ترامپ اختلاف با لندن را 

به پرونده فالکلند کشاند

اد میلیبند وزیر امور خارجه انگلیس روز گذشته (جمعه) در واکنش به تشدید مناقشه بر سر جزایر فالکلند اعلام کرد که موضع لندن درباره این مجمع‌الجزایر تزلزل‌ناپذیر است و دولت انگلیس قاطعانه از آن دفاع خواهد کرد.

وی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «جزایر فالکلند انگلیسی هستند و انگلیسی باقی خواهند ماند، زیرا این خواست قاطع ساکنان جزایر است».  میلیبند افزود که حق تعیین سرنوشت ساکنان فالکلند از اهمیت اساسی برخوردار و مبتنی بر حقوق بین‌الملل است و انگلیس با قاطعیت از آن حمایت خواهد کرد.

این موضع‌گیری پس از آن مطرح شد که ترامپ در مصاحبه با شبکه «جی‌بی‌نیوز» از حمایت صریح از انگلیس در صورت بروز درگیری احتمالی دیگری بر سر فالکلند خودداری کرد و بلافاصله نارضایتی خود از همراه نشدن لندن با تجاوز نظامی آمریکا علیه ایران را پیش کشید.

رئیس‌جمهوری آمریکا در پاسخ به این پرسش که آیا در صورت بروز بحرانی تازه بر سر فالکلند به کمک انگلیس خواهد آمد، از دادن پاسخ روشن درباره موضع کنونی واشنگتن طفره رفت و گفت: «کشور شما اوضاع خوبی ندارد. فراموش نکنید که درصد زیادی از نفت خود را از تنگه هرمز دریافت می‌کنید و برای کمک به من آنجا نبودید.» رئیس‌جمهوری آمریکا بار دیگر مدعی شد: «کشور شما برای کمک به من حاضر نشد. ما به کمک نیاز نداشتیم، اما من از ناتو و رهبر پیشین شما پرسیدم که چرا چند کشتی اعزام نکردید. او گفت کشتی نداریم و تمام این ماجرا بسیار غم‌انگیز بود.»

رسانه‌های انگلیس می‌گویند این برای نخستین‌بار است که ترامپ به صورت علنی حمایت احتمالی واشنگتن از لندن در یک بحران مرتبط با فالکلند را به میزان همراهی دولت انگلیس با ماجراجویی نظامی آمریکا علیه ایران گره زده است.

هرچند سخنان رئیس‌جمهوری آمریکا به معنای اعلام تغییر رسمی موضع حقوقی واشنگتن درباره حاکمیت فالکلند نیست، اما امتناع او از دادن پاسخی روشن، تردیدهایی را درباره قابل اعتماد بودن حمایت آمریکا در یکی از حساس‌ترین پرونده‌های امنیتی انگلیس ایجاد کرده است.

آمریکا در جریان جنگ سال ۱۹۸۲ میان انگلیس و آرژانتین، اطلاعات و پشتیبانی لجستیکی در اختیار لندن قرار داد، اما در مناقشه حاکمیتی دو کشور بر سر این جزایر به طور رسمی اعلام بی‌طرفی کرده است. واشنگتن اداره عملی فالکلند از سوی انگلیس را به رسمیت می‌شناسد، اما درباره حاکمیت نهایی بر آن موضع صریحی اتخاذ نکرده است.

اظهارات ترامپ در شرایطی مطرح شده است که پیشتر گزارش‌هایی درباره بازنگری وزارت جنگ آمریکا در نحوه تعامل با متحدانی منتشر شده بود که به ادعای واشنگتن سهم کافی در هزینه‌های دفاعی نمی‌پردازند. بر اساس این گزارش‌ها، پرونده فالکلند نیز می‌تواند به یکی از اهرم‌های فشار آمریکا بر لندن برای افزایش بودجه نظامی تبدیل شود.

هم‌زمان، خاویر میلی رئیس‌جمهوری آرژانتین نیز با استفاده از فضای ایجادشده پس از مواضع ترامپ، ادعای حاکمیت کشورش بر جزایر مورد مناقشه را تکرار و مجموعه‌ای از اقدامات تازه علیه فعالیت‌های نفتی در اطراف فالکلند اعلام کرده است.

میلی در سخنرانی تلویزیونی خود مدعی شد که «بادهای تغییر» در جهان به سود ادعای آرژانتین می‌وزد. وی افزود که دولتش برای بازپس‌گیری این مجمع‌الجزایر از مسیر دیپلماتیک تلاش خواهد کرد. رئیس‌جمهوری آرژانتین اعلام کرد فرمانی را برای تسریع روند تحریم شرکت‌های فعال در عملیات اکتشاف و استخراج نفت اطراف فالکلند امضا می‌کند. این محدودیت‌ها مدیران، سهامداران و تأمین‌کنندگان شرکت‌های دخیل در این طرح‌ها را نیز دربر خواهد گرفت.

او همچنین از ارائه لایحه‌ای به کنگره برای تشدید مجازات شرکت‌هایی خبر داد که بدون مجوز بوئنوس‌آیرس در اطراف جزایر فعالیت می‌کنند. بر اساس این طرح، شرکت‌های مشمول تحریم ممکن است از فعالیت یا انعقاد قرارداد در خاک اصلی آرژانتین منع شوند.

بخش مهمی از مناقشه تازه به پروژه نفتی «سی‌لاین» در شمال فالکلند مربوط می‌شود که شرکت انگلیسی «راک‌هاپر» و شرکت اسرائیلی «ناویتاس» در آن مشارکت دارند. پیش‌بینی می‌شود استخراج تجاری نفت از این میدان در سال ۲۰۲۸ آغاز شود، اما آرژانتین این عملیات را غیرقانونی و نقض ادعای حاکمیتی خود می‌داند.

میلی همچنین از تسریع ساخت یک پایگاه دریایی در منطقه «تیرا دل فوئگو» و تقویت ظرفیت‌های دفاعی آرژانتین در مناطق جنوبی و اقیانوس اطلس جنوبی خبر داد. وی با این حال بر پیگیری ادعای کشورش از راه‌های سیاسی و دیپلماتیک تأکید کرد و سخنی از اقدام نظامی به میان نیاورد.

انگلیس از سال ۱۸۳۳ این جزایر را در اختیار دارد، اما آرژانتین بر حاکمیت خود بر آن‌ها اصرار می‌ورزد. نیروهای آرژانتینی در سال ۱۹۸۲ وارد فالکلند شدند که این اقدام به جنگی ۷۴ روزه با انگلیس انجامید. در این نبرد ۶۴۹ نظامی آرژانتینی، ۲۵۵ نظامی انگلیسی و سه تن از ساکنان جزایر کشته شدند.

لندن برای اثبات موضع خود به همه‌پرسی سال ۲۰۱۳ استناد می‌کند که در آن ۹۹.۸ درصد شرکت‌کنندگان به باقی ماندن فالکلند به عنوان قلمرو فرامرزی انگلیس رأی دادند. آرژانتین این همه‌پرسی را به رسمیت نمی‌شناسد و استدلال می‌کند که جمعیت کنونی جزایر پس از استقرار انگلیس شکل گرفته است.