طی سال‌های اخیر، صنعت چاپ بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت صنعت، معدن و تجارت دست‌به‌دست شده، به‌طوری که مدتی در یک وزارتخانه و مدتی بعد در یک وزارتخانه دیگر بود و اصلا وضعیت مشخصی ندارد.

مشکل اصلی صنعت چاپ آشفتگی این صنعت در رسته‌های اُفست، دیجیتال و چاپ بنر است، که این مهم در استان‌های کوچک، غیر از پایتخت بیشتر ملموس است؛ در استان‌ها در حال حاضر شرایط به گونه‌ای است که یک فرد می‌تواند با مجوز دفتر فنی کلیه کارهای یک چاپ افست را راحت انجام دهد و نیازی به سرمایه میلیاردی نباشد.

سهیمه اسدزاده: خبرنگار ایبنا در لرستان، به‌بهانه بررسی وضعیت صنعت چاپ در استان لرستان با چند تن از فعالان حوزه چاپ این استان به گفت‌وگو نشسته است تا دغدغه‌های خود را در این زمینه بیان کنند.

معافیت‌های مالیاتی برای چاپخانه‌داران در نظر بگیرند

رئیس سابق اتحادیه چاپخانه‌داران لرستان و مدیر چاپخانه رشنو در خرم‌آباد، با اشاره به مشکلات صنعت چاپ استان،‌ گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌عنوان متولی بخش فرهنگی صنعت چاپ کشور، تاکنون در حد وظایف خود در سراسر کشور از حمایت و هدایت فرهنگی در صنعت چاپ دریغ نکرده است. البته درمقابل، وزارت صنعت، معدن و تجارت هم طبق قانون یکی دیگر از متولیان چاپخانه‌ها در کشور است؛ یعنی چاپخانه‌ها زیر لوای دو وزارتخانه کشور قرار دارند؛ ولی دریغ از کمترین حمایت و توجه وزارت صنعت معدن و تجارت به صنعت چاپ کشور.

«عبدالحسین رشنو»، بر ضرورت اعمال معافیت‌های مالیاتی برای چاپخانه‌داران تأکید و تصریح کرد: گفت: صنعت چاپ نه تنها هیچ‌گاه معافیت مالیاتی نداشته، بلکه سازمان امور مالیاتی، ارزش افزوده نیز به آن لحاظ کرده است و این ارزش افزوده مشکلات زیادی را برای چاپخانه‌های دارای مجوز به وجود آورده که باید 9 درصد ارزش افزوده را از مشتری دریافت کنند به این ترتیب واحدهایی که مجوز ندارد، چون این 9 درصد را دریافت نمی‌کنند، قیمت ارزان‌تری دارند و کار برای واحدهای بدون مجوز به‌صرفه‌تر خواهد بود و این به یکی از مشکلات عمده این صنعت تبدیل شده است.

 تشکیل اتحادیه‌های چاپخانه‌داران استانی اجباری شود

رئیس سابق اتحادیه چاپخانه‌داران لرستان بیان کرد: به این شغل نباید به عنوان یک صنف نگاه کرد، و به چاپخانه واحد صنفی اطلاق نمی‌شود، چاپخانه‌ها دارای بُعدهای جانبی خیلی فراتر از صنف هستند که متولیان اصلی صنعت چاپ مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت صمت باید تشکیل اتحادیه‌های استانی را اجباری کنند.

وی گفت: مشکل مهم دیگری که وجود دارد این است که متأسفانه دولت بدهی‌های خود را به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت نکرده است و باعث شده واحدهای جدیدی که تأسیس می‌شوند، نتوانند از معافیت‌های بیمه‌ای استفاده کنند که این امر باعث عدم ورود چاپخانه‌های جدید به این عرصه می‌شود و این ضربه بزرگی به این صنعت خواهد زد.

مدیر چاپخانه «رشنو» خرم‌آباد ادامه داد: قانونی وضع شده که با جابه‌جایی واحدهای چاپخانه‌ها نیز نتوانند از معافیت‌های بیمه‌ای استفاده کنند، که جا دارد مسئولین استانی طی نامه‌ها و مذاکره‌هایی با مسئولین کشوری این مشکل اصلی و بزرگ صنعت چاپ را هر چه سریع‌تر حل کنند، وگرنه اشخاص جدید نمی‌توانند وارد این عرصه شوند و روز به روز باعث کوچک‌تر شدن این صنعت خواهد شد.

نوسازی ناوگان صنعت چاپ  باید یک اولویت باشد

وی افزود: شخصی که یک واحد چاپی کوچک را بدون هیچ حمایت دولتی با حداقل سرمایه شخصی 2 میلیارد تومانی تأسیس می‌کند، بعد از گذشت حداقل 5 سال نیاز به به‌روزرسانی دستگاه‌ها دارد، که برای این منظور باید حمایت‌های دولتی را داشته باشند. ما در حال حاضر در بعضی از چاپخانه‌ها دستگاه‌هایی که از سال‌های 1350، 1360 و 1370 مانده‌اند، داریم که نتوانسته‌اند دستگاه‌ها را به روز کنند هستند اما با همه این مشکلات در حال فعالیت هستند و ما برای رسیدن به جایگاه واقعی صنعت چاپ نیاز به به‌روزرسانی این ماشین‌آلات از رده خارج را داریم که این مهم با حمایت دستگاه‌های ذی‌ربط صورت خواهد گرفت.

