مشکلات اینترنت کشور در حالی در دو ماه گذشته افزایش قابل توجهی داشته است که عیسی زارع‌پور، وزیر جدید ارتباطات حدود یک هفته پیش دستور داده بود به صورت فوری این کندی و اختلال اینترنت بررسی و برطرف شود. با این حال براساس آخرین برآوردها از وضعیت ارتباطات اینترنت، اختلال اینترنتی در ایران در روزهای اخیر به اوج خود در شهرهای مختلف رسیده است. به طوری که روز یکشنبه سامانه‌های رصد اینترنت کشور برای مدتی یک اختلال گسترده را در اینترنت کشور ثبت کرد. این اختلال به حدی شدید بود که برای مقاطعی استفاده از موتور جستجوی گوگل هم غیرممکن شد.

هر چند برخی از صاحبنظران این کندی اینترنت را ناشی از شروع سال تحصیلی و آغاز کلاس‌های درس مدارس و دانشگاه‌ها در فضای مجازی می‌دانند، اما برخی دیگر اجرای طرح صیانت از فضای مجازی را که قرار بود بر‌اساس آن، پهنای باند اینترنت کشور کم شود مقصر شرایط جدید معرفی می‌کنند. طرحی که وزیر جدید ارتباطات نیز پیشتر وعده حمایت تمام قد از آن را داده بود.

سایت زومیت اما دیروز گزارش داد؛ مدیران برخی شرکت‌های اینترنتی، اعلام می‌کنند که این مشکل ربطی به زیرساخت‌های شبکه آن‌ها ندارد و پهنای باندی که از شرکت ارتباطات زیرساخت می‌گیرند، با کاهش و کیفیت پایین مواجه می‌شود. به‌گفته آن‌ها، اینترنت در یک ماه گذشته در بعضی ساعت‌ها دچار پکت‌لاست (packet loss) می‌شود.

براساس شنیده‌ها، از زمان تغییر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات افزایش ماهانه و مورد نیاز کشور در زمینه پهنای باند بین‌الملل اتفاق نیفتاده و کشور با کاهش پهنای باند اینترنت مواجه است. گفته می‌شود شورای عالی فضای مجازی که طبق دستوری باید مجوز واردات پهنای باند را به شرکت زیرساخت بدهد، مجوز واردات پهنای باند را برای این شرکت صادر نکرده است.

درحالی‌که اپراتورهای اینترنتی اعلام می‌کنند مشکل اینترنت کشور از کمبود پهنای باند از سمت زیرساخت است، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا گفته است که پیرو شکایت‌های مطرح شده درباره کندی اینترنت، مقرر شد که در اسرع وقت هم اپراتورها به‌ویژه شرکت مخابرات ایران و هم شرکت ارتباطات زیرساخت نسبت به توسعه‌های لازم اقدام کنند.

حسین فلاح جوشقانی تأکید کرده است: با آغاز سال تحصیلی جدید از مهرماه و برگزاری اغلب کلاس‌های دانشجویان و دانش آموزان به‌صورت مجازی میزان و حجم استفاده از اینترنت افزایش درخورتوجهی یافته است که این امر موجب کندی سرعت اینترنت در برخی نقاط و در ساعات پیک استفاده شد. این شلوغی در ساعات پیک درنهایت باعث نارضایتی برخی از مشترکان شد.

فلاح اضافه کرد: طبق جلسه‌ای که با اپراتورها، مخابرات و شرکت زیرساخت داشته‌اند، نقاط دارای مشکل در شبکه هم در اپراتورها و هم در شرکت ارتباطات زیرساخت شناسایی و مقرر شده که در اسرع وقت هم اپراتورها به‌ویژه شرکت مخابرات ایران و هم شرکت ارتباطات زیرساخت نسبت به توسعه‌های لازم اقدام کنند و سازمان تنظیم هم مسئول پیگیری موضوع تا انجام کامل اقدامات خواهد بود. او ابراز امیدواری کرده که با انجام این اقدامات، مشکل کندی اینترنت در ساعات پیک در برخی نقاط کشور حل و رضایت مردم حاصل شود.

هر چند رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کندی بیش از پیش اینترنت را در روزهای اخیر به شروع آنلاین مدارس مرتبط می‌دانند، اما صاحبنطران معتقدند که اپلیکیشن شاد به عنوان پلتفرم آموزشی کشور روی شبکه ملی اطلاعات قرار دارد و ترافیک آن نمی‌تواند باعث کندی و اختلال اینترنت شود. آنها می‌گویند: اختلال فعلی ناشی از محدودیت پهنای باند و مشکل در خرید و تامین پهنای باند اضافه است. گفته می‌شود، شرکت ارتباطات زیرساخت برای خرید پهنای باند، باید از شورای عالی فضای مجازی مجوز بگیرد. مشکل در صدور این مجوزها، موجب ایجاد چنین اختلالی شده است.