جمهوری آذربایجان شنبه شب در بیانیه‌ای اعلام کرد این کشور و ارمنستان برای برقراری آتش‌بس انسانی جدید در منطقه قره‌باغ از بامداد روز گذشته (یکشنبه) توافق کرده‌اند. این درحالی است که منابع از حمله مجدد به منطقه قره‌باغ به رغم اعلام آتش‌بس خبر می‌دهند.

به گزارش روسیا الیوم، وزارت خارجه ارمنستان نیز شنبه شب با صدور بیانیه‌ای مشابه این خبر را تایید کرد و نوشت که تصمیم برقراری آتش بس در راستای بیانیه مشترک روسای‌جمهور روسیه، آمریکا و فرانسه، بیانیه سران گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری در اروپا و همچنین بیانیه مسکو صادر شده است. توافق برای آتش‌بس پس از آن صورت گرفت که دولت آذربایجان روز شنبه اعلام کرد حداقل ۱۳ نفر در اثر حملات موشکی به گنجه، دومین شهر بزرگ این کشور، از داخل خاک ارمنستان کشته شده و ۵۲ تن دیگر زخمی شده‌اند.

دو طرف که یکدیگر را به آغاز موج جدید درگیری‌ها و شکستن توافق آتش‌بس و حمله به مناطق مسکونی و شهری متهم می‌کنند، با میانجیگری دوباره روسیه بر سر آتش‌بس جدید توافق کردند. این تصمیم توسط وزاری خارجه دو کشور آذربایجان و ارمنستان عصر شنبه و به دنبال گفتگوی تلفنی آن دو با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اعلام شد. لاوروف در این تماس بر لزوم پایبندی به آتش بس تأکید کرد و گفت لازم است آنها توافق قبلی را به طور جدی مراعات کنند. جمهوری آذربایجان ساعاتی پیش از توافق آتش‌بس جدید اعلام کرده بود در جنگ بر سر ناگورنو-قره‌باغ دست برتر را دارد و ارتش این کشور به پیشروی‌های قابل توجهی دست یافته و به دنبال بازپس‌گیری شهر جبرئیل، شهر فضولی و ۷ روستای پیرامون آن را نیز از تصرف نیروهای ارمنی خارج کرده و کنترل آنها بدست گرفته است.

این درحالی است که خبرگزاری فرانسه گزارش داد مرکز قره باغ شنبه شب با وجود گذشت چند ساعت از زمان تعیین شده برای اجرای آتش بس بمباران شد. این خبرگزاری اعلام کرد صدای هفت انفجار شدید در این شهر شنیده شد و ساکنان به دنبال شنیده شدن صدای انفجار به زیرزمین‌ها پناه بردند. در همین راستا، ارمنستان، جمهوری آذربایجان را به نقض آتش بس انسان دوستانه در منطقه قره باغ متهم کرد. یک سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان گفت که جمهوری آذربایجان آتش بس را فقط چهار دقیقه بعد از شروع با آتش توپخانه و راکت نقض کرد. جمهوری آذربایجان هنوز به این اتهام واکنشی نشان نداده است. امانوئل ماکرون ، رئیس جمهور فرانسه نیز در بیانیه ای از توافق ارمنستان و آذربایجان برای آتش بس انسان دوستانه استقبال و بر احترام هر دو طرف به این آتش‌بس تأکید کرد. در این بیانیه آمده است: این آتش‌بس باید بدون قید و شرط باشد و دو طرف باید کاملاً به آن پایبند باشند.

به موازات این تحولات، واروژان نرسسیان، سفیر ارمنستان در آمریکا اعلام کرد که انتظار می‌رود این ماه دیداری میان «زهراب مناتساکانیان»، وزیر امور خارجه ارمنستان و مایک پامپئو، وزیر خارجه ایالات متحده انجام شود. نرسسیان گفت مقدمات سفر وزیر خارجه پیش از اعلامیه رسمی مورد انتظار از وزارت خارجه ارمنستان و وزارت خارجه آمریکا، در حال آماده‌سازی است. وی اظهار کرد: ما در حال مقدمه‌چینی برای سفر وزیر امور خارجه به واشنگتن هستیم. ورود وزیر امور خارجه ارمنستان به آمریکا می‌تواند نشانه فشار بیشتر از سوی دولت ترامپ برای مشارکت در میانجی‌گری و تلاش برای صلح، به دنبال افشای فوری تلاش برای آتش‌بس در مذاکره با روسیه در ۱۰ اکتبر (۱۹ مهر) باشد. جامعه بین‌المللی به طور گسترده آمریکا را غایب در تلاش‌ها به منظور آرام کردن تنش‌ها بین طرفین دانسته است.