نشست سه‌جانبه ایران، روسیه و ترکیه با موضوع مذاکرات صلح در سوریه، تحولات و آینده این کشور در تهران برگزار شد،

رئیس جمهوری اسلامی ایران، در این نشست، ادامه مبارزه با تروریسم تا ریشه‌کن شدن تمامی گروه‌های تروریستی در سوریه به‌ویژه ادلب را ضروری دانست و گفت: حضور و مداخله غیرقانونی آمریکا در این کشور که منجر به تداوم ناامنی در آن شده باید فورا پایان یابد.

به گزارش ایرنا، حسن روحانی گفت: این اجلاس در ادامه تلاش‌های موفق سه کشور در چارچوب «روند آستانه» برای رویارویی موثر با تروریسم و پایان بحران سوریه بر اساس خواسته اکثریت مردم این کشور برگزار می‌شود. این اجلاس همچنین فرصتی برای بررسی اقدامات مشترک ما در مرحله فعلی و آینده است.

وی ادامه داد: با توجه به پیچیدگی‌های بحران سوریه، بسیار مهم بود که سه کشور ایران، روسیه و ترکیه برای فرونشاندن شعله‌های جنگ دراین کشور به چارچوبی مشترک بر اساس اصول بنیادین حفظ تمامیت ارضی ویکپارچگی سوریه و احترام به حاکمیت ملی و حق ملت این کشور برای تعیین سرنوشت آینده کشورشان دست یابند.

رییس جمهوری اظهارداشت: ما از ابتدا بر ناکارآمدی راه حل نظامی برای پایان بخشیدن به بحران سوریه تأکید کرده ایم و اکنون خشنودیم که پس از گذشت هفت سال از بحران این کشور و بر مبنای تجربیات حاصله از آن، حل و فصل بحران سوریه و سایر بحران های مشابه در منطقه از طریق مسالمت آمیز به یک باور عمومی از سوی غالب بازیگران موثر تبدیل شده است.

رییس جمهوری خطاب به روسای جمهوری روسیه و ترکیه افزود: جمهوری اسلامی ایران بنا به درخواست دولت قانونی سوریه و برای مبارزه با تروریسم در این کشور حضور یافت و تداوم این حضور بر همین مبنا خواهد بود. در عین حال، این حضور نه در گذشته و نه در آینده در جهت تحمیل رای و نظر خود نبوده و نخواهد بود و از اراده ملت سوریه به عنوان ملت دوست حمایت خواهد کرد.

وی یادآور شد: ما نگرانی های برخی کشورهای منطقه از خطر تروریسم و جدایی طلبی را درک می کنیم؛ اما موثرترین و پایدارترین راه برای رفع این نگرانی ها را همکاری با دولت قانونی سوریه می دانیم و معتقدیم راه حل‌های دیگر از جمله از طریق مداخله مستقیم و بدون هماهنگی با دولت سوریه به تعمیق بحران منجر خواهد شد.

وی اضافه کرد: ما برای صلح می جنگیم و جنگ برای جنگ از نظر ما راه غلطی است که گروه ها و رژیم های تروریستی در پیش گرفته اند. هدف نهایی چه در سوریه و چه در کل منطقه صلح است اما برای دستیابی به صلحی پایدار چاره ای جز مبارزه با تروریسم نداریم.

روحانی افزود: رژیم صهیونیستی به عنوان رژیمی اشغالگر و مبتنی بر تبعیض قومی و دینی که موجودیتش با اشغال، تجاوز و بی ثباتی شکل گرفته است، نمی تواند مدعی مبارزه با تروریسم باشد و خروج فوری این رژیم اشغالگر از سرزمین های اشغالی سوریه، خواسته مشترک همه آحاد مردم سوریه و منطبق بر مصوبات بین المللی است.

وی ادامه داد: روشن است که از دولت آمریکا با حضور غیر قانونی در سوریه و اقدامات تجاوزگرانه، اشغال و حمایت از رژیم آپارتاید صهیونیستی، نباید انتظار داشت که در این زمینه نقش مثبت و سازنده‌ای ایفا کند.

