در حالی که دیروز سخنگوی وزارت بهداشت از جان باختن ۱۹۳ بیمار کووید۱۹ طی ۲۴ ساعت منتهی به ظهر شنبه در کشور خبر داد؛ رئیس‌جمهور در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا پنج مورد را عامل تشدید کرونا و ورود موج چهارم به کشور معرفی کرد و گفت که مصوبات ستاد ملی کرونا روی کاغذ مانده است اما این در حالی است که به گفته کارشناسان چراغ سبز ستاد ملی کرونا برای انجام سفرهای نوروزی و حداقل رساندن محدودیت‌ها در ایام نوروز، اصلی‌ترین عامل تشدیدکننده همه‌گیری است که رئیس‌جمهور به آنها اشاره‌ای نکرده است.

همچنین ورود کرونای انگلیسی از عراق به ایران، تردد و تجمع‌های شب عید، مراسم عید نوروز، عروسی‌های ماه رجب و شعبان، سفرهای بدون رعایت پروتکل از عوامل آغاز موج چهارم کرونا بود که رئیس‌جمهور در جلسه دیروز به آنها اشاره و تاکید کرد که اگر دستورالعمل‌ها بالای ۹۰ درصد رعایت شود موج ایجاد نمی‌شود و گرنه خطر در کمین است.

موج سنگین کرونا در اغلب استان‌های کشور

دیروز همچنین سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در حاشیه جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، گفت: در ۱۲ استان شیب بسیار تندی از بیماری را شاهد هستیم. استان‌های اردبیل، بوشهر، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، کرمان، لرستان، همدان، زنجان، مرکزی، قم، فارس از استان‌هایی هستند که شیب بسیار تند بیماری را تجربه می‌کنند و باید مراقب بود که از خسارت وارده بکاهیم.

علیرضا رئیسی، افزود: در ۱۱ استان دیگر نیز شیب تند است اما نه به اندازه ۱۲ استان پیشین. در واقع این استان‌ها هم وارد موج چهارم شده‌اند و شیب بیماری رفته رفته تند می‌شود و باید مراقب باشند زیرا روزهای سختی پیش رویشان قرار دارد. استان‌های ایلام، البرز، آذربایجان غربی، سمنان، تهران، خراسان رضوی، اصفهان، کردستان، چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه، قزوین شیب تندی از بیماری دارند.

معاون بهداشت وزارت بهداشت تاکید کرد: استان‌هایی هم داریم که تازه از موج قبلی رها شدند اما موج جدیدی از نوع ویروس جهش یافته انگلیسی را تجربه می‌کنند؛ شامل استان‌های گیلان، مازندران و خوزستان هستند. علی‌رغم اینکه در مدت اخیر استان‌خوزستان درگیر بود اما اکنون شهرستان‌های این استان درگیر بیماری بوده و باید به شدت مراقبت کنند.

وی افزود: چهار استان هم در ابتدای موج هستند که شاید بتوان با رعایت شدیدتر پروتکل‌ها کاری کرد که کمتر درگیر موج شوند که شامل استان یزد، کهگیلویه و بویر احمد، سیستان و بلوچستان و گلستان می‌شوند. استان هرمزگان هم به همین شکل در ابتدای یک موج است.

رئیسی تاکید کرد: در مجموع ۲۵۷ شهر قرمز، ۱۲۹شهر نارنجی، ۵۱ شهر زرد و ۱۱ شهر آبی داریم و میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی هم به ۵۶ درصد رسیده است که بسیار عدد پایینی است.

وی گفت: از امروز به مدت ۱۰ روز طرح مدیریت هوشمند محدودیت کرونا براساس رنگ‌بندی در ارتباط با شهرهای قرمز، نارنجی و زرد اعمال خواهد شد.

چگونگی فعالیت مشاغل در شهرهای قرمز، نارنجی و زرد

سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: در شهرهای قرمز به جز گروه مشاغل یک که ضروری هستند بقیه مشاغل تعطیل است. در شهرهای نارنجی مشاغل ۱ و ۲ مجاز به فعالیت هستند و در شهرهای زرد هم مشاغل ۱ و ۲ و ۳ فعال هستند.

وی گفت: در این مرحله از اپیدمی مهم‌ترین کار این است که از حضور در جمع پرهیز کنیم، محل سربسته و فاقد تهویه مناسب احتمال انتقال ویروس را افزایش می‌دهد. رستوران‌هایی که افراد در آن غذا می‌خورند جای بسیار مهمی در انتقال بیماری هستند. اکنون در اطرافیان‌مان هم دیده‌ایم که اگر یک نفر در یک خانواده مبتلا شود همه اطرافیان را هم درگیر کرده است و یا یک نفر با علائم خفیف وارد مهمانی شده و بیش از ۲۰ نفر را به کرونا مبتلا کرده است.

رئیسی افزود: امیدوارم با رعایت پروتکل‌ها از میزان خسارت، ابتلا و مرگ و میر بکاهیم. این تجربه را در آذرماه داشتیم که با تعطیلی سراسری براساس مدیریت هوشمند توانستیم بیماری را کنترل کنیم. اکنون موج جدید در حال درگیر کردن کشورها است و امیدواریم با رعایت پروتکل‌ها سلامتی را برای خانواده‌ها حفظ کنیم.