واکنش‌ها در آمریکا به ادعای ترامپ درباره انصراف از حمله به ایران

پس از اینکه روز جمعه (31 خرداد ماه) ترامپ طی مصاحبه‌ای اعلام کرد که او 10 دقیقه مانده به آغاز حمله نظامی محدود به 3 نقطه در ایران، از این اقدام منصرف شده و جلو حمله را گرفته است، واکنش‌های زیادی در رسانه‌ها و محافل سیاسی آمریکا به این اظهارات ترامپ نشان داده شد.

بنا بر ادعای ترامپ او  روز پنج‌شنبه دستور حمله محدود به 3 نقطه از ایران را در واکنش به سرنگون کردن یک پهپاد آمریکایی از سوی نیروی سپاه بر فراز تنگه هرمز صادر کرده اما چند دقیقه پیش از حمله و پس از پرسیدن تلفات جانی این حمله آمریکا از ژنرال ها، از این کار منصرف شده است.

جان برنان رییس سابق سیا که از منتقدان پروپاقرص ترامپ محسوب می‌شود، جمعه شب در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی ام‌اس‌ان‌بی‌سی آمریکا، اقدام ترامپ را تحسین کرد و گفت: من ترامپ را بابت این اقدام تحسین می‌کنم نه صرفا به خاطر اینکه از یک واکنش غیرمتناسب که منجر به مرگ بیش از 100 نفر می‌شد، جلوگیری کرد، بلکه به خاطر اینکه این اقدام بسیار خطرناک ممکن است منجر به زنجیره‌ای از درگیری‌های نظامی شود که به تمام منطقه سرایت کند.

این مقام سابق آمریکایی همچنین از اینکه ترامپ این تصمیم را با وجود افراد تندرو و جنگ‌طلبی چون جان بولتون و مایک پمپئو گرفته است، شایسته تحسین دانست و تاکید کرد مقابله نظامی با ایران به نفع هیچ طرفی به‌ویژه ایالات متحده آمریکا نیست. ویلیام کوهن وزیر دفاع اسبق آمریکا نیز این اقدام ترامپ را تحسین کرد، اما گفت:‌ این کار ترامپ باعث می‌شود دشمنان ما در آینده تهدیدات ما در زمینه برخورد نظامی را جدی نگیرند. این مقام سابق آمریکایی گفت: بخش خوب ماجرا این است که ترامپ جلوی یک برخورد نظامی را گرفته است اما بخش بد ماجرا این است که او در 10 دقیقه آخر مانده به حمله به‌یکباره نظر خود را عوض کرده است و این مساله سوال‌ها و ابهام‌هایی را درباره مکانیزم و شیوه تصمیم‌گیری در کاخ سفید ایجاد می‌کند.

برخی مقامات سابق نظامی ایالات متحده آمریکا هم در این‌باره اظهار نظر کرده‌اند، از جمله دریادار جیم استراودیس، از فرماندهان سابق نیروی دریایی آمریکا در مصاحبه با رادیو ملی آمریکا، گفته است:

لغو یک حمله هوایی در دقایق آخر کم سابقه است. در گذشته مواردی داشته‌ایم که برای مثال حمله موشکی پیش از شلیک متوقف شده و علت آن مواردی مثل حرکت کردن هدف یا نیاز به تعمیر تسلیحات بوده اما من موردی به یاد ندارم که حمله هوایی تنها چند دقیقه قبل از اجرا -  به دستور صادر کننده حمله- متوقف شده باشد... این اقدام ممکن است این پیام را به جامعه جهانی بفرستد که آمریکا در چنین مواردی دو دل و مردد است.

برخی نیز به‌صورت غیرمستقیم ترامپ را به دروغگویی و بلوف زدن درباره صدور دستور حمله به ایران متهم کرده‌اند، از جمله این برداشت پس از اظهارات نانسی پلوسی رییس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا درباره جلسه مشترک کنگره و کاخ سفید پس از ماجرای ساقط کردن پهپاد آمریکایی از سوی ایران، قوی شده است.

پلوسی نیز از شنیدن خبر انصراف از مقابله نظامی با ایران ابراز خوشحالی کرده است اما در عین حال تاکید کرده در جلسه مشترک کاخ سفید هیچ حرف و بحثی درباره طرح حمله به ایران صورت نگرفته است.

معنای این اظهارات پلوسی از دو حالت خارج نیست: 1- ترامپ خودسرانه و بدون اطلاع دادن به مقامات کنگره تصمیم به حمله به ایران گرفته و این تصمیم را حتی در جلسه مشترک در کاخ سفید با رهبران کنگره از آن‌ها پنهان کرده است.

2- ترامپ مانند بسیاری از موارد مشابه در گذشته دروغ می‌گوید و سعی در داستان‌سازی برای توجیه عدم واکنش به اقدام ایران را دارد.

برخی چهره های تندرو و جنگ‌طلب جمهوری‌خواه نیز به صورت تلویحی از ادعای ترامپ مبنی بر منصرف شدن از حمله به ایران در دقایق آخر سرخورده و ناراحت شده‌اند.