خط و نشان‌های آمریکا برای چین و پاسخ پکن

شی جین‌پینگ رئیس جمهور چین گفت: جهان باید سیستم تجارت چند جانبه ایجاد شده توسط سازمان تجارت جهانی را حفظ کند و جهانی‌سازی اقتصادی را بیش از پیش آزاد، جامع، متعادل و سودمند برای همگان سازد مایک‌پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا در جریان سخنرانی خود گفت: هیچ وقفه و توقفی در سیاست دونالد ترامپ، برای مبارزه با سیاست موازنه اقتصادی و سرقت مالکیت معنوی توسط چین که جنگ تعرفه‌ها میان دو قدرت اقتصادی‌ جهانی چین و آمریکا را موجب شد، وجود ندارد

رئیس‌جمهور چین و معاون رئیس‌جمهور آمریکا در جریان سخنرانی‌های شنبه (۲۶ آبان ماه) خود در نشست رهبران سازمان همکاری اقتصادی آسیا پاسیفیک که در پاپوآ گینه نو (اپک) سخنان طعنه ‌آمیزی را رد و بدل کرده و از آن‌جایی که تنش‌های تجاری و دیگر تنش‌ها بین این دو کشور شدت یافته دیدگاه‌های رقابتی را برای رهبری جهانی مطرح کردند.

مایک‌پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا در جریان سخنرانی خود گفت: هیچ وقفه و توقفی در سیاست دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای مبارزه با سیاست موازنه اقتصادی و سرقت مالکیت معنوی توسط چین که جنگ تعرفه‌ها میان دو قدرت اقتصادی‌ جهانی چین و آمریکا را موجب شد، وجود ندارد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارش خود اعلام کرد: آمریکا تعرفه‌های بیشتری را بر کالاهای چینی به ارزش ۲۵۰ میلیارد دلار اعمال کرده است.

مایک‌پنس بار دیگر تهدیدهای دولت ترامپ برای دو برابر کردن این اقدامات تنبیهی را بازگو کرد. وی هشدار داد که تحریم‌ها و فشارها بر چین تا زمانی که این کشور رویکردهای تجاری‌اش را عوض نکند به قوت خود باقی هستند.

پنس ضمن متهم کردن پکن به سرقت مالکیت معنوی و اعمال سوبسیدهای بی‌سابقه برای کسب و کارهای دولتی و موانع متعدد و بسیار بر سر راه شرکت‌های خارجی برای ورود به بازار بزرگ این کشور گفت: مادامی که چین روش خود را تغییر ندهد آمریکا هیچ تغییری در تصمیمات خود اعمال نخواهد کرد.

وی اعلام کرد: آمریکا در برنامه‌ استرالیا برای ساخت یک پایگاه دریایی در پاپوآ گینه نو جایی که نشست اپک در حال برگزاری است، شرکت می‌کند.

چین به شدت تلاش کرده تا با ارائه کمک مالی و وام برای ساخت تاسیسات زیربنایی حمایت و دوستی پاپوآ گینه نو و دیگر کشورهای جزیره‌ای اقیانوس آرام را به دست آورد.

مایک‌پنس گفت: دیدگاه ما برای یک منطقه هند ـ  اقیانوس آرام باز و آزاد قدرتمندتر و بهتر خواهد بود.

معاون رئیس‌جمهور آمریکا به شدت از تلاش جهانی چین در زمینه ساخت تاسیسات زیربنایی معروف به راه ابریشم جدید یا طرح یک کمربند و یک جاده انتقاد کرد و گفت: بسیاری از این پروژه‌ها از کیفیت پایینی برخوردار هستند و کشورهای در حال توسعه را متحمل وام‌هایی می‌کند که قادر به بازسسصپرداخت این وام‌ها نیستند.

وی افزود: آمریکا که یک دموکراسی محسوب می‌شود شریک بهتری نسبت به چین خودکامه است. ما شرکایمان را در دریایی از بدهی غرق نمی‌کنیم و آنها را وادار به انجام کاری نمی‌کنیم و استقلال آنها را نمی‌گیریم. ما یک کمربند باریک و تنگ و یا یک راه یک‌طرفه پیشنهاد نمی‌دهیم. وقتی شما شریک ما باشید ما نیز شریک شما خواهیم بود و همه ما سعادتمند خواهیم شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین که قبل از مایک پنس سخنرانی کرد، بسیاری از انتقادهای آمریکا را در سخنرانی‌اش پیش‌بینی کرده بود.

رئیس‌جمهوری چین تاکید کرد: اقدامات حمایت‌گرایانه، کوته‌بینامه و محکوم به شکست هستند.

