بحران کرونا در کشور در حالی وارد پیک پنجم شده که این بار علاوه‌بر کمبود تخت‌های بیمارستانی، با بحران کمبود سِرم هم مواجه شده است. این کمبود به نحوی جدی است که فروش سرم در داروخانه‌های شهری ممنوع و تنها داروخانه‌های بیمارستانی آن را به میزان محدود در اختیار دارند.

به دنبال انتشار این خبر مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، روز دوشنبه 11 مرداد دلیل این کمبود رابه یکی از سرم‌سازان که مشغول اصلاح خطوط تولیدش است نسبت داد و گفت که سایر سرم‌سازان قول داده‌اند که کمبود سرم این تولیدکننده را جبران کنند.

هر چند سیف‌الرضا شهابی، عضو سابق هیات مدیره انجمن داروسازان به تجارت‌نیوز گفته بود: «مساله اصلی مواد اولیه بسته‌بندی سرم است، ایران مواد اولیه تولید بطری پلاستیکی را وارد می‌کند و چنانچه این وضعیت ادامه داشته باشد و مواد اولیه تولید بطری سرم وارد نشود، در آینده با بحران کمبود سرم در کشور مواجه می‌شویم».

علیرضا زالی، فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلان شهر تهران دیروز با اشاره به اینکه این مشکل هنوز به قوت خود باقی است، گفت: کمبود سرم موضوعی جدی است و در ۴۸ ساعت گذشته فشار زیادی بابت کمبود سرم به بیمارستان‌ها وارد شده است.

رفع کمبود سرم‌ تزریقی تا اوایل هفته آینده

مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با اشاره به چرایی کمبود سرم‌های تزریقی، گفت: دیروز مجوز دادیم که به اندازه نیاز یک ماه‌ سرم را از هند و ترکیه حمل کنند که شرکت‌ها بلافاصله اقدام کردند که از اوایل هفته آینده سرم به وفور موجود می‌شود.

سیدحیدر محمدی دیروز در گفت‌وگو با ایسنا، درباره کمبود سرم تزریقی در بیمارستان‌ها، گفت: در تابستان سال گذشته یکی از شرکت‌های سرم‌سازی ما که بزرگترین شرکت‌های سرم‌سازی ما است، از ما درخواست کرد که توزیع سرم را برای آن شرکت متوقف کنیم تا خط GMP خودش را اصلاح کرده و بهبودی در کیفیت خطوطش ایجاد کند که مخالفت کردیم و این برنامه برای اواخر سال در پاییز و زمستان افتاد که نیاز به سرم کمتر باشد.

وی افزود: در نهایت پاییز این مجوز را به شرکت دادیم که به دلیل مشکلات تحریم نتوانست دستگاه‌ها را بیاورد. بنابراین بهمن ماه کار را آغاز کردند، اما قول داده بودند که اوایل سال ۱۴۰۰ راه‌اندازی را داشته باشند، اما محقق نشد و اکنون قول داده‌اند که از دهم شهریور ماه راه‌اندازی کنند. بخش زیادی از سرم مورد نیاز را این شرکت تامین می‌کرد. بنابراین یکی از دلایل کمبود سرم این موضوع بوده است.

محمدی ادامه داد: در عین حال مصرف رمدسیویر که یکی از داروهای پرمصرف کرونا و خط اول درمان کرونا است، ناگهان از ۶۰۰ هزار عدد در ماه به یک میلیون و ۵۰۰ هزار عدد رسید. حال با هر رمدسیویر، یک سرم هم مصرف می‌شود.

وی گفت: ما چند راهکار برای رفع کمبود سرم داشتم؛ اولا اعلام کردیم که با توجه به ضرورت تامین سرم مراکز درمانی تا اطلاع ثانوی طی یکی تا دو هفته آینده، سرم فقط در مراکز درمانی توزیع شود. از کارخانجات خواستیم که میزان تولید سرم‌های نیم و یک لیتری‌شان افزایش دهند که این اقدام را انجام دادند. به طوری که قبلا میزان تولید سرم ما ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تا بود به جز کمپانی که تعطیل است که به ۱۱ میلیون ۷۰۰ هزار رسید. در عین حال همزمان از شرکت‌ها خواستیم که تولید سرم‌های ۱۰۰ سی سی و ۲۵۰ سی سی که قبلا خیلی مصرف نداشت، برای رقیق کردن رمدسیویر هم تولید کنند که مجموع سرم‌سازان بین ۶۰۰ هزار تا یک میلیون می‌توانند بسته به پوشش خط‌شان اضافه کنند. محمدی اعلام کرد که از دیروز مجوز دادیم که به اندازه نیاز یک ماه‌ سرم را از هند و ترکیه حمل کنند که شرکت‌ها بلافاصله اقدام کردند که از اوایل هفته آینده سرم به وفور موجود می‌شود. البته مشکل‌مان برای مراکز درمانی با این بخشنامه رفع شده و بیمارانی که رمدسیویر دریافت می‌کنند هم به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند. داروخانه‌های سرپایی هم تحمل کنند که اوایل هفته آینده سرم را مجددا در مراکز سرپایی هم توزیع می‌کنیم.