رییس جمهوری تصریح کرد: دخالت‌های غیر قانونی آمریکا در سوریه با هیچ یک از قواعد بی‌ المللی سازگار نیست و بر مشکلات موجود در آن کشور می افزاید و روند دستیابی به صلح پایدار در سوریه را با چالش جدی مواجه می کند.

روحانی خاطرنشان کرد: ادامه حضور صدها هزار آواره سوری در کشورهای همجوار، آثار و تبعات منفی بر آنها خواهد داشت؛ لذا باید زمینه را برای بازگشت فوری آوارگان فراهم کنیم. همچنین جامعه بین المللی باید برای بازسازی سوریه به دولت سوریه کمک کند. بازگشت آوارگان و بازسازی سوریه بی تردید به روند آتش بس و گفتگوی ملی و تسریع در فرایند آشتی و مصالحه کمک خواهد کرد.

وی افزود: در هر گونه راه حلی برای آینده سوریه نقش اول و آخر از آن ملت سوریه است و تلاش سازمان ملل متحد و نمایندگان سه کشور ضامن روند صلح در تعامل مستمر با سوری ها صرفا برای کمک به مردم سوریه و فراهم کردن مقدمات تشکیل کمیته قانون اساسی، ادامه مبارزه با تروریسم، کمک های بشر دوستانه، بازگشت آوارگان، بازسازی سوریه و همچنین خروج نیروهای نظامی خارجی، از سوریه است.

رییس جمهوری تاکید کرد:در ترسیم آینده سوریه، تنوع موجود قومی و مذهبی جامعه سوریه باید بدور از فشار، تهدید، و یا مداخله بیگانگان مورد ملاحظه و احترام قرار گیرد. تجربه تلخ مداخله خارجی در لیبی و فروپاشی دولت و واحد سیاسی لیبی و تجربه ارسال سلاح و تروریسم برای نابودی کشور سوریه کافی است تا ملت سوریه و ملت‌های منطقه و جهان با هر گونه مداخله و فشار خارجی مقابله کنند.

روحانی گفت: ما به عنوان یک دموکراسی در منطقه معتقدیم راه مردم‌سالاری از لوله تفنگ نمی‌گذرد. آزادی یک خواست اجتماعی و مردمی و ملی است و هرگونه نظامی گری دور باطلی از خشونت را ایجاد می کند، چه در صورت تروریسم و چه در شکل دخالت خارجی.

رییس جمهوری در پایان سخنرانی خود تاکید کرد: در هر مذاکره سیاسی برای پایان بحران سوریه باید تمامیت ارضی و استقلال سوریه محترم شمرده شود و ضروری است تا ریشه کن شدن تمامی گروه های تروریستی در سوریه بویژه در ادلب، مبارزه با تروریسم ادامه یابد.

وی افزود: جامعه بین المللی موظف است با اقدامات رژیم صهیونیستی به ویژه تداوم اشغالگری این رژیم علیه سرزمین و موجودیت ملت و دولت سوریه که دامنه آن هر روز گسترش می یابد مقابله کند.

رییس جمهوری در پایان سخنان خود: ضمن ارج نهادن بر تلاش های ارزشمند سه کشور در حل و فصل بحران سوریه، تاکید کرد: ضروری است همکاری و هماهنگی سه کشور تا استقرار کامل صلح و ثبات در سوریه ادامه یابد.

اقدامات تحریک‌آمیز برای استفاده از سلاح‌های شیمیایی

رئیس‌جمهوری روسیه نیز در ادامه این نشست، با اشاره به پیشرفت‌های روند آستانه در حل بحران سوریه تصریح کرد: در حال حاضر بیش از 90 درصد سرزمین سوریه از حضور گروه‌های تروریستی پاکسازی شده و در این فرآیند تعداد زیادی از شهرهای این کشور آزاد شده‌اند.

