اتحادیه اروپا با صدور بیانیه‌ای از مقامات دولت سعودی‌ خواست، به صورت کامل درباره پرونده قتل رو نامه‌نگار منتقد این رژیم روشنگری کنند.

اتحادیه اروپا از ریاض خواست تا درباره قتل «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی به صورت کامل روشنگری کند.

خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد رژیم سعودی بود که بعد از ورود به ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول از سه‌شنبه ۱۰ مهرماه (دوم اکتبر) ناپدید شد. مقام‌های ترکیه‌ای اعلام کردند او در داخل این ساختمان کشته شده و بدن این روزنامه‌نگار قطعه قطعه شده است.

در پی این ماجرا چندی پیش نیز «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در (یکم آبان ماه) درباره قتل روزنامه‌نگار مقتول سعودی گفت که مواضع اتحادیه اروپا درباره ریاض بستگی به پاسخ آن در قبال پرونده خاشقجی دارد. وی گفته بود: کشته شدن «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سیاست‌های آل‌سعود به معنای تعرض به آزادی بیان است.

موگرینی صریح گفته بود، تحقیقات درباره پرونده خاشقجی باید به شکل جامع و با هدف کشف حقیقت صورت بگیرد.

رئیس پارلمان اروپا نیز اعلام کرده بود که نه تنها عاملان قتل جمال خاشقجی بلکه آمران آن نیز باید در محاکم قضایی محاکمه شوند.

بنابراین گزارش خبرگزاری آلمان، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اواخر وقت روز شنبه (26 آبان ماه) به سعودی‌ها اعلام کرد که هم‌چنان باید در زمینه «جنایت وحشتناک رخ داده»، روشنگری صورت گیرد.

در بیانیه‌ای به همین منظور آمده است: اتحادیه اروپا از آغاز موضعی روشن در زمینه روشنگری کامل، معتبر و واضحی در مورد قتل «جمال خاشقجی» داشته است. اروپا اطلاعاتی که مقامات سعودی روز پانزدهم نوامبر (24 آبان ماه) در زمینه آخرین تحولات در راستای تحقیقات خود منتشر کرده‌اند را مدنظر قرار داده و اکنون لازم است که حواشی این جنایت وحشتناک به‌صورت کامل روشن شوند و همه کسانی که در این زمینه مسئول هستند، با شفافیت هر چه تمام‌تر پاسخ‌گو باشند.

 آغاز روند قانونی باید یک‌گام به سمت پاسخگویی باشد این روند راهکاری مهم است تا مشخص شود که عدالت در جریان است. همان چیزی که جامعه جهانی، خانواده و دوستان مرحوم خاشقجی خواستار آن هستند. موضع اتحادیه اروپا همواره بر این اساس است که با مجازات مرگ در هر شرایط و در هر موردی مخالف است.

ما به همراه شرکای جهانی خود به دقت نتیجه تحقیقات را زیر نظر خواهیم داشت و تاکید می‌کنیم که پادشاهی عربستان سعودی باید موازینی را اعمال کند تا مطمئن شود که واقعه‌ مشابهی هرگز تکرار نخواهد شد. به‌زودی اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن این موضوع را مدنظر قرار می‌دهند که چطور می‌توانند تدابیر مناسبی علیه کسانی که در این زمینه مسئول هستند، اعمال کنند تا از قانون بر مبنای سیستم‌ جهانی حمایت کنند.

وزارت خارجه آلمان هم در پیامی در شبکه توئیتر نوشت که «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان و همتایان اروپایی وی در زمینه بیانیه موگرینی در مورد خاشقجی مبنی بر اینکه باید در زمینه جنایت وحشتناک این قتل روشنگری صورت گیرد، اتفاق‌نظر دارند.

خاشقجی، روزنامه‌نگار مشهور و منتقد سعودی که برای واشنگتن‌پست قلم می‌زد، دهم مهر ماه (دوم اکتبر) بعد از مراجعه به کنسولگری سعودی در شهر استانبول، ناپدید شد و بعد از تحقیقات مشخص شد که وی به دست تیمی 15 نفره به قتل رسیده، جسد وی تکه تکه شده و در نهایت با اسید از بین رفته است.

تحقیقات ترکیه در این خصوص هنوز ادامه دارد و نتیجه نهایی اعلام نشده است. روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست هم دیروز شنبه (26 آبان‌ماه)‌گزارش داد سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا به این جمع‌بندی رسیده که «محمد بن سلمان»، ولیعهد رژیم سعودی دستور قتل روزنامه‌نگار منتقد این کشور را صادر کرده است.