جنجـال‌های ضیافت  در سفارت

«انتقادهای بسیار عجیبی علیه برنامه افطاری رسمی اخیر سفارت مطرح شده است. دیپلمات‌های ایرانی و غیر ایرانی هر هفته برنامه‌های مشابهی در کشورهای دیگر انجام می‌دهند. مراسم افطار به نشانه احترام به اسلام و با توجه به اینکه مهمان‌نوازی از خصلت‌های برجسته ایرانی‌ها است، برگزار شد.» این توئیت دیروز راب مک‌ایر، سفیر انگلیس در ایران است.

محبوبه ولی

اما انتقادهای عجیبی که مک‌ایر می‌گوید، چیست؟ ماجرا از این قرار است که آغاز این حاشیه از توئیتر بود و آن هم توئیت آقای سفیر. راب ماک‌ایر هفته پیش در صفحه توئیتری‌اش نوشت: «باعث افتخار بود که میزبان تعدادی از همکاران دولت، بخش خصوصی و دیگر دیپلمات‌ها برای صرف افطار در سفارت بودیم. بیش از 3 میلیون مسلمان در بریتانیا زندگی می‌کنند و بسیاری از سفارت‌های بریتانیا در دنیا طی ماه رمضان مراسم افطار برپا می‌دارند.»

سفیر انگلیس در ذیل این توئیت، تصاویری از این ضیافت افطار را نیز منتشر کرده بود که البته دو عکس از میز افطار و قاشق و چنگال و بشقاب بود و دو عکس دیگر تصاویری مبهم از افرادی که چهره‌شان قابل تشخیص نبود. 

توئیت مک‌ایر صریحا می‌گفت که «تعدادی از همکاران دولت» میهمان سفارت انگلیس بوده‌اند. از آن جایی که موضوع «نفوذ» و «نفوذی‌ها» به دغدغه و بحثی جدی در کشور بدل شده است، این ضیافت و میهمانانی که سفیر انگلیس بخشی از آنها را همکاران دولت خوانده بود، سرآغاز واکنش‌های تند و حاشیه‌های دنباله‌دار شد.  

یقه آخوندی می‌پوشند  قجری فکر می‌کنند

علیرضا سلیمی، نماینده محلات و دلیجان در صحن علنی مجلس لب به اعتراض گشود و درباره شرکت تعدادی از مسئولان دولتی در ضیافت افطار سفارت انگلیس، به کنایه گفت: «اگر این آقایان توان مالی نداشته و نیاز به یک وعده غذای انگلیسی داشتند، می‌گفتند در مجلس برایشان صدقه جمع‌آوری کنیم.»

او پس از این کنایه به سوابق مسئله‌دار استعمار پیر در ایران اشاره کرده و افزود: «به یاد داریم دیگ پلوی سفارت انگلیس در عصر مشروطه چه مصیبت‌هایی را برای کشور به وجود آورد؛ برخی کت و شلوار و پیراهن یقه آخوندی می‌پوشند، اما فکرشان قجری است. آیا این افراد هدیه گرفته یا نگرفته‌اند؟ باید توضیح دهند مذاکره کرده یا نکرده‌اند؟ در این رابطه نیز باید توضیح بدهند.»

این نماینده اصولگرای مجلس با بیان اینکه حضور دولتی‌ها در سفره روباه پیر نشان داد که جماعتی انگلیسی و غرب‌پرست در لایه‌های حاکمیت نفوذ کرده‌اند،  ادامه داد: «این افراد خودباخته بیهوده نیست که از تشر رؤسای غربی خود قافیه را می‌بازند و به همین جهت است که اسرار کشور به ناگاه از ناکجاآباد سر در می‌آورد و این جماعت انگلیسی‌زده نفوذی‌اند و اگر پلوی سفارت انگلیس را بخورند، دیگر برای مردم دلسوزی نمی‌کنند.»

سلیمی گفت که به مدیرکل پارلمانی وزارت خارجه اعتراض کرده اما وی در اعتراضش گفته است که «سال‌های قبل هم چنین سفره‌های افطاری هم برپا بوده، اما قضیه امسال لو رفته است.» نماینده محلات تاکید کرد: «بر اساس این اعتراف این فرد متوجه شدم که چرا سرنوشت مملکت به اینجا رسیده است. به نظر می‌رسد که عمده مسئله و مشکل کشور همین‌ها هستند، افرادی که یا ساده‌لوح هستند یا خائن.»

خطی که کیهان میان این ضیافت و حلقه انحرافی کشید

رسانه‌های اصولگرا هم واکنش بسیار تندی به این ضیافت داشتند. کیهان به عنوان لیدر رسانه‌های اصولگرا با اشاره به توئیت عبدالرضا داوری، مشاور رسانه‌ای محمود احمدی‌نژاد سعی کرد ارتباطی میان داوری و به قول کیهان «حلقه انحرافی» با این ماجرا ایجاد کند. 