به گزارش ایسنا، ولادیمیر پوتین طی سخنانی اظهار کرد: در حال حاضر گروه‌های تروریستی باقیمانده در سوریه در استان ادلب مستقر هستند و آنها تلاش می‌کنند که وضعیت آتش بس در این منطقه را به هم زده و دست به اقدامات تحریک آمیزی برای استفاده از سلاح‌های شیمیایی زده‌اند.

وی با بیان اینکه توافقات مشترک سه کشور ایران، روسیه و ترکیه برای حل بحران سوریه در چارچوب روند آستانه کمک زیادی برای حل این بحران از طریق سیاسی کرده و پیشرفت‌های خوبی در این زمینه به دست آمده است، خاطرنشان کرد: ما تاکید داریم که باید مردم سوریه خودشان به صورت مستقل سرنوشت‌شان را تعیین کنند.

پوتین همچنین بر اهمیت اجرایی شدن تصمیمات کنگره ملی سوریه که چندی پیش در سوچی روسیه نشستی را برگزار کردند تاکید کرد و افزود: باید به پیشبرد فعالیت‌های کمیته قانون اساسی سوریه کمک کرد و در راستای عادی سازی روند در این کشور قدم برداشت.

وی همچنین با بیان اینکه باید امنیت در سوریه در سرزمین‌های بازپس گرفته شده تحکیم شود، ادامه داد: روسیه برای تحقق موضوع بازگشت آوارگان سوری برنامه‌ای پیشنهاد داده که باید به صورت بین‌المللی اجرا شود و این برنامه از طرف دوستان ما یعنی ایران و ترکیه مورد حمایت قرار گرفته است.

رئیس جمهور روسیه در ادامه سخنان خود با تاکید مجدد بر بحث بازگشت آوارگان سوری به سرزمین‌شان و اقداماتی که در این زمینه از سوی مسکو صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: در جریان یک ماه و نیم گذشته بیش از 15 هزار نفر سوری به این منطقه بازگشته‌اند، روسیه در حال حاضر در زمینه‌هایی چون غذا، دارو و... کمک‌های مستقیمی را به مردم سوریه ارائه می‌کند.

حفظ تمامیت سوریه ازجمله اشتراکات سه کشور است

همچنین رئیس جمهوری ترکیه  گفت: حفظ تمامیت ارضی سوریه و پیدا شدن راه حلی برای بحران سوریه از طریق سیاسی از جمله اشتراکات سه کشور بوده است.

رجب طیب اردوغان با بیان اینکه نتایجی که از این نشست به دست خواهد آمد از سوی افکار عمومی جهان بی‌صبرانه دنبال می‌شود، گفت: مطمئنم که این انتظار برآورده خواهد شد. رئیس جمهور ترکیه گفت: ادلب امنیت ملی ترکیه نیز به شمار می‌رود. اردوغان هرگونه حمله علیه ادلب را منجر به قتل عام خواند که سه و نیم میلیون انسان از آن تاثیر می‌پذیرد، گفت: اکثر آنها که جای دیگری ندارند به مرزهای ما پناه می‌آورند. ما امروز از چهار و نیم میلیون پناهنده سوری پذیرایی می‌کنیم و ظرفیتمان تکمیل است. دوستان ایرانی و روس ما نگرانی‌های امنیتی دارند و ما نیز این نگرانی را درک می‌کنیم زیرا ما نیز همسایه روسیه هستیم.

رئیس جمهور ترکیه اظهار داشت: برای امنیت حلب از هیچ کوششی فروگذار نخواهیم کرد.

رئیس جمهور ترکیه پ ی د و ی پ گ را گروه‌های تروریستی دانست که باید در مقابل آنها موضع مشترک اتخاد کرد.

اردوغان گفت: سلاح های شیمیایی و قرارداد منع استفاده از آن در سال 1915 امضا شده است و ما مواضع ما در این خصوص روشن و درست است. وقتی می‌بینیم که چه کسانی در این خصوص کشته شده‌اند هزاران نفر هستند. انسانها کشته می‌شوند و باید موضع ما مشخص شود.

وی با بیان اینکه نشست بعدی در روسیه خواهد بود، گفت: امیدوارم با تحولات مثبتی به آنجا برویم.