واشنگتن پست در گزارشی درباره «داعش» نوشت:‌ ریشه‌های خیزش آنها همچنان باقیست؛ محرومیت و عقب‌ماندگی جوامع و بی‌کفایتی حکومت‌های استبدادی منطقه خاورمیانه محو نشده است. دنیای غرب خود را آماده موج جدید پناهجویان کند.

به گزارش ایرنا، «دانیل پلتکا»، نایب‌رئیس سیاست خارجی و دفاعی در موسسه «آمریکن اینترپرایز» در این نوشتار آورده است: رئیس‌جمهور آمریکا خوشحال است که توانسته رهبر داعش را از صفحه روزگار محو کند. این خوشحالی قابل درک است اما، همه آن علل و عواملی که خالق داعش بود همچنان وجود دارد و فریاد اعتراض مردمان خاورمیانه را یکی پس از دیگری به آسمان بلند کرده است.

«...اگر حقیقت را به راستی عنوان کنیم باید بپذیریم که جایگاه بیشتر رهبران کنونی خاورمیانه اریکه حاکمیت نیست... اکنون وضعیت منطقه و آشوب‌ها، زمین حاصلخیزی خواهد بود برای رویش و ظهور مجدد داعش. داعش، محصول فضای هرج و مرجی بود که پس از سرکوب قیام «بهار عربی» ایجاد شد.» به طور نمونه،‌ مصر در ماه‌های اخیر صحنه تظاهرات اعتراضی مردم بود که به شدت از سوی حکام نظامی کشور سرکوب شد. حکومت تا به حال افزون بر دو هزار تن از تظاهرکنندگان، اعضای‌ اپوزیسیون، وکلا، و مردم عادی را بازداشت کرده و به زندان انداخته است. منطقه خاورمیانه با ماجراهای فساد حاکمان، ریخت‌وپاش حکومت‌ها در رده‌های بالا، سرکوب اعتراض‌ها و ... بیگانه نیست. اما در این جریان، نوع برخورد غرب با جریان انقلابی «بهار عربی» نیز در ایجاد فضای موجود بی‌تاثیر نبوده است.

به دنبال فضای آشوب و هرج‌ومرج ایجاد شده بعد از بهار عربی در خاورمیانه، بسیاری در غرب باور کردند که ثبات ایجاد شده به دست دیکتاتورها بهتر است از آشوب به جا مانده از انقلاب‌ها.

لیبی و یمن، مصادیق این نوع نگاه هستند. بسیاری معتقدند وجود یک حاکم مستبد بهتر است از یک آلترناتیو؛ اما این پندار به ما نمی‌گوید «چطور باید داستان را تمام کرد.» حقیقت را قبول کنیم؛ در جوامع محروم و عقب‌مانده، حاکمیت ستم و استبداد، هرگز جلوی میل به خشونت را نمی‌گیرد.

بهار عربی یک درس پندآموز به ما داد. هر ستمگری عمر مفید دارد. اگر  نتوانیم دوران گذار از یک حکومت مستبد و ظالم و رسیدن به یک حکومت شفاف و مسئولیت‌پذیر را خوب مدیریت کنیم، «فاجعه» خلق کرده‌ایم. اکنون، زمانِ به کار بردن «قدرت نرم» است... زمان آن است که بیاییم هم به رسمیت بشناسیم و هم یاری کنیم و این رویکرد را با «اصلاحات اقتصادی و اقدامات برای پاسخگو کردن حکومت‌ها»، پیوند بزنیم. زمان آن است که غرب، رهبران منطقه را دعوت به کثرت‌گرایی و پاسخگویی به مردم خود کند؛ در غیر این صورت، جهان غرب باید خود را آماده پذیرایی از سیل جدیدی از آوارگان، نسل جدیدی از «داعش» و جانشین «بغدادی» کند.

خطر گسترش ایدئولوژی مسموم «حکومت اسلامی» وجود دارد

وزارت خارجه آمریکا نیز در گزارش سالانه تازه خود درباره تروریسم در جهان که روز جمعه منتشر شده به افزایش تروریسم با انگیزه‌های نژادی و قومی هشدار داده و آورده است: سازمان‌های برتری‌طلب سفید و گروه‌های نژادپرست در نقاط مختلف جهان از «تروریسم جهادی» می‌آموزند و شیوه‌های آنها را برای جمع‌آوری حمایت مالی، انتقال پول و جذب نیرو به کار می‌گیرند.

