اخبار ضد و نقیض از احتمال شروع مذاکره با طالبان

خلیلزاد در راه دوحه!؟

یک منبع گروه طالبان به بی‌بی‌سی گفته است که تلاش‌ها برای آغاز دوباره مذاکرات آمریکا و گروه طالبان، مجددا از سر گرفته شده است.  به گفته این منبع که خواست از او نام برده نشود، زلمای خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان با نمایندگان گروه طالبان در کشور قطر دیدار کرده ‌است.

پیشتر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در گفتگوی اختصاصی با شبکه فاکس نیوز آمریکا گفته بود که «روی یک توافق با طالبان کار می‌کنیم. ببینیم چه می‌شود.» او در این مصاحبه افزوده بود که دفعه قبل آمریکا و طالبان به توافق نزدیک شده بودند، «اما طالبان فکر می‌کردند که کشتن مردم کار درستی است. آنها گمان می‌کردند که با این کار می‌توانند از موضع قدرت مذاکره کنند.» رئیس جمهوری آمریکا بعد از حمله خونین طالبان در کابل که در آن ۱۲ نفر از جمله یک سرباز نیروهای آمریکایی کشته شد، مذاکره با طالبان را لغو کرده و گفت این مذاکره «مرده» است. بعد از آن طالبان خواستار از سرگیری دوباره مذاکرات شد ولی در حدود سه ماه گذشته دیداری در این زمینه میان دو طرف انجام نشد، ولی اکنون نشانه‌های از سرگیری مجدد آن وجود دارد.

منبع طالبان با اشاره به آغاز دیدارها گفت که مذاکره میان دو طرف از نقطه صفر آغاز نخواهد شد. او معتقد است موارد زیادی که در دورهای قبلی مذاکرات میان آمریکا و طالبان بر سر آن توافق شده بود، پا برجاست و تنها موارد اختلافی جزئی با آغاز رسمی مذاکرات درباره‌اش بحث خواهد شد. مشخص نیست که مذاکرات رسمی میان آمریکا و طالبان دقیقا چه زمانی از سر گرفته خواهد شد. جزئیات بیشتر از گفتگوهای اخیر نماینده ویژه آمریکا و طالبان به بیرون درز نکرده است.

در روزهای گذشته محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان و ترامپ با هم گفتگوی تلفنی داشتند و در این گفتگو براساس اعلام ارگ ریاست جمهوی ترامپ «بر حتمی بودن آتش بس» به عنوان پیش شرط برای صلح تاکید کرده است.

تاکنون طالبان حاضر نشده با نمایندگان دولت افغانستان مذاکره کند ولی در خبرنامه ارگ آمده بود که رئیس جمهوری آمریکا گفته برای اینکه روند صلح به موفقیت برسد، شامل شدن نمایندگان حکومت افغانستان در آن حتمی است.

مذاکرات صلح افغانستان بعد از تبادله زندانیان میان آمریکا و طالبان بیشتر سر زبانها افتاده است. در روزهای گذشته طالبان «کوین کینگ» استرالیایی و «تیموتی ویکس» آمریکایی، استادان دانشگاه آمریکایی افغانستان را که در سال ۲۰۱۶ در کابل ربودند در بخش نوبهار ولایت زابل در جنوب افغانستان رها کردند. در همان روز گروه طالبان تایید کرد که سه تن از فرماندهان آنها از جمله «انس حقانی» به قطر رسیدند و به این گروه تحویل داده شدند. روز سه‌شنبه (۲۱ آبان) غنی اعلام کرد که برای رهایی دو استاد دانشگاه آمریکایی افغانستان که از سوی طالبان ربوده شده بودند و برای زمینه سازی گفت‌وگوهای مستقیم صلح با طالبان، سه زندانی این گروه (انس حقانی، مالی خان و عبدالرشید) را به طور مشروط از زندان دولت افغانستان آزاد می‌کند. این در حالیست که تاکنون ۹ نشست میان دیپلمات‌های آمریکا و نمایندگان طالبان صورت گرفته است؛ هشت نشست در دوحه قطر و یک نشست در شهر ابوظبی امارات. در همین راستا شماری از سناتوران در مجلس سنا ابراز امیدواری می‌کنند که سفر رییس جمهور غنی به دعوت دونالد ترامپ به واشنگتن، برای تامین صلح در افغانستان موثر واقع شود. با این حال کارشناسان همچنان نسبت به برگزاری دور جدید مذاکرات طالبان و آمریکا و نتیجه آن با دید شک و تردید نگاه می‌کنند.