شی‌جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین گفت: تلاش‌ها برای ایجاد موانع و قطع روابط اقتصادی نزدیک برخلاف قوانین اقتصادی و جریان‌های تاریخی است. این یک رویکرد کوته‌بینانه محسوب می‌شود که محکوم به شکست خواهد بود.

شی در اشاره‌ای انتقادی به سیاست‌های اول آمریکای دولت ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا گفت: ما باید به سیاست حمایت از صنایع داخلی و یک جانبه‌گرایی «نه» بگوییم.

رئیس‌جمهوری چین در اشاره به واشنگتن تاکید کرد، هیچ‌کس از هیچ درگیری چه نظامی، چه تجاری یا سیاسی پیروز خارج نخواهد شد.

شی افزود: جهان باید سیستم تجارت چند جانبه ایجاد شده توسط سازمان تجارت جهانی را حفظ کند و جهانی‌سازی اقتصادی را بیش از پیش آزاد، جامع، متعادل و سودمند برای همگان سازد.

با توجه به افزایش نگرانی‌ها نسبت به تشدید خصومت میان آمریکا و چین شی نسبت به آخر این راه هشدار داد.

وی گفت: تاریخ نشان داده که رویارویی خواه در قالب جنگ سرد، جنگ گرم یا جنگ تجاری هیچ برنده‌ای نخواهد داشت.

رئیس‌جمهوری چین افزود: ما معتقدیم مادامی که مذاکرات در قالب برابری و درک متقابل انجام شود هیچ مساله‌ای وجود ندارد که کشورها نتوانند آن را از طریق مذاکره حل کنند.

وی در جریان سخنرانی خود گفت: از آنجایی که سیاست حمایت از صنایع داخلی و یک جانبه گرایی در حال گسترش است، کشورها با گزینه همکاری یا رویارویی مواجه هستند.

وی از سیستم تجارت آزاد جهانی که باعث شد کشورش طی ۲۵ سال گذشته به دومین اقتصاد بزرگ جهان پس از آمریکا ارتقا یابد، حمایت کرد.

شی گفت: قوانین ایجاد شده نباید تنها به خاطر آنکه از نظر یک کشور مناسب هستند دنبال شوند و باید با معیارهای دوگانه برای برنامه‌های خودخواهانه اعمال شود.

وی افزود: بشریت بار دیگر بر سر دوراهی رسیده است. او باید انتخاب کند چه راهی را برگزیند همکاری یا رویارویی؟ درها را باز بگذارد یا ببندد؟ پیشرفت برد ـ برد را انتخاب کند یا بده بستان را.

شی در واکنش به انتقادات از ساخت تاسیسات زیربنایی بین‌المللی کشورش گفت: این اقدام نه یک تله است و نه قدرت‌گیری.

این اقدام یک برنامه ژئوپلتیک سری و محرمانه‌ محسوب نمی‌شود و هیچ کشوری را هدف نمی‌گیرد و هیچ کشوری را مستثنی نمی‌کند. این اقدام یک کلوب خاص تشکیل نمی‌دهد و به روی کشورهای غیر عضو بسته نیست و یک تله محسوب نمی‌شود.

رهبران ۲۱ کشور و منطقه حاشیه اقیانوس آرام که ۶۰ درصد از اقتصاد جهان را تشکیل می‌دهند برای نشست سالیانه اپک در پاپوآ گینه نو گردهم آمده‌اند. آنها در تلاشند تا به یک توافق درخصوص یک اعلامیه مشترک برای ایجاد تغییر در سازمان تجارت جهانی تلاش می‌کنند؛ سازمانی که قوانین را برای تجارت وضع می‌کند و می‌تواند کشورهایی را که این قانون را نقض می‌کنند مجازات کند.

چین از آمریکا خواسته تا گشت‌زنی‌های دریایی و هوایی‌اش در نزدیکی‌های جزایر مصنوعی که در آب‌های مورد مناقشه دریای چین جنوبی ساخته متوقف کند.

 اما مایک‌پنس امروز تاکید کرد که آمریکا عقب‌نشینی نخواهد کرد. وی گفت: ما به گشت‌زنی‌های هوایی و دریایی در هر کجایی که قوانین بین‌المللی اجازه دهند و منافع ملی ما لازم بداند ادامه خواهیم داد. فشار تنها باعث تقویت عزم می‌شود. ما از راه خود عقب‌نشینی نخواهیم کرد.

مایک‌پنس افزود: واشنگتن به حمایت از تلاش‌ کشورهای جنوب شرق آسیا برای مذاکره درخصوص آیین‌نامه قانونی الزام‌آور با چین که به حقوق تمامی کشورها از جمله آزادی دریانوردی در دریای چین جنوبی احترام می‌گذارد، ادامه می‌دهد.