند. این کیهان را که برای همه یکی است، نه خدایان آفریده‌اند و نه آدمیان. تا بوده، آتشی بوده هماره زنده؛ چنین بوده است و چنین هست و خواهد بود...» کتاب «درباره‌ چند متن فلسفی یونان قدیم» نوشته علی محمد‌حق‌شناس در نشر نیو و با همکاری نشر معیار علم منتشر شده است.