تحلیلگر مسائل سیاسی معتقد است: جامعه همچنان گلایه‌ها و شکایت‌های خود را از نظام سیاسی دارد، اما اینکه مردم ایران از حمله اسرائیل استقبال کنند و بگویند «کار نظام تمام است» توهم و خوش‌خیالی اپوزیسیون خارج از کشور است.

صادق زیباکلام، در گفت‌وگو با خبرآنلاین، افزود:گلایه‌هایی که امروز از نظام جمهوری اسلامی دارند، با گلایه‌هایی که اوایل خرداد داشتند هیچ فرقی نکرده است؛ همچنان همان گلایه‌ها مطرح است و شکاف همچنان سر جای خود باقی است.

به گفته وی، انتقادات، اعتراضات و نارضایتی‌هایی که از نظام وجود دارد، همچنان پابرجاست؛ کمبودها هم همین‌طور. خواسته‌های مدنی بخش قابل‌توجهی از مردم ایران همچنان مطرح است؛ مطالبه انتخابات آزاد، آزادی زندانیان سیاسی و آزادی مطبوعات همچنان وجود دارد و همچنان خواسته مردم است. این‌که حکومت باید در قبال سیاست‌ها و تصمیمات خود پاسخ‌گو باشد، نیز همچنان مطرح است؛ این‌که مجلس واقعاً یک مجلس ملی، وطنی و مردمی نیست نیز همچنان محل بحث است. این‌ها را نمی‌توانیم نادیده بگیریم و بگوییم حالا که اسرائیل به ایران حمله کرده، باید همه این مطالبات را فراموش کنیم.

 

ایران‌اینترنشنال خیلی تلاش کرد مردم را با اسرائیل همراه کند

زیباکلام تصریح کرد: شبکه ایران‌اینترنشنال خیلی تلاش کرد مردم را با اسرائیل همراه کند؛ مثلاً گفتند در فلان منطقه تهران شعارهای ساختارشکن داده شده، در فلان منطقه رشت اتفاقی افتاده و ... اما واقعیت این است که خود آن‌ها هم می‌دانستند، به‌قول بچه‌های تهران، چقدر دارند خالی می‌بندند. واقعاً هیچ‌کس حتی به این فکر هم نیفتاد که علیه نظام تظاهراتی به راه بیندازد.

وی همچنین گفت: تصوری که اپوزیسیون خارج از کشور مثل «نتانیاهو»، «رضا پهلوی» و آمریکایی‌ها داشتند محقق نشد. انتظار آن‌ها این بود که اگر جنگ و درگیری صورت بگیرد مردم به خیابان‌ها می‌ریزند، اعتصاب می‌کنند، تظاهرات راه می‌اندازند و نظام سقوط خواهد کرد؛ اما مطلقاً چنین اتفاقی نیفتاد.

به گفته وی، نظام، متقابلاً هیچ توقع یا خواسته‌ای از مردم نداشت. فقط گفت آرامش خود را حفظ کنید. هرکس می‌خواست از تهران خارج شود، مانعی نبود؛ هرکس نمی‌خواست، باز هم مانعی نبود. به‌طور کلی، مردم آزاد بودند که از تهران یا شهرهای بزرگ خارج شوند یا نه.

 

تصور اپوزیسیون از فروپاشی نظام غلط از کار درآمد

استاد علوم سیاسی در ادامه این گفت‌وگو تصریح کرد: به‌نظر من، مهم‌ترین نکته‌ای که می‌توان در آغاز هفته دوم جنگ گفت، این است که آن تصور اپوزیسیون خارج از کشور، سلطنت‌طلب‌ها، رضا پهلوی، نتانیاهو، شبکه ایران‌اینترنشنال، کارشناسان و تحلیلگران‌شان درباره سقوط قریب‌الوقوع نظام جمهوری اسلامی، کاملاً غلط از آب درآمد. هیچ نشانه‌ای از فروپاشی نظام مشاهده نشد. بلکه اتفاقاً نظام، برخلاف تصور آنها، بسیار قرص، محکم، هماهنگ و منسجم ایستادگی کرد.

به گفته وی، برخی از اپوزیسیون، به‌علاوه شبکه ایران‌اینترنشنال، خیلی تلاش می‌کنند که به این جنگ جنبه میهنی، ملی، ایرانی و وطنی داده نشود؛ و این‌طور وانمود کنند که «ای مردم، نپیوندید، از این نظام حمایت نکنید، از این جنگ حمایت نکنید؛ این جنگ بین نظام و اسرائیل است، ربطی به شما ندارد، جنگ بین ایرانی‌ها و خارجی‌ها نیست». اپوزیسیون خیلی تلاش کرده که چنین حالتی به وجود بیاورد، اما در این تلاش کاملاً شکست خورده است.

