در حالی که دولت دوم دونالد ترامپ ادعا کرده که شرایط افغانستان تحت حاکمیت طالبان به طرز قابل توجهی بهبود پیدا کرده تا این ادعا را توجیهی برای استرداد مهاجران افغان قرار دهد، روزنامه آمریکایی گزارش می‌دهد کهنه سربازان ارتش آمریکا که در افغانستان جنگیده‌اند این ادعا را «خنده‌دار» می‌دانند.

به گزارش ایسنا، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور ایالات متحده در ادامه سرکوب و اخراج مهاجران و دارندگان ویزا و اقامت در آمریکا که از نظر این دولت نامطلوب در نظر گرفته می‌شوند، تصمیم به پایان دادن به حمایت‌ها از افغان‌هایی که در زمان اشغال افغانستان توسط آمریکا به نیروهای اشغالگر آمریکایی خدمت کرده و بعد از روی کار آمدن دوباره طالبان در سال ۲۰۲۱، از افغانستان فرار کردند، گرفته است. روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» گزارش داد اما این تصمیم دولت ترامپ خشم کهنه‌سربازان آمریکایی شرکت کننده در جنگ ۲۰ ساله افغانستان را برانگیخته و این سربازان دولت ایالات متحده را متهم به خیانت کردن و زیر پا گذاشتن قولی که به این «آسیب‌پذیرترین شریکان آمریکا» داده شده، کرده‌اند.

ماه جاری میلادی، «کریستی ال. نوئم»، وزیر امنیت داخلی ایالات متحده اعلام کرد دولت متبوع او به محافظت موقت از افغانها در برابر استرداد و اخراج پایان می‌دهد. این تصمیم موجب شده هزاران نفر از متحدان افغان ارتش آمریکا که بعد از خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و به حکومت رسیدن مجدد طالبان در تابستان ۲۰۲۱، از افغانستان فرار کردند در خطر استرداد از ماه ژوئیه که سیاست مذکور اجرایی خواهد شد قرار بگیرند. به نوشته روزنامه «واشنگتن پست»، کهنه‌سربازان حامی این متحدان افغان ارتش آمریکا معتقدند هر یک از این افغان‌ها بعد از بازگشت به افغانستان به طور تقریبا مسلمی توسط طالبان مجازات خواهد شد.

مت زیلر، کهنه‌سرباز ارتش ایالات متحده بعد از آنکه مترجم افغان او در زمان جنگ جانش را نجات داد حالا در جهت حمایت از افغان‌هایی که به ارتش آمریکا خدمت کرده‌اند فعالیت می‌کند. او با هشدار به اداره ضابط مهاجرت و گمرک ایالات متحده آمریکا (ICE) عنوان کرد: «اگر تلاشی برای استرداد افغان‌ها صورت بگیرد شاهد درگیری فیزیکی بین کهنه‌سربازان با اداره مهاجرت خواهید بود». 

گروه‌های حامی مهاجران می‌گویند بر اساس برآوردها حدود ۱۰ هزار افغان در ایالات متحده متکی به «وضعیت محافظت موقت» برای پیشبرد فرآیند پیچیده و طولانی دریافت اقامت دائم ایالات متحده هستند؛ به نوشته واشنگتن پست این فرآیند برای آنها «به دلیل آشوب‌ مطلقی که در نتیجه فروپاشی افغانستان حادث شد و دستورالعمل‌هایی که به این افغانها حین تلاش برای فرار از آنجا داده، هر چه دشوارتر شده است». 

روزنامه آمریکایی تصریح کرد: «دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده با اعلام قصد خود برای پایان دادن به این حمایت‌ها بر سر ناراضی کردن یک گروه جمعیتی مهم- یعنی کهنه‌سربازان جنگ- خطر کرده در حالی که همزمان در عرصه سیاسی به دنبال جلب نظر آنها است. دولت دوم ترامپ همواره دولت «جو بایدن»، رئیس جمهور قبلی را که ناظر بر اجرای فرآیند پرآشوب خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان بود از بابت رخدادهای مربوط به این فرآیند از جمله یک بمب‌گذاری انتحاری در فرودگاه کابل که به کشته شدن ۱۳ سرباز آمریکایی و حدود ۱۷۰ افغان منجر شد بازخواست کرده و مورد انتقاد قرار داده است.

ترامپ همچنین در دولت دوم خود با شتاب و شدت زیاد تلاش می‌کند مسیرهای مهاجران قانونی به ایالات متحده به ویژه تدابیر حمایتی ویژه در جهت تسهیل مهاجرت کسانی که از بحران در کشورهای دیگر فرار کرده‌اند حذف کند. دولت واشنگتن در جریان اعلام تصمیمش برای پایان دادن به وضعیت محافظت موقت افغانهای فراری، اعلام کرده «در افغانستان تحت حکومت طالبان بهبودهای قابل توجهی در وضعیت به وجود آمده است.» با این حال حامیان آمریکایی این افغان‌های فراری از افغانستان می‌گویند که این ادعای دولت ترامپ به طرزی اساسی غلط است. اندرو سالیوان، یک فرمانده سابق پیاده‌نظام ارتش آمریکا در زمان جنگ افغانستان، عضو یک گروه غیرانتفاعی تاسیس شده از سوی کهنه‌سربازان این ارتش برای کمک به مهاجرت افغان‌ها و عراقی‌های خدمت کننده به آمریکایی در زمان جنگ در آن کشورها است؛ گروهی تحت نام «هیچ کس پشت سر جا نماند‍!». سالیوان عنوان کرد: «از نظر من به عنوان یک کهنه‌سرباز چنین تصمیمی به طرزی باورنکردنی توهین آمیز است».