طی ماه‌های گذشته که قیمت‌ها در بازار مسکن سر به فلک کشیده تقاضا برای خرید آپارتمان‌هایی با سن بالا و متراژ پایین افزایش یافته است. در همین حال طرافداران میکروآپارتمان‌ها هم افزایش یافته‌اند و بازار این نوع واحدهای نقلی داغ شده است اما با حقوق تعیین‌شده از سوی شورای عالی کار، چند سال باید برای خرید یک میکروآپارتمان با متراژ ۳۰ متر کار کرد؟

به گزارش تجارت نیوز، تا همین چند سال پیش مردم برای خرید مسکن حق انتخاب داشتند؛ اینکه خانه مورد علاقه آنها در چه محله‌ای باشد، چه متراژی داشته باشد و براساس چه نقشه‌ای ساخته شده باشد، همه و همه از موارد حق انتخاب مردم برای خرید خانه بود اما اکنون با رشد تورم در کشور و به‌ دنبال آن افزایش قیمت مسکن، قدرت خرید تا حد زیادی پایین آمده است. طبق آمارهای بانک مرکزی که هر ماه از تحولات بازار مسکن شهر تهران منتشر می‌شود تقاضا برای خانه‌هایی با ساخت بالای ۲۰ سال از باقی گروه‌ها بیشتر است. از طرفی نیز خریداران حالا تمایل بیشتری برای خرید خانه‌هایی با متراژ زیر ۵۰ متر نشان می‌دهند تا بتوانند هزینه‌های آن را پرداخت کنند.

تورم بالا، توان خانوارها را برای پرداخت هزینه مسکن بسیار کاهش داده است به نحوی که طی سال‌های اخیر آنها را به سمت حاشیه شهرها و همچنین خانه‌های کوچک‌تر کوچ داده است

رکوردشکنی تورم مسکن  در ماه‌های خرداد و آبان 1401

بررسی‌ها نشان می‌دهد خرداد ماه امسال با اوج‌گیری نرخ تورم و افزایش ۱۲.۲درصدی این شاخص، متوسط قیمت مسکن نیز بیشتر از دیگر ماه‌ها در یک سال گذشته افزایش یافته و رشدی ۸.۴درصدی نسبت به ماه پیش تجربه کرده است. این نسبت از ۳۶ میلیون و ۳۵۱هزار تومان در اردیبهشت به ۳۹ میلیون و ۴۱۴هزار تومان در خرداد ماه رسیده بود.

رکورد بیشترین رشد قیمت مسکن بعد از خرداد ماه، متعلق به آبان‌ماه امسال است که در مقابل تورم نیز رشدی ۲.۱درصدی داشته است. تنها ماه کاهشی برای متوسط قیمت را می‌توان فروردین ماه دانست که با وجود رشد تورم، بازار مسکن مسیری رو پایین را تجربه کرده است اما در ماه بعد دوباره تقاضا افزایش یافته و با آمدن متقاضیان به عرصه خرید، قیمت مسکن مجددا روی ریل افزایشی افتاده است.

رکورد بیشترین رشد قیمت مسکن بعد از خرداد، متعلق به آبان امسال است که رشد ۲.۱درصدی داشته است. تنها ماه کاهشی برای متوسط قیمت را می‌توان فروردین دانست که با وجود رشد تورم، بازار مسکن مسیری رو پایین را تجربه کرد

براساس گزارش بانک مرکزی متوسط قیمت مسکن در منطقه یک تهران (رتبه نخست بیشترین متوسط قیمت ملک) در آبان ماه متری ۹۵ میلیون و ۴۱۱هزار تومان بوده است. در همین ماه منطقه ۱۸ در جایگاه کمترین متوسط قیمت، رقم حدود ۲۳ میلیون تومان برای هر متر را ثبت کرده است. در آبان ماه همچنین متوسط قیمت مسکن در کل نقاط شهری تهران متری ۴۶ میلیون و ۷۰۰هزار تومان بوده است.

از طرفی در سال جاری حداقل حقوق کارگران از سوی شورای عالی کار حدود پنج میلیون و ۶۰۰هزار تومان تعیین شده است. به طور سنتی گفته می‌شود هر فرد باید ماهانه یک سوم حقوق خود را برای خرید مسکن پس‌انداز کند. بر این اساس فردی با دریافت حقوق پایه برای خرید یک خانه ۳۰ متری در منطقه یک باید ۱۲۹ سال و در منطقه ۱۸ حدود ۳۱ سال کار کند. این عدد با محاسبه متوسط قیمت کل، به ۶۳ سال می‌رسد.

چه کسانی میکروآپارتمان می‌خرند؟

عموما به آپارتمان‌هایی با متراژ کمتر از ۴۰ متر، میکروآپارتمان گفته می‌شود. میکروآپارتمان‌‌ها ابتدا در سال ۲۰۱۱ در آلمان به دلیل کمبود فضای ساخت به وجود آمدند و الان تقریبا در تمام کشورها فراگیر شده‌اند. کشورهایی مثل آلمان، سوئد، اتریش، ایرلند و لهستان از سال ۲۰۱۸ میلادی بیشترین حجم سرمایه‌گذاری در بخش ساخت میکروآپارتمان‌ را داشته‌اند.

اما در ایران این آپارتمان‌ها به دلیل دیگری مورد توجه قرار می‌گیرند؛ تورم و گرانی! زوج‌های جوان به دلیل هزینه زیادی که برای تهیه مسکن و وسایل منزل باید پرداخت کنند ترجیح می‌دهند در خانه‌هایی کوچکتر حتی با متراژ پایین‌تر از ۵۰ متر ساکن شوند. در همین حال تورم بالا، توان خانوارها را برای پرداخت هزینه مسکن بسیار کاهش داده است به نحوی که طی سال‌های اخیر آنها را به سمت حاشیه شهرها و همچنین خانه‌های کوچک‌تر کوچ داده است. بر این اساس نه تنها زوج‌های جوان که خانوارهای با جمعیت بالاتر هم خریدار میکروآپارتمان‌‌ها هستند.