وزیر اقتصاد برای اولین بار با صراحتی بسیار بالا درباره عملکرد بانک مرکزی و نقش آن در ریزش عجیب شاخص سخن گفت.

به گزارش ایلنا، فرهاد دژپسند که این روزها در مناظره‌ای ناگفته با همتی، رییس کل بانک مرکزی که در شرایط کنونی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری است، قرار دارد، در همایش « طرح قانونی بانک مرکزی: نقدها و نظرها» گفت: مشکل از جایی شروع شد که بانک مرکزی نظارت مجمعی را دنبال کرد و در نظارت بر یک بانک مشکل‌دار و تعصب بر روی آن بانک، در اسفندماه 11 هزار میلیارد تومان از طریق اوراق به این بانک کمک کرد. اما همین بانک مرکزی حاضر نشد به اندازه 11 هزار میلیارد تومان ارز بخرد و بازار سرمایه را نجات بدهد.

او با اشاره به هدفگذاری بانک مرکزی برای تعیین نرخ تورم در سال 99 اظهار داشت: در سال 99 بانک مرکزی برای نرخ تورم هدفگذاری داشت اما باید دید چرا چنین شکافی بین هدفی که بانک مرکزی برای تورم تعیین کرده بود با تورم واقعی امروز ایجاد شده است.

خزانه کشور زیر نظر وزارت اقتصاد اتفاقا در کنترل تورم بسیار موثر بود و بازار سرمایه توانست بر هدایت نقدینگی و کنترل تورم بسیار موثر باشد.

وزیر اقتصاد با اشاره به اثرگذاری فروش اوراق بر کنترل نرخ تورم اظهار داشت: ما 213 هزار میلیارد تومان اوراق منتشر کردیم که از این رقم 203 هزار میلیارد تومان فروخته شد. باید توجه باشیم که اگر فروش اوراق انجام نمی‌‌شد به تورم فعلی کشور 36 درصد هم اضافه می‌شد.

سوء مدیریت در مدیریت نرخ سود بین‌بانکی

دژپسند تاکید کرد: اگر نرخ بین بانکی با سوء مدیریت مواجه نمی‌شد در فروش اوراق اهداف محقق می‌شد و با بهبود شرایط بازار سرمایه مواجه بودیم. چنانکه حتی در ماه‌هایی از سال به بانک مرکزی برای هدایت نقدینگی کمک کردیم و شاهد آن هستیم که در مهرماه و آبان ماه وزارت اقتصاد به کمک بانک مرکزی در هدایت نقدینگی آمد. دژپسند تاکید کرد: اما از تیرماه نرخ بهره بانکی صعودی شد شاخص بورس را نزولی کرد .

وزیر اقتصاد با بیان اینکه اگر سوء مدیریت بر نرخ بهره بین بانکی رخ نمی داد و بازار سرمایه روند خوبی را داشت سیاستهای افزایش عرضه از طریق عرضه سهام دولتی و تجهیز منابع صورت می‌گرفت، گفت: اگر این شرایط فراهم می شد فرار بودجه‌ای رخ نمی‌داد و در اینجا اشاره‌ام به تبصره 4 بودجه است. دژپسند ادامه داد: در حالی بودجه در حال انتقال از بودجه نفتی به مالیاتی است اوراق نقش بسیار کلیدی دارد. این فرمایش رهبری است که کسری بودجه ام الحوایص است و اولین موضوع برای رفع مشکل کسری بودجه را  اوراق مطرح می‌کنند. دژپسند تاکید کرد: توانستیم 125 میلیارد تومان اوراق نقدی بفروشیم که این اقدام بسیار مهم را با چنگ و دندان انجام دادیم.

وی گفت: علت اینکه وزارت اقتصاد به این سوء آمده این است که دولت وزارت اقتصاد را به عنوان نماینده خود در فرآیند بررسی طرح قانونی بانک مرکزی  معرفی کرده و البته دولت مخالفت خود با این طرح را هم اعلام کرده است.

دلایل افزایش نقدینگی

دژپسند با اشاره به سهم مجلس در افزایش نقدینگی کشور گفت: آیا باید این سوال پرسیده شود که آیا نقدینگی تنها ناشی از مداخلات دولت است یا خیر؛ باید بگویم اتفاقا الزاماتی که توسط مجلس دیکته می‌شود و بودجه را ملزوم می‌کند که این تکالیف را از طریق نظام بانکی به اجرا برساند اثراتی بسیار خطرناک تری داشته و تاثیر دولت در افزایش نقدینگی حتی یک دهم نبوده است.

وی تاکید کرد: وقتی در مورد استقلال بانک مرکزی صحبت می‌کنیم باید موضوع پاسخگویی را هم در نظر گرفت در حال حاضر بانک مرکزی و قوه مجریه کنده‌ایم و آن را تحت نظارت سه قوه قرار دادیم اما بانک مرکزی را پاسخگو نکردیم.

وی گفت: چطور ممکن است که نهادی درآمد دارد مصارف و استقلال دارد مجمع نداشته باشد. وقتی نهادی مجمع ندارد به این معناست که نمی توان برای آن خط مشی تعیین کرد .

وی افزود: چطور ممکن است متولی دارایی‌های دولت که وزارت اقتصاد در مجمع حضور نداشته باشد این به معنای این است که متولی دارایی های دولت نمی‌تواند در نحوه استفاده از منابع و دارایی‌ها بحث کند البته معتقدم که باید وزارت دارایی مستقل داشته باشیم.

 دژپسند افزود: همچنین سازمان برنامه که متولی توسعه است هم در مجمع حضور ندارد و در شرایطی  که بانک مرکزی عضو شورای عالی بورس است رییس بورس باید عضو شورای عالی پول اعتبار باشد اما اینگونه نیست.

وزیر اقتصاد با بیان اینکه سوء مدیریت در بهره بین بانکی باعث اختلال در دو بازار شد گفت: اتفاقا با این عملکرد دولت در معرض خطر بود که بودجه به بانک مرکزی متکی شود اما حتی یک ریال هم برای بودجه از بانک مرکزی استخراج نکردیم.

دژپسند گفت: اگر اختلالی در نرخ بهره بانکی ایجاد نمی‌شد و بانک مرکزی تعصبی که در نظارت به یکی از بانک مشکل‌دار داشت همین تعصب برای بازار سرمایه داشت امروز می‌توانستیم شاهد بهبود شرایط بازار سرمایه بازار باشیم.