مسئولان روس معتقدند تحریم به سیاست اصلی آمریکا در برابر این کشور تبدیل شده است، بنابراین آنان باید به گونه ای برنامه ریزی کنند که بتوانند در برابر تحریم های بلندمدت آمریکا مقاومت کنند.

به گزارش ایرنا، روسیه از نظر تعداد بسته های تحریمی آمریکا و اروپا که در هفته گذشته از مرز 60 بسته تحریمی فراتر رفت شاید در سطح جهانی رکورد دار باشد و اگر مکان نخست را کسب نکند حتما در مقام دوم قرار می گیرد.

این وضعیت نشانگر اهمیت فراوان جلوگیری از توسعه طلبی روسیه برای استراتژیست های کاخ‌سفید است و واشنگتن برای این منظور به هر بهانه و مناسبتی متوسل می شود.

با این وجود تحریم هایی که علیه روسیه اعمال می شود با تحریم هایی که آمریکا علیه سایر کشورها وضع می کند متفاوت است.

مارشال بلینگسلی دستیار وزیر خزانه داری آمریکا دلیل این امر را شکل و ماهیت اقتصاد روسیه دانسته واعلام کرده است که اقتصاد روسیه بزرگ است و بخوبی به سیستم مالی و تجاری بین المللی پیوند خورده است.

وی در سخنرانی خود در مقابل کمیته فرعی تخصصی سازمان های مالی و تجاری کنگره آمریکا اعلام کرد: وزارت خرانه داری برای اعمال تحریم‌ها بر کشورهای مختلف از جمله روسیه ، ایران و کره‌شمالی از رویکرد های گوناگونی پیروی می کند.

مقام آمریکایی ضمن صحبت درباره تفاوت های روسیه با کره شمالی و ایران به بزرگی اقتصاد روسیه و پیوند گسترده آن با سیستم مالی و تجاری بین المللی و جدا بودن جزیی یا کامل ایران و کره شمالی از این سیستم طی ده‌ها سال اشاره کرده است.

اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که باعث می‌شود آمریکا نتواند آنچنان که می خواهد از تحریم ها علیه روسیه نتیجه بگیرد هر چند که از ژانویه 2017 تاکنون علیه 232 شخصیت حقیقی و حقوقی در بخش های کلیدی اقتصاد روسیه تحریم هایی را اعمال کرده است.

تاریخچه تحریم های آمریکا علیه روسیه

تحریم های آمریکا علیه روسیه از چند دهه پیش آغاز شده است که شامل تحریم تجارت با روسیه و محدودیت هایی در این مورد در روابط بازرگانی مسکو و واشنگتن بود.

به باور کارشناسان، هرچند این دیدگاه وجود دارد که واشنگتن از چهار یا حداکثر پنج سال پیش تحریم‌هایی علیه مسکو را شروع کرده است، اما نخستین اقدام ها در این زمینه به حدود 40 سال پیش یعنی زمان اتحاد شوروی سابق باز می گردد.

آمریکا سال های دهه 1980 اصلاحیه جکسون- نیک را در واکنش به جلوگیری اتحاد شوروی سابق از مهاجرت یهودیان به سرزمین‌های اشغالی وضع کرد که مانع توسعه روابط تجاری میان مسکو و واشنگتن در بیش از سه دهه اخیر شده است.  این قانون تحریمی پس از فروپاشی شوروی و مهاجرت گسترده یهودیان جمهوری های سابق شوروی به سرزمین های اشغالی نیز معتبر بود.

حتی پس از فروپاشی سال 1991، روسیه نو که یکجانبه از مواضع خود در برابر آمریکا در مسائل مختلف عقب نشینی کرد و زیر فشار تسلیحات راهبردی از جمله سامانه قطار هسته‌ای، بمب‌افکن‌های دورپرواز و شماری از موشک های قاره پیما را که میراث و نشانه قدرت شوروی بود کنار گذاشت، اصلاحیه جکسون ونیک اجرا می شد تا اینکه سال 2011 لغو شد. اما با وجود این اقدام، زنجیره تحریم‌های آمریکا از زمان شوروی علیه روسیه نو قطع نشد و واشنگتن بلافاصله پس از لغو اصلاحیه جکسون - نیک، تحریم های جدیدی را در چارچوب قانون ماگنیتسکی وضع کرد.

سرگئی ماگنیتسکی، وکیل روس بنیاد انگلیسی سرمایه گذاری «هرمیتاژ» در روسیه بود که 16 نوامبر 2009 در زندان «ماتروسکایا تیشینا» در مسکو درگذشت.  آمریکا به این بهانه از شش سال پیش در چارچوب تصویب و اجرای قانون مشهور به ماگنیتسکی، ده‌ها مقام و شهروند روس را تحریم کرده است.

مسکو نیز در پاسخ به این تحریم ها، دی ماه سال 91 قانون «دیما یاکوولف» را وضع کرد و سفر اتباع آمریکایی ناقض حقوق شهروندان روس به روسیه و هر گونه فعالیت های تجاری یا داشتن املاک و دارایی توسط آنها در این کشور ممنوع شد.