عبدالرضا داوری در صفحه توئیتری خود نوشته بود: «توسعه ارتباط ایرانیان با همه کشورها از جمله بریتانیا و آمریکا حتماً مفید است به‌شرطی که ارتباطی عادلانه و مبتنی بر احترام و حفظ منافع متقابل باشد.ان‌شاءالله میز افطاری سفارت بریتانیا در تهران هم با چنین هدفی چیده شده است.»

کیهان هم با استناد به این توئیت او نوشت: «سابقه سفارت انگلیس در این زمینه خراب است، چنان‌که در بحبوحه نهضت عدالت‌خواهی و انحراف آن به مشروطه‌خواهی، سفارت انگلیس دیگ‌های غذای بسیاری را بار گذاشته بود و ضمن انحراف در راهبرد نهضت، از حضار در سفارت پذیرایی می‌کرد. اما آنچه در این میان جالب است، توئیت عضو حلقه انحرافی است، برخی اعضای حلقه انحرافی از طریق برخی واسطه‌ها، با محافلی در انگلیس مرتبط بوده‌اند.»

 وزارت خارجه واکنشی به این حرف و سخن‌ها نداشته و سفارت انگلیس هم هویت میهمانانش را آشکار نکرده، اما با این حال منتقدان این ضیافت بنا بر اطلاعات غیررسمی و تایید نشده خود می‌گویند که معاون وزیر و مدیرکل‌هایی از وزارت خارجه در این ضیافت میهمان انگلیس بوده‌اند

به سلامتی برجام!

روزنامه جوان اما این میهمانی را ضیافتی به «سلامتی برجام» خواند و درباره‌اش نوشت: «در روزگاری که انگلیسی‌ها پیام می‌دهند ایران باید در برجام بماند، ولی ما نمی‌توانیم در عمل کاری برای تعهدات‌مان در برجام بکنیم؛ این افطاری دادن و افطاری خوردن، حتماً به سلامتی برجام است و میهمانان دولتی افطاری سفارت انگلیس، دانسته یا ندانسته، حلوای سفارت انگلیس را خورده‌اند و فاتحه وطن‌دوستی و عِرق ملی را خوانده‌اند.»

جوان در تحلیل خود اشاره کرده که «اتحادیه اروپا از طریق سفارتخانه‌های خود در تهران پس از «خروج عملی» اروپا از برجام برای پیشبرد هدف مهم یکطرفه کردن معاهده برجام، تلاش‌های خود را افزون کرده است که از جمله این تلاش‌ها دیپلماسی عمومی برای تأثیر بر گروه‌های فعال سیاسی و رسانه‌ای و نیز مدیران دولتی است.»

این روزنامه اصولگرا ادامه داده که «ظاهر کار حضور بخش خصوصی همراه با چند مدیر دولتی و یک افطاری با حلوا و پلو بوده است که چنین القا شود موضوع می‌تواند برای گسترش همکاری‌ها باشد، اما باطن ماجرا آن است که همه چیز با انگلیسی‌ها در چنین رفت و آمدهایی، عادی و معمولی جلوه داده می‌شود، در حالی که شرایط بین‌المللی ما با اتحادیه اروپا، اصلاً شرایط عادی نیست و در شکننده‌ترین وضعیت سال‌های اخیر با آشکار‌ترین خیانت‌ها و عهدشکنی‌های مصرح تاریخ قرار دارد.»

 سفیر انگلیس در تهران: ما تعدادی میهمان که شامل دیپلمات‌ها و اشخاص ایرانی بودند را دعوت و با هدف به اشتراک گذاشتن و شفافیت در مورد آن توییت کردیم. من خبرنگاران منتقد را به یک مراسم افطار دعوت می‌کنم تا نظرات‌شان را با ما در میان بگذارند

رمزگشایی از میهمانان مرموز

رسانه‌های منتقد دیگر نیز به ابهامات ریز و درشت این گونه ضیافت‌ها پرداختند و اینکه «چرا این‌گونه مهمانی‌های سفارت‌های خارجی کاملاً خصوصی و بدون حضور رسانه‌ها برگزار می‌شود؟»

آنها تاکید می‌کنند که «کاش اگر به زعم سفیر انگلیس سفره افطاری‌شان افتخارآمیز بوده، لااقل به احترام ملت ایران تصاویر مهمانان‌شان را نیز منتشر می‌کردند تا مردم بدانند که چه کسانی سفیر انگلیس را مفتخر کرده‌اند.»

وزارت خارجه واکنشی به این حرف و سخن‌ها نداشته و سفارت انگلیس هم هویت میهمانانش را آشکار نکرده است، اما با این حال منتقدان این ضیافت بنا بر اطلاعات غیررسمی و تایید نشده خود می‌گویند که معاون وزیر و مدیرکل‌هایی از وزارت خارجه در این ضیافت میهمان سفارت انگلیس بوده‌اند. 

سفیر انگلیس در تهران اما دیروز گفته است که «خبرنگاران منتقد» را به یک مراسم افطار دعوت می‌کند تا نظراتشان را با او در میان بگذارند. 

او ادعا کرده: «ما تعدادی میهمان که شامل دیپلمات‌ها و اشخاص ایرانی بودند را دعوت و با هدف به اشتراک گذاشتن و شفافیت در مورد آن توییت کردیم.»