رکورد طولانی‌ترین مدت نخست‌وزیری

در ژاپن شکست کارنامه درخشانِ شینزو

«آبه شینزو»، نخست‌وزیر ژاپن دیروز چهارشنبه وارد دو هزارو ۸۸۷ امین روز نخست‌وزیری خود شد. به این ترتیب او با پیشی گرفتن از «تارو کاتسورا» که در دهه ۱۹۹۰ میلادی به مدت دو هزار و ۸۸۶ روز رهبری ژاپن را به عهده داشت رکورددار طولانی‌ترین دوران نخست‌وزیری ژاپن شد. تلویزیون دولتی ژاپن گزارش کرد آبه در سال ۲۰۰۶ میلادی اولین بار در ۵۲ سالگی نخست وزیر ژاپن شد و به جوانترین رهبر این کشور در دوره پس از جنگ جهانی دوم تبدیل شد اما یک سال پس از آغاز دوره نخست وزیری‌اش، به دلیل مشکلات سلامتی و همچنین استعفای وزرای کابینه‌اش، کناره‌گیری کرد. او از زمان بازگشت به سمت نخست‌وزیری در سال ۲۰۱۲ میلادی، برای احیای اقتصاد ژاپن تلاش کرده است، اصلاحات مربوط به کار را ارتقا داده است و برای افراد شاغل حمایت‌هایی در زمینه مراقبت از فرزند فراهم آورده است. آبه همچنین آنچه را که «سیاست خارجی با دید گسترده‌ای از نقشه جهان» توصیف می‌کند، ارتقا می‌دهد. اما دوره طولانی زمامداری او موجب انتقاداتی از او نیز شده است چندین مورد ادعا مربوط به برخورد ترجیحی شامل یک رسوایی فروش یک قطعه زمین دولتی زیر قیمت واقعی آن بروز کرد.

خبرگزاری کیودو هم گزارش کرده است با وجود نزدیک به هشت سال حضور آبه در مسند نخست وزیری ژاپن، منتقدان می‌گویند که او هنوز به دستاوردهای مهمی که بتواند در تاریخ ثبت شود، دست نیافته است هدف بلندپروازانه وی برای اصلاح قانون اساسی هنوز دور از دسترس است و از زمان بازگشت وی به قدرت در سال ۲۰۱۲ پیشرفتی اساسی در این زمینه حاصل نشده است.

برنامه آبه برای اصلاح قانون اساسی با هدف اعزام نیروهای دفاع از خود به خارج از ژاپن، اختلافات ارضی با روسیه بر سر جزایر شمالی، مساله ربوده شدگان ژاپنی در کره شمالی و بتازگی نیز اختلافات سیاسی و تجاری ژاپن با کره جنوبی از مهمترین چالش‌های پیش روی آبه است. اما در عرصه دیپلماتیک، آبه اکنون چهره ای آشنا در مجامع بین‌المللی است و مقامات دولت ژاپن می‌گویند او می‌تواند صریح و شفاف با بسیاری از رهبران خارجی به ویژه ترامپ صحبت کند.

آبه اکنون با احتساب یک سال دوران نخست وزیری‌اش در سال ۲۰۰۶ میلادی رکورد‌ دار طولانی‌ترین دوران نخست‌وزیری ژاپن شده است اما اگر او تا  ۲۴ آگوست ۲۰۲۰ در این مسند بماند عنوان‌دار طولانی‌ترین دوران نخست وزیر بدون وقفه را هم کسب خواهد کرد.

در ژاپن محدودیتی برای طول دوره نخست وزیری وجود ندارد؛ اما سومین و آخرین دوره ریاست او بر حزب حاکم لیبرال دموکرات در ماه سپتامبر سال ۲۰۲۱ میلادی پایان می‌یابد که عملاً به دوره نخست وزیری او پایان می‌دهد. تا آن زمان، احتمال دارد او به دنبال تحقق خواسته دیرینش برای اصلاح قانون اساسی ژاپن باشد. این در حالیست که سطح پیشرفت و ترقی ژاپن در مسائل اقتصادی و همچنین مناسبات سیاسی و نظامی در دوران آبه شینزو به حدی افزایش پیدا کرد که ایالات متحده برای این کشور نقش ویژه‌ای در چارچوب سیاست خارجی خود قائل شد. مهمترین و شاید کم‌سابقه‌ترین آنرا باید سفر اخیر نخست‌وزیر ژاپن به ایران دانست که تمام تحلیل‌ها به صورت کامل نام «میانجی» را برای ژاپن انتخاب کردند که توجه بسیاری از کشورهای دنیا را به خود معطوف کرد. از جهتی دیگر ژاپن به عنوان متحد استرتژیک نظامی، سیاسی و اقتصادی آمریکا در شرق آسیا در حال تعمیق ریشه‌های خود در ادبیات سیاسی فعلی جهان است که مناسبات چندجانبه را بیش از هر زمان دیگر پیگیری و اجرا می‌کند که البته مدل ژاپنی آن می‌تواند برای بسیاری از کشورها راهنما و مرجع باشد.