پگاه دهدار ،  راهنمای گردشگری

پرده اول

بر اساس جدیدترین داده‌های UNWTO، گردشگری جهانی در سال ۲۰۲۰، بدترین رکورد سفرهای بین‌المللی را با کاهشی ۷۴ درصدی نسبت به سال گذشته ثبت کرده است. در نتیجه کاهش تقاضای سفر و محدودیت‌های اعمال‌شده برای جلوگیری از انتشار کرونا، تعداد سفرها به مقاصد گردشگری در سراسر دنیا در این سال ۱ میلیارد کمتر بوده است.

بر اساس جدیدترین بارومتر سازمان جهانی گردشگردی (UNWTO)، ریزش تعداد سفرهای بین‌المللی بیانگر از دست رفتن ۱,۳ تریلیون دلار درآمد صادراتی است - بیش از ۱۱ برابر ضرر ثبت شده در بحران اقتصادی جهانی در سال ۲۰۰۹. این بحران بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون شغل که ارتباط مستقیم با گردشگری داشته‌اند را در معرض خطر قرار داده است که عمدتا هم به شرکت‌های کوچک و متوسط مربوط می‌شوند.

به خاطر شیوع همه‌گیری در سراسر دنیا، در حال حاضر هم بسیاری از کشورها محدودیت‌های شدیدتری را برای سفر اعمال می‌کنند. این محدودیت‌ها عبارتند از تست‌های اجباری، قرنطینه و در برخی موارد بسته شدن کامل مرزها، که همگی باری بر دوش سفرهای بین‌المللی هستند. در همین حین، انتظار می‌رود که توزیع واکسن COVID-۱۹ به تدریج به بازیابی اعتماد مصرف‌کننده کمک کند، محدودیت‌های سفر را کاهش دهد و رفته‌رفته سفر را به سبد خانوارها بازگرداند.

زوراب پولولیکاشویلی، دبیرکل UNWTO عنوان کرد: «در حالی که تلاش‌های زیادی برای امکان‌پذیر کردن سفرهای بین‌المللی صورت گرفته است، ما می‌دانیم که هنوز تا پایان بحران راه درازی در پیش داریم. تطبیق¬دهی، هماهنگ‌سازی و دیجیتال‌سازیِ ‌اقدامات مربوط به کاهش خطر کرونا در حوزه سفر، ازجمله آزمایش، رهگیری و گواهی واکسیناسیون، مبانی اساسی برای ارتقای سفرهای ایمن و آماده‌سازی فعالان گردشگری برای بهبود این صنعت پس از فراهم شدن شرایط به شمار می‌روند.

نظرسنجی جدید هیئت متخصصان UNWTO حاکی از آن است که دورنمای گردشگری برای سال ۲۰۲۱ هنوز مبهم و پیچیده است. تقریبا نیمی از پاسخ‌دهندگان (۴۵%) چشم‌انداز مثبتی برای سال ۲۰۲۱ نسبت به سال قبل ارائه کرده‌اند، در حالی که ۲۵% از آنها انتظار دارند این سال هم مانند سال ۲۰۲۰ باشد. البته ۳۰% از آنها هم معتقندند که اوضاع در سال ۲۰۲۱ بدتر خواهد شد.

چشم‌اندازهای کلی برای ازسرگیری گردشگری در سال ۲۰۲۱ اوضاع خوبی ندارند. ۵۰% از پاسخ‌دهندگان انتظار دارند گردشگری تا سال ۲۰۲۲ ازسر گرفته نخواهد شد، در حالی که در اکتبر سال ۲۰۲۰ تنها ۲۱ درصد از آنها چنین پاسخی داده بودند. البته سایر پاسخ‌دهندگان هنوز هم باور دارند که این احتمال وجود دارد که گردشگری در سال ۲۰۲۱ ازسر گرفته شود.

 البته بیشتر این متخصصان بازگشت گردشگری به دوران پیش از پاندمی را زودتر از سال ۲۰۲۳ پیش‌بینی نمی‌کنند. در حقیقت، ۴۳% از پاسخ‌دهندگان سال ۲۰۲۳ را عنوان کرده‌اند، در حالی که ۴۱% از آنها انتظار دارند بازگشت گردشگری به وضعیت سال ۲۰۱۹ زودتر از سال ۲۰۲۴ رخ نخواهد داد. سنارویهای موردانتظار UNWTO برای سال‌های ۲۰۲۱-۲۰۲۴ حاکی از آنند که دو و نیم تا چهار سال طول می‌کشد تا گردشگری جهانی به سطوح سال ۲۰۱۹ برگردد.