رشنو افزود: همان‌گونه که پیشتر نیز اشاره شد وجود اتحادیه‌های استانی برای تمام استان‌ها یک ضرورت است و هیأت عالی نظارت باید مصوباتی مبنی بر تشکیل این اتحادیه‌ها در هر استان داشته باشد چرا که افراد ممکن است با توجه به مشغله‌های فراوانی که دارند، دنبال مسئله تشکیل اتحادیه نباشند، چرا که فرایند تشکیل هم فرایندی طولانی و زمان‌بر است. ما برای تشکیل این اتحادیه در لرستان 6 ماه زمان صرف کردیم؛ اما وقتی به صورت مصوبه باشد و کمیسیون نظارت جهت تشکیل این اتحادیه‌ها وارد عمل شود، دیگر با این مسائل روبه‌رو نخواهیم بود و مهم‌تر از همه وضعیت به‌هم‌ریختگی صنعت چاپ مانند بسته‌بندی‌های جعلی، چاپ‌های جعلی و ... بهبود خواهند یافت.

تاثیر مخرب تحریم‌ها بر صنعت چاپ

«محمد جنت» از فعالان صنعت چاپ بروجرد هم در گفت‌وگویی با خبرنگار ایبنا درباره چالش‌های صنعت چاپ بیان کرد: صنعت چاپ کشور روزهای خوبی را نمی‌گذراند، گرانی مواد اولیه ناشی از تحریم‌ها و گرانی کاغذ بر فعالیت‌های ما نیز تأثیر گذاشته است.

این پیشکسوت عرصه چاپ که 45 سال از عمر 57 ساله خود را به فعالیت در عرصه صنعت چاپ مشغول بوده است، در ادامه افزود: فرسودگی ناوگان صنعت چاپ از چالش‌های پیش روی این صنعت است؛ در حال حاضر بسیاری از چاپخانه‌های کشور از تکنولوژی‌های قدیمی و عمدتاً فرسوده استفاده می‌کنند و قدرت به‌روز‌آوری دستگاه‌ها با هزینه‌های سنگین بدون حمایت بخش‌های دولتی وجود ندارد.

وی همچنین مشکلات حاصل از مالیات و بیمه و نبود تسهیلات، اجرا نشدن معافیت‌های مالیاتی‌ را از عمده مشکلات این صنف برشمرد.

لزوم اعطای تسهیلات بانکی کم‌بهره به چاپخانه‌داران

جنت افزود: مشکلات عدیده، باعث شده روز به روز از تعداد کارگران ما کاسته شود و انگیزه‌مان را برای ادامه فعالیت چندین ساله را دست بدهیم، لذا از مسئولین کشوری و استانی تقاضا داریم جهت رفع مشکلات چاپخانه‌های کشور و استان راهکارهایی مانند اعطای تسهیلات بانکی کم‌بهره و کمک به رفع مشکلات ساختاری را که بیشتر چاپخانه‌های به نوعی با آنها درگیر هستند، در نظر بگیرند.

 نوسانات شدید قیمت کاغذ، چالش‌ مهم صنعت چاپ

کارشناس چاپ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان نیز درباره مشکلات پیش‌گفته و راهکارهای رفع آنها گفت: با عنایت به اینکه صنعت چاپ در جهان جزو سومین صنایع مادر و اثرگذار فرهنگی و تجاری بوده و بالا و پایین شدن قیمت اقلام مصرفی از جمله کاغذ و مرکب و ماشین‌آلات صنعت چاپ از تعویض قطعات گرفته تا خرید کلی ماشین‌ها، تأثیر بسزایی در رشد یا سکون این صنعت داشته است، استان لرستان نیز به دور از این چالش‌های نفس‌گیر نبوده است.

حمید گودرزی‌مهر، با اشاره به اینکه جمع توان چاپی استان در مجموع تا نیمه اول سال ۱۴۰۰، ۲۲۱ ورق بوده است افزود: تلاشگران این صنعت چشم امید به مسئولین دارند که با اعطای تسهیلات کم‌بهره و زماندار نسبت به تجهیز و به‌روزرسانی ماشین‌آلات خود در جهت هر چه بهتر خدمات اقدام کنند.

به گفته وی، بالا و پایین شدن و نوسانات شدید قیمت کاغذ، مرکب و مواد مصرفی در بازار از چالش‌های مهم این صنعت است که دست‌اندرکاران آن امید دارند یا نسبت به کنترل بیشتر قیمت‌ها مسئولین چاره‌جویی کنند؛ یا نسبت به قرار دادن سهمیه‌ها در قالب کاغذ، زینک و ... حمایت‌هایی به عمل آوردند.