تظاهرات ضدفساد در رومانی

در ۱۵ سال اخیر حدود ۴ میلیون رومانیایی برای دستیابی به زندگی بهتر کشور خود را ترک کردند. رومانی یکی از فقیرترین کشورهای اتحادیه اروپا است و میانگین درآمد ماهانه در این کشور تنها ۵۲۰ یورو است مقامات رومانی ماه پیش در اقدامی بحث‌برانگیز بازرس ضدفساد، لورا کودروتا کوسی که به عنوان نماد مبارزه با فساد شناخته می‌شد را از به خانه فرستاند. پیش از این کوسی در تحقیقات خود بسیاری از مقامات محلی و ملی منتخب را به جرم فساد و اختلاس محکوم کرده بود و بنابراین در فضای سیاسی کشور دشمنان زیادی داشت

روز شنبه ده‌ها هزار رومانیایی در پایتخت این کشور، بخارست برای دومین روز متوالی تظاهرات ضدفساد خود را ادامه دادند. در پی این اعتراضات و واکنش پلیس رومانی، روز جمعه بیش از 450 نفر مجروح شده و 30 نفر بازداشت شدند. 

پس از آنکه پلیس برای کنترل اوضاع با گاز اشک‌آور و ماشین‌های ضدشورش آب‌پاش به معترضان پراکنده حمله کرد، موج انتقاد از نیروهای پلیس بالا گرفت. معترضان خواستار استعفای دولت دست‌چپی رومانی هستند. بنا به اعلام بیمارستان‌های بخارست بسیاری از تظاهرکنندگان بر اثر استنشاق گاز اشک‌آور و گاز فلفل به مراقبت‌های پزشکی نیاز داشتند و بسیاری دیگر مورد ضرب و شتم قرار گرفته بودند. در مقابل حدود 30 نیروی پلیس نیز مجروح شدند که 11 تن از آنها برای مداوا به بیمارستان منتقل شدند. 

شنبه شب تظاهرکنندگان در حالی به میدان اصلی شهر آمدند که نیروهای امنیتی پیش از آنها به محل رسیده بودند. معترضان با شعارهایی همچون «مرگ بر دولت» و «عدالت آری، فساد نه» شهر بخارست را به مخاطب قرار دادند. 

فلوئرا توآدر 64 ساله که پرچم سه رنگ رومانی را بر دوش داشت می‌گفت: «من پس از تظاهرات روز جمعه و مشاهده برخورد خشن پلیس با مردم تصمیم گرفتم به تظاهرات بپیوندم؛ فرزندان من در اسپانیا کار می‌کنند و خواهان برگشت به رومانی هستند. اما در حال حاضر این مسئله غیرممکن است زیرا سیاست‌مداران رومانی تنها منافع خود را در نظر می‌گیرند و اهمیتی به دیگران نمی‌دهند»

در 15 سال اخیر حدود 4 میلیون رومانیایی برای دستیابی به زندگی بهتر کشور خود را ترک کردند. رومانی یکی از فقیرترین کشورهای اتحادیه اروپا است و میانگین درآمد ماهانه در این کشور تنها 520 یورو است. 

پلیس پس از واکنش احزاب دست راستی و میانه رو رومانی به برخورد بی‌رحمانه نیروهای پلیس با مردم، انتقاد وارده را رد کرد و برخورد خود با معترضان را «تدریجی و مناسب» ارزیابی کرد. 

سباستین کروز، صدراعظم اتریش که کشورش ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد از خشونت نیروهای پلیس انتقاد کرد. در تظاهرات روز شنبه یک فیلم‌بردار اتریشی نیز مجروح شده بود. کروز در واکنش به تظاهرات مردم رومانی گفت: «ما به شدت برخورد خشن نیروهای پلیس در برابر معترضان و روزنامه‌نگاران را محکوم می‌کنیم و منتظر توضیحات پلیس هستیم»

رسانه‌های محلی مدعی هستند که در تظاهرات روزهای اخیر بیش از 80.000 رومانیایی به خیابان‌ها آمده‌اند. در میان آنها بسیاری از رومانیایی‌های ساکن خارج از کشور حضور دارند که برای اعتراض به وضعیت وخیم فساد دولتی به بخارست بازگشتند تا سوء استفاده دولت از فاسد‌ترین کشور عضو اتحادیه اروپا را محکوم کنند. 

در مقابل بیش از 1000 نیروی پلیس ضدشورش برای پراکنده کردن مردم از میدان اصلی شهر بخارست به مرکز تظاهرات هجوم بردند. البته این اتفاق پس از آن افتاد که مردم معترض قصد داشتند با شکست کمربند امنیتی نیروهای پلیس به ساختمان اصلی دولت در میدان اصلی شهر هجوم برند. 

ایگان، کارگر ساختمانی 62 ساله فقط برای شرکت در تظاهرات به بخارست پرواز کرد تا اعتراض خود «فساد داخلی» را اعلام کند: «اما اوضاع به سرعت بد شد، آنها به سمت ما گاز اشک‌آور پرتاب کردند؛ اوضاع غیر قابل تحمل بود»

مادلینا 22 ساله نیز در مورد تظاهرات روز جمعه گفت: «ما نمی‌توانستیم نفس بکشیم و برای پنهان شدن به خیابان‌های اطراف پناه بردیم»

کلاوس اوهانیس، رییس جمهور راست‌گرای رومانی که منتقد دولت چپ‌گرای فعلی است به شدت مداخله خشن نیروهای پلیس را محکوم کرد و گفت: «به نظر بسیاری از تظاهرکنندگان رفتار پلیس بسیار خشن بود؛ ما باید توجه داشته باشیم که هر نوع خشونت‌ورزی غیرقابل قبول است»

ویورکا دانسیلا، نخست وزیر رومانی در مقابل رییس‌جمهور را به تحریک مردم بر ضد مقامات دولتی متهم کرد. 

مقامات رومانی ماه پیش در اقدامی بحث‌برانگیز بازرس ضدفساد، لورا کودروتا کوسی که به عنوان نماد مبارزه با فساد شناخته می‌شد را از به خانه فرستاند. پیش از این کوسی در تحقیقات خود بسیاری از مقامات محلی و ملی منتخب را به جرم فساد و اختلاس محکوم کرده بود و بنابراین در فضای سیاسی کشور دشمنان زیادی داشت. بسیاری از منتقدان وی، کوسی را به سوءاستفاده سیاسی محکوم می‌کردند.