نتیجه تجارت سیاه مواد مخدر، پول کثیف است. ثروت انبوهی که چشم قاچاقچیان را کور کرده است. آنان برای سرپوش نهادن بر عواید حاصل از جرایم مربوط به مواد مخدر به سمت تطهیر پول‌های کثیف می‌روند، اما تبعات این پولشویی 80 هزار میلیارد تومانی اقتصاد و جامعه را گرفتار می‌کند.

به گزارش ایرنا، مافیای مواد مخدر با اتاق‌های فکر دقیق همواره برنامه‌های استراتژیک برای تولید، توزیع و انتقال مواد مخدر دارند. به دلیل همسایگی ایران با افغانستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده مواد مخدر در دنیا و بهترین مسیر تزانزیت مواد مخدر به کشورهای اروپایی، کشورمان گلوگاه این تجارت سیاه شده است.

سود اغواکننده حاصل از خرید و فروش مواد مخدر موجب شده تا این مساله خود به یک قاچاق خطرناک تبدیل شود و پول‌های کثیف آن سیستم پولی و بانکی را آلوده کند و پیامدهای آن علاوه بر تاثیرگذاری بر اقتصاد، آثار زیانبار فرهنگی و اجتماعی متعدد داشته باشد.

مبارزه با مواد مخدر در ایران با جدیت پیگیری می‌شود. به گفته حمید ساکی، مدیرکل دفتر روابط بین‌الملل ستاد مبارزه با مواد مخدر و بر اساس گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد(UNODC)، ایران به تنهایی بیش از 75 درصد کشفیات تریاک و نزدیک به 30 درصد کشفیات جهانی هروئین و مرفین را به خود اختصاص داده است؛ همچنین جمهوری اسلامی ایران سه هزار و 890 شهید و 12 هزار مجروح و جانباز در حوزه مقابله و مبارزه با مواد مخدر دارد.

وزیر کشور و دبیرکل سابق ستاد مبارزه با مواد مخدر گفته است که در ابتدای دولت یازدهم ظرفیت نگهداری معتادان در تهران 400 نفر بود که این ظرفیت هم اکنون به هشت هزار نفر افزایش یافته است. همچنین در سال گذشته میزان هزار و 200 تُن انواع مواد مخدر و 830 تُن تریاک کشف کردیم که این اقدامات شامل 2 هزار مورد درگیری نیروهای ایران بوده است.

عبدالرضا رحمانی فضلی، گفته است: این آمارها را همواره در مجامع بین‌المللی اعلام می‌کنیم، اما آنها در ابتدا تعجب و سپس از ایران سپاسگزاری می‌کنند.

وی اعلام کرده که گردش مالی مواد مخدر در اروپا 60 میلیارد دلار است اما اروپاییان که مدعی اجرای قانون ضدپولشویی هستند، حتی کمترین اطلاعاتی در زمینه برخورد و مبارزه با نقل و انتقالات مالی و پولشویی مرتبط با مواد مخدر ارائه نمی‌دهند.

سعید صفاتیان، کارشناس حوزه اعتیاد و مدیرعامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا به خبرنگار ایرنا گفت: اقتصاد مواد مخدر، ستون اصلی پولشویی است و سالانه حدود 80 هزار میلیارد تومان پولشویی مواد مخدر در ایران رخ می دهد که عدد بسیار بالایی است و شاید به اندازه بودجه چند وزارتخانه باشد.

اقتصاد مواد مخدر باعث پولشویی شده است و یکی از بحث های کلان پولشویی در دنیا مربوط به قاچاق مواد مخدر، کلاهبرداری و قاچاق کالا است. بر اساس گزارش های مختلف، مواد مخدر در دنیا بیش از 1500 میلیارد دلار، گردش مالی دارد و این عدد بسیار بزرگی است.

وی گفت: در ایران، طبق جدیدترین اعلام ستاد مبارزه با مواد مخدر، مواد مخدر سالانه نزدیک به 200 هزار میلیارد تومان، به اقتصاد کشور ضرر می‌زند، البته این هزینه تحمیلی به در سال 81 و 82 حدود 10 هزار میلیارد تومان در سال بود.

رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: از میزان 200 هزار میلیارد تومان هزینه تحمیلی مواد مخدر در سال به اقتصاد کشور، حدود 40 درصد، معادل 80 هزار میلیارد تومان توسط افراد مصرف کننده مواد، به قاچاقچیان پرداخت می شود که این رقم نیز بسیار بزرگ است. 

سردار اسکندر مومنی، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، 21 آبان امسال در شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر قم گفت: بر اساس برآورد و تحقیقات علمی، 199هزار میلیارد تومان هزینه سالانه مواد مخدر از جمله مصرف و درمان معتادان در کشور است و این هزینه برابر با 11.7 درصد تولید ناخالص ملی است که می‌تواند در بهبود وضعیت اقتصادی و توسعه کشور نقش‌آفرین باشد.

صفاتیان اظهارداشت: قاچاقچیان عمده مواد مخدر در رأس هرم قرار دارند. این تعداد محدود، در اصل، واردکننده مواد به کشور هستند بنابراین کار اصلی قاچاق و پولشویی مواد مخدر را این افراد انجام می‌دهند.

وی درباره چرخه تبدیل پولشویی قاچاقچیان عمده گفت: راحت‌ترین کار این است که آنها پول‌های خود را به نام اشخاص مختلف در بانک قرار می‌دهند یا به صورت نقدی و چمدانی در مبادلات به کار می‌گیرند همچنین این افراد در حجم بالا وسایل می‌خرند یا به ملک تبدیل می‌کنند.

صفاتیان اضافه کرد: این افراد می‌توانند در بازار ارز، سکه و سرمایه‌گذاری ورود پیدا کنند. حتی حاضرند در جایی اجناس را گران‌تر بخرند و ارزان‌تر بفروشند تا به پول برسند. وی درباره راه‌های مقابله با پولشویی تصریح کرد: برای کنترل پولشویی در وهله نخست نیازمند قانونمندسازی و مدیریت مصرف مواد مخدر هستیم.

مدیرعامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا گفت: یکی از راه‌ها این است که قیمت و هزینه قاچاق مواد مخدر بالا برود اما سود آن برای قاچاقچیان پایین بیاید زیرا هرچه میزان سود حاصل از فروش مواد مخدر برای قاچاقچیان بیشتر باشد، میزان پولشویی نیز افزایش می‌یابد.

صفاتیان به موضوع قانونمندسازی مصرف مواد مخدر در کشور اشاره کرد و افزود: برخی کشورها از جمله کانادا، آمریکا، اسپانیا و هلند موضوع قانونمندسازی مواد مخدر را مطرح کرده‌اند. علت این است که بر اساس بررسی‌ها و تحقیقات تعدادی از افراد جامعه با وجود اقدامات پیشگیرانه سراغ مصرف مواد مخدر می‌روند.

وی اضافه کرد: دولت‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که افراد متقاضی مصرف مواد مخدر به جای اینکه نیاز خود را از طریق قاچاقچیان تامین کنند و این پول‌ها موجب گسترش پولشویی شود، این هزینه را به دولت پرداخت کنند تا دولت بتواند عواید آن را برای جامعه در حوزه‌های مختلف از جمله پیشگیری هزینه کند.