آسیا و اقیانوسیه – اولین منطقه‌ای که از پاندمی کرونا تاثیر گرفت و در حال حاضر هم بالاترین سطح محدودیت‌های سفر را دارد – با -۸۴%، بیشترین کاهش را در میزان سفرهای ورودی در سال ۲۰۲۰ تجربه کرد (۳۰۰ میلیون کمتر). خاورمیانه و افریقا هم یک کاهش ۷۵ درصدی را تجربه کرده‌اند.

اروپا، با وجود احیای کوتاه‌مدتی که در تابستان ۲۰۲۰ داشت، کاهشی ۷۰ درصدی را در سفرهای ورودی تجربه کرده است. این منطقه بیشترین افت را در تعداد گردشگران ورود داشته است: ۵۰۰ میلیون سفر کمتر نسبت به سال گذشته. قاره امریکا هم یک کاهش ۶۹ درصدی را در سفرهای بین‌المللی داشته است، البته در سه ماهه آخر سال توانسته است کمی وضعیت سفر را بهبود بدهد.

پرده دوم

معاون گردشگری وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: تاکنون ۲۳ هزار پرونده برای دریافت تسهیلات به بانک ارسال شده است.

ولی تیموری اظهارکرد: در ابتدا برای واحدهای گردشگری آسیب دیده از کرونا تسهیلات ۱۲ درصدی در نظر گرفته شد.

وی افزود: با توجه به اینکه دوره تعطیلی کسب و کارهای گردشگری زیاد شده و از این مرحله پرداخت تسهیلات نتوانستند استفاده کنند لذا به سراغ تهیه بسته‌های تخصصی حوزه گردشگری رفتیم. تیموری بیان کرد: تاکنون ۲۳ هزار پرونده برای دریافت تسهیلات به بانک ارسال شده که مجموع آن هزار و ۳۵۰ میلیارد تومان وام درخواستی بوده است.

پرده سوم

 وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: آینده اقتصادی کشور به حوزه گردشگری پیوند خورده است.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از افتتاح هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان پروژه حوزه گردشگری و میراث فرهنگی به مناسبت دهه فجر خبر داد و افزود: تاکنون ۲۲ هزار میلیارد تومان پروژه در این زمینه به بهره‌برداری رسیده است.

وی با اشاره به اینکه در دهه فجر امسال میزان پروژه‌های گردشگری به ۲۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان خواهد رسید، این میزان افتتاح پروژه در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی را یک رکورد دانست. مونسان خاطرنشان کرد: وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با کمترین بودجه دولتی کارهای بزرگی را داشته است، افزود: با استفاده از اقتصاد مردمی پروژه‌های بسیار خوبی صورت گرفته است.

وی با اشاره به اینکه حوزه گردشگری با وجود سختی‌های دوران کرونا همچنان زنده و پویا است، گفت: سخت‌ترین شرایط را در سال قبل و امسال داشتیم ولی باز هم این صنعت در حال فعالیت است.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به اینکه صنعت گردشگری در آینده در کنار صنعت نفت نقش مهمی در اقتصاد کشور خواهد داشت افزود: گردشگری کشور با تکیه بر مردم رونق دارد و به یک جریان اقتصادی در کشور تبدیل شده است.

کلام آخر

در شرایطی که صنعت گردشگری در دنیا به خاطر شیوع ویروس کرونا به مدت یک سال؛ و در ایران علاوه بر این به خاطر اعتراضات مردم نسبت به گرانی بنزین، قطعی اینترنت، و سقوط هواپیمای اوکراینی بیش از یک سال و نیم دچار تعلیق و خسارت صد در صدی شده است؛ در شرایطی که به گفته خود وزیر و معاون گردشگری بیش از بیست هزار درخواست وام کرونا ثبت شده است؛ و در شرایطی که این وضعیت اسفبار خسارت‌ها، ورشکستگی و بیکاری‌ها همچنان ادامه دارد و هیچ پایانی را برای آن نمی‌تولن پیش‌بینی کرد اظهارات وزیر گردشگری برای فعالین این صنعت بسیار عجیب و شوک‌آور بود و واکنش بسیاری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی را سبب ساز شد و سوال‌های بسیاری مطرح گشت که وزیر گرشگری بر چه اساس و مبنایی گردشگری حال حاضر را صنعتی روپا و سرحال  می‌داند و اساسا در شرایطی که وزیر گردشگری از حال و روز این صنعت و فعالینش باخبر نیست دیگر به چه کسی می‌توان امیدواربود؟