معاون اشتغال وزارت کار با بیان اینکه ۵۷درصد بازار اشتغال کشور را مشاغل غیررسمی تشکیل می‌دهند، گفت: یکی از برنامه‌های محوری وزارت کار برای آنکه شرایط بازار کار بهبود این است که سهم بازار کار غیررسمی را کاهش دهد.

به گزارش ایسنا، مالک حسینی در یک گفت‌وگوی تلویزیونی اظهار کرد: طبق آمار رسمی طی ۴ سال گذشته نرخ بیکاری کاهشی است و نرخ بیکاری منتهی به زمستان سال ۱۴۰۳ به طور میانگین به ۷.۶درصد بیکاری رسیده است. اگر این آمار را در کنار نرخ مشارکت قرار بدهیم در صورتی می‌توانست برای ما خبرخوشی باشد که به همان اندازه هم نرخ مشارکت بالا باشد اما نرخ مشارکت نسبت به سال گذشته کمی کاهش داشته که نشان می‌دهد بخشی از نیروی کار امیدش را برای یافتن کار از دست داده است.

وی افزود: نرخ مشارکت در کشور ما نزدیک به ۴۱درصد است در حالی‌که در منطقه ۶۰درصد است و شاید بتوان گفت که شرایط اقتصادی اجازه ورود نیروی کار را نمی‌دهد اما به جای اینکه به پایین آمدن نرخ بیکاری دلخوش کنیم باید فضای کسب و کار را توانمند و مساعد کنیم و نرخ مشارکت را بالا ببریم.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار ادامه داد: باید بدانیم آماری که ارائه می‌شود از یک مرجع رسمی آماری خارج می‌شود. مرکز آمار ایران براساس استانداردهای سازمان جهانی کار نمونه‌گیری‌ها را انجام می‌دهد که ملاک یک ساعت کار در هفته را دارد. شاید برخی افراد با یک ساعت کار در هفته بتوانند هزینه‌های زندگی را تامین کنند و اقتصاد خانواده را بچرخانند ولی اگر بخواهیم مبنا را دو روز در هفته در نظر بگیریم خیلی در آمار تفاوت نمی‌کند و شاید کمتر از یک درصد باشد.

وی ادامه داد: طبق آمار مرکز آمار ایران ۵۷درصد بازار اشتغال ما را مشاغل غیررسمی تشکیل می‌دهند یعنی از ۲۴ میلیون نفر شاغل در کشور حدود ۵۷درصد بازار کار غیررسمی را تشکیل می‌دهند که اگر تنها به افراد تحت پوشش صندوق‌های اجتماعی منوط کنیم، عدد ۵۷درصد به ۳۰درصد کاهش می‌یابد یعنی اگر ملاک کسانی باشند که حق بیمه می‌پردازند آمار به ۳۰درصد می‌رسد.

حسینی با بیان اینکه شرایط بازار کار کشور مطلوب نیست، اظهار کرد: در وزارت کار برای آنکه شرایط بازار کار بهبود یابد برنامه‌ داریم و یکی از برنامه‌های محوری وزیر کار این است که سهم بازار کار غیررسمی را کاهش بدهیم.

وی گفت: در انتهای سال گذشته تصویب‌نامه هیات دولت برای بیمه فعالان و شاغلان در پلتفرم‌ها را داشتیم. طبق آمار بیش از ۶ میلیون نفر شاغل در کشور وجود دارد که از این تعداد ۲ میلیون نفر به طور قطعی فاقد بیمه هستند و در پلتفرم‌ها و مشاغل اینترنتی فعالیت دارند.

معاون وزیر کار متذکر شد: مشاغل خانگی، مشاغل آزادکاری و مشاغل اینترنتی از حمایت‌های بیمه برخوردار نیستند و تلاش داریم با یک برنامه زمان‌بندی شده موانع موجود را برطرف کنیم و آنها را از شرایط حداقلی بیمه بهره‌مند کنیم.

به گفته حسینی، در حال حاضر ۷۵ شغل غیررسمی در روستاها و مناطق حاشیه‌ای است که عمدتا به شکل فامیلی کار می‌کنند و مزد کار را خانواده می‌برد لذا یکی از برنامه‌های جدی وزارت کار این است که با کاهش بازار کار غیررسمی حمایت بیشتری از بازار کار و نیروهای کار رسمی داشته باشیم.