در این گزارش با اشاره به جنگ با داعش در سوریه و بازپس گرفتن مناطق تحت کنترل این گروه آمده هنوز خطر گسترش ایدئولوژی مسموم «حکومت اسلامی» وجود دارد. نویسندگان این گزارش معتقدند القاعده و گروه‌های وابسته به آن همچنان آمریکا، متحدان و شرکای این کشور را تهدید می‌کنند و این گروه بر آن است که به موازات شکست‌های داعش جای پای خود را در جریان تروریسم بین‌المللی محکم کند. بر اساس این گزارش این گروه همچنان به گسترش نیروهای خود و جمع‌آوری کمک مالی از طریق شبکه‌های اجتماعی ادامه می‌دهد و اعضای این شبکه در افغانستان پاکستان سوریه شبه جزیره عربستان، مغرب و شبه جزیره هند فعالند.

نایب‌رئیس سیاست خارجی و دفاعی موسسه «آمریکن اینترپرایز»: زمان آن است که غرب، رهبران منطقه را به کثرت‌گرایی و پاسخگویی به مردم خود دعوت کند؛ در غیر این صورت، جهان غرب باید خود را آماده پذیرایی از سیل جدیدی از آوارگان و نسل جدیدی از «داعش» کند

پس از مرگ البغدادی خطر حملات  تروریستی بیشتر شده است

در همین حال، سازمان اطلاعات فدرال آلمان (BND) نیز اعلام کرد که با کشته شدن سرکرده گروه تروریستی داعش، خطر حملات تروریستی و بی‌ثباتی در منطقه افزایش یافته است.

به گزارش خبرگزاری د. پ. آ. آلمان با این که گمان می‌رفت با کشته شدن «ابوبکر البغدادی» سرکرده تروریست‌های داعش، قدرت این گروه تروریستی کاهش یابد، اما برآورد سرویس‌های اطلاعاتی نشان می‌دهد این تصور اشتباه است.

نهاد اطلاعاتی آلمان موسوم به «سرویس اطلاعات فدرال» با نام مخفف ب. ان. د. (BND) در مورد حملات انتقامجویانه تروریست‌ها در واکنش به کشته شدن البغدادی هشدار داد و اعلام کرد اقدامات تروریست‌ها می‌تواند وضعیت امنیتی را در منطقه به ویژه در شمال سوریه تغییر دهد.

این نهاد همچنین با ابراز نگرانی از امکان آزاد شدن داعشی‌هایی که در زندان‌های مناطق کردنشین سوریه به سر می‌برند، خطر آنها را در صورت بازگشت به آلمان جدی دانست.

«برونو کال»، رئیس ب. ان. د. در جلسه استماع پارلمان آلمان (بوندستاگ) تاکید کرد حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه، روند مبارزه با تروریسم در این منطقه را مختل کرده است. به گفته وی این خطر نیز که تروریست‌های داعش اهداف خود را به کشورهای دورتر منتقل کرده و در آنجا دست به عملیات تروریستی بزنند، بیشتر شده است.

طبق اطلاعات وزارت کشور آلمان، بیشتر تروریست‌های آلمانی‌تباری که در زندان‌های سوریه و عراق به سر می‌برند تمایل دارند به کشور خود بازگردند.

بر این اساس دولت آلمان به ترکیه در مورد بازگشت خارج از کنترل تروریست‌های پیشین داعش به کشورهای اروپایی از جمله آلمان هشدار داده است.

برآوردها از حضور بیش از ۲۰۰ شهروند آلمانی در بین اعضای دستگیر شده گروه تروریستی داعش در زندان‌های سوریه و عراق حکایت دارد.

نهاد اطلاعاتی آلمان موسوم به «سرویس اطلاعات فدرال» با  ابراز نگرانی از امکان آزاد شدن داعشی‌هایی که در زندان‌های مناطق کردنشین سوریه به‌سرمی‌برند، خطر آنها را در صورت بازگشت به آلمان جدی دانست

گفته می‌شود هزاران پیکاجوی داعش در اسارت نیروهای کرد سوریه هستند.

به گفته سلیمان سویلو، ترکیه کسانی با تابعیت هلند، بریتانیا و سایر کشورهای اروپایی در بازداشت دارد که متهم به همکاری با داعش هستند.

در همین حال چندین کشور اروپایی تاکنون از پذیرش جنگجویان داعش و خانواده‌هایشان که در بازداشت نیروهای دموکراتیک کرد سوریه هستند، سر باز زده‌اند.