 

عملکرد نظامی ایران فراتر از تصور آمریکا و اسرائیل بود

زیباکلام ادامه داد: من به‌هیچ‌وجه از کشته شدن غیرنظامی‌ها نه در ایران و نه در هیچ کجای دنیا استقبال نمی‌کنم. اما در عین حال، فکر می‌کنم وضعیت نظامی ایران تا حد زیادی باعث تعجب اسرائیلی‌ها و آمریکایی‌ها شده؛ یعنی جمهوری اسلامی بسیار نیرومندتر از آن‌چه تصور می‌شد، از نظر نظامی ظاهر شده است.

استاد علوم سیاسی تصریح کرد: تصورم این است که توان نظامی جمهوری اسلامی بسیار بیش از آن چیزی بود که آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها انتظارش را داشتند. درست است که ما در طول یک هفته گذشته از نظر نظامی ضربات زیادی دریافت کردیم، اما به‌نظر من همین توان نظامی جمهوری اسلامی هم آمریکا و هم اسرائیل را شگفت‌زده کرد.

آن‌ها فکر می‌کردند که بعد از چند روز، ایران پرچم سفید بالا می‌برد و تسلیم می‌شود. اما ایران نه‌تنها تسلیم نشده، بلکه نشان داده از یک توان نظامی بالقوه نسبتاً خوبی برخوردار است، و از آن خبرها نیست که بخواهد پرچم سفید دست بگیرد و فوری عقب‌نشینی کند.

 

اگر ایران تسلیم شده بود، آمریکایی ها وارد جنگ نمی‌شدند

به گفته زیباکلام، اگر ایران تسلیم شده بود، اگر به عجز و لابه افتاده بود، دلیلی نداشت آمریکایی‌ها وارد شوند. توان نظامی جمهوری اسلامی ایران بسیار بیش از حد انتظار ظاهر شده؛ بیش از چیزی که آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها تصور می‌کردند.

وی ادامه داد: در ابتدا، آمریکایی‌ها نمی‌خواستند وارد جنگ شوند، چون فکر می‌کردند اسرائیلی‌ها به‌تنهایی کار را تمام می‌کنند. اما هرچه زمان می‌گذرد، جمهوری اسلامی دارد نشان می‌دهد که بیدی نیست که با این بادها بلرزد. اما دیدند که اسرائیلی‌ها به‌تنهایی نمی‌توانند موفقیت نظامی به دست بیاورند.

 

جنگ به معنای رویارویی مستقیم بین ایران و آمریکا رخ نخواهد داد

این تحلیلگر سیاسی معتقد است: جنگ به معنای رویارویی مستقیم بین ایران و آمریکا رخ نخواهد داد. آن‌چه اتفاق افتاده این است که آمریکا به برخی تأسیسات ما حمله کرده است. میزان خسارت واردشده مشخص نیست، اما من همچنان بر این باورم که واکنش ایران حساب‌شده خواهد بود و به گونه‌ای نخواهد بود که درگیری بین ایران و آمریکا را گسترده‌تر کند.

وی ادامه داد: این درگیری خسارات بسیار سنگینی به کشور وارد خواهد کرد. به نظر من، مسئولین ایران این مسائل را می‌دانند و واکنش‌شان به حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران بسیار حساب‌شده خواهد بود و به گونه‌ای نخواهد بود که منجر به جنگ و درگیری همه‌جانبه بین ایران و آمریکا شود.

 

ایران اصراری بر ادامه جنگ ندارد

استاد علوم سیاسی ادامه داد: من فکر می‌کنم ایران اصراری بر ادامه جنگ ندارد، اما در عین حال تمایلی هم به تسلیم شدن ندارد. ایران نه می‌خواهد بگوید «هرچه شما بگویید»، نه علاقه و اصراری دارد که بگوید «جنگ باید ادامه پیدا کند.»

زیباکلام در پایان یادآور شد: ایستادگی ایران، تا این‌جای کار، برخلاف تصور و پیش‌بینی اسرائیلی‌ها و آمریکایی‌ها بوده. ولی این به معنای آن نیست که ایران خواهان ادامه جنگ است. نه، ایران به هیچ‌وجه نمی‌خواهد جنگ ادامه پیدا کند؛ چون زیرساخت‌های کشور دارد آسیب می‌بیند. اما باید یادمان باشد که اسرائیلی‌ها هم دارند بهای سنگینی برای ادامه جنگ می‌پردازند ـ هم از نظر مالی و هم از نظر روانی ـ و کم‌کم افکار عمومی در داخل اسرائیل هم دارد علیه ادامه جنگ شکل می‌گیرد.