نازنین دشتی 

زمانی که لیگ بیست‌وچهارم به پایان رسیده بود، تقریبا وضعیت نیمکت بیشتر تیم‌ها مشخص شده بود و انتظار می‌رفت در این شرایط، تیم‌ها با قدرت فراوان و زیر نظر سرمربی‌های خود فصل نقل‌وانتقالات را سپری کنند. در آن زمان استقلال مهم‌ترین تیمی بود که مشخص نبود قرار است با کدام مربی فصل را آغاز کند. این تیم حالا به دنبال چراغ‌ سبزهای پرتعداد ریکاردو ساپینتو سرمربی جدید خود را انتخاب کرده و برای شروع فصل جدید آماده می‌شود. اما در شرایطی که کم‌تر از ۵۰ روز تا شروع بیست‌وپنجمین دوره لیگ برتر زمان باقی است (با توجه به تعویق لیگ به دنبال وضعیت جنگی اخیر کشور)، همچنان تکلیف چند تیم روشن نیست و از آنجایی که سرگردانی این روزها در باشگاه‌ها حرف اول را می‌زند، این احتمال وجود دارد که فهرست بلاتکلیف‌ها بلندتر از این هم بشود. در اینجا نگاهی خواهیم داشت به وضعیت نیمکت‌های ۱۶ تیم حاضر در لیگ شماره ۲۵. 

هشت تیم با سرمربی قبلی ماندند

درست نیمی از تیم‌های لیگ برتری فصل جدید را با همان کسانی آغاز می‌کنند که فصل قبلی را به پایان بردند. تراکتور (دراگان اسکوچیچ)، فولاد (یحیی گل‌محمدی)، گل‌گهر (مهدی تارتار)، ملوان (مازیار زارع)، آلومینیوم (مجتبی حسینی)، چادرملو (محمدسعید اخباری)، استقلال خوزستان (امیر خلیفه‌اصل) و فجر سپاسی (پیروز قربانی) تیم‌هایی هستند که هنوز سرمربی‌های فصل قبل را روی نیمکت دارند. اما غیرقابل پیش‌بینی بودن اتفاقات در فوتبال به ویژه لیگ برتر ایران از یک سو و سابقه باشگاه‌ها و سرمربیان ایرانی از سوی دیگر، این احتمال را که این هشت تیم در ۵۰ روز باقی‌مانده تا لیگ دست به تغییر کادر فنی نزنند، از بین نمی‌برد. در این فرصت هر روز می‌توان انتظار داشت که یکی از این سرمربی‌ها به بهانه‌ها و دلایل مختلف مقصد جدیدی را مشخص کند یا یکی از باشگاه‌ها به دلایل خودشان تصمیم بگیرند فرد جدیدی را به راس امور فنی 

بیاورند. 

دو تهرانی و دو اصفهانی با سرمربی‌های جدید

تا الان چهار تیم هستند که سکان هدایت خود را به نفرات جدیدی سپرده‌اند. دو تیم از تهران و دو تیم از اصفهان این ترکیب را تشکیل می‌دهند. استقلال تهران که فصل گذشته رکورددار تغییر سرمربی بود و فصل را با ۶ سرمربی مختلف به پایان رساند، قرار است فصل جدید را با ریکاردو ساپینتو آغاز کند. این در حالی است که با توجه به قهرمانی استقلال در جام حذفی با مجتبی جباری، بسیاری بر این فکر بودند که هشت شاکی از سرمربی موقت به سرمربی دایم تغییر مرتبه بدهد اما درنهایت مسیر دو طرف به یک نقطه ختم نشد تا ساپینتو برای دومین بار تجربه هدایت استقلال را به دست بیاورد. پیکان تهران هم که با سیروس دین‌محمدی به لیگ برتر بازگشت، قرار است با سعید دقیقی کارش را آغاز کند. 

نماینده‌های اصفهان یعنی سپاهان و ذوب‌آهن نیز نفرات جدیدی را روی نیمکت دارند. محمد ربیعی نخستین سرمربی بود که بعد از لیگ بیست‌وچهارم تصمیم گرفت نامه استعفایش را روی مدیر بگذارد. گاندوها هم بعد از رفتن ربیعی تصمیم گرفتند کار را به قاسم حدادی‌فر جوان بسپارند تا بازیکن سابق‌شان نخستین تجربه سرمربیگری را در تیم محبوب به دست بیاورد. 

چهار تیم در بلاتکلیفی محض

به این ترتیب چهار تیم می‌مانند که مشخص نیست سرنوشت انتخاب سرمربی‌شان به کدام سمت می‌رود. پرسپولیس، خیبر، شمس‌آذر و مس رفسنجان در حال حاضر لیست بلاتکلیف‌ها را تشکیل می‌دهند. این در حالی است که دو تیم از این فهرست تا همین چند روز پیش سرمربی داشتند. در پرسپولیس اسماعیل کارتال قرار بود کار نیمه‌تمامش در فصل قبل را امسال تمام کند. اما جنگ اخیر باعث شد که او قید حضور در پرسپولیس را بزند تا در فاصله کوتاه تا آغاز رقابت‌ها، باشگاه‌ را وارد یک چالش جدید کند. هرچند از همان زمانی که کارتال اولین سازهایش برای نیامدن به تهران را کوک کرد، مدیران به فکر افتادند تا لیستی از سرمربی‌های جایگزین را 

آماده کنند. 

سرخ‌ها با اینکه خودشان پیشنهاد داده بودند در شرایط جنگی سهمیه بازیکنان خارجی کم شود و سهمیه داخلی‌ها افزایش یابد، به دنبال این بودند که سرمربی خارجی جذب کنند و گفته می‌شود حتی مذاکره با سه سرمربی خارجی را هم در دستور کار دارند و مذاکرات اولیه هم با آنها انجام شده است. اما با توجه به شرایط خاص کشور، گفته می‌شود نهادهای بالادستی توصیه کرده‌اند که به ‌منظور کاهش چالش‌های احتمالی و کنترل بهتر اوضاع، از میان مربیان ایرانی برای هدایت تیم استفاده شود؛ توصیه‌ای که اکنون در تصمیم‌گیری نهایی باشگاه نقش مهمی پیدا کرده است. 

این در شرایطی است که سرخ‌پوشان دست بازی برای انتخاب سرمربی داخلی ندارند و باید دید چگونه می‌خواهند از این چالش عبور کنند. آن هم در فصلی که در نقل‌وانتقالات درخشان ظاهر شدند تا جام قهرمانی را دوباره به خانه ببرند. 

خیبر خرم‌آباد هم که فصل گذشته دست‌کمی از استقلال نداشت و تغییرات زیادی روی نیمکت داشت، هنوز فصل شروع نشده در مسیر قبلی قدم برداشت. محمد ربیعی که بعد از ذوب‌آهن به خرم‌آباد رفت تا هدایت این تیم را قبول کند، هنوز نیامده رفت تا خیبر هم به فهرست تیم‌هایی بپیوندد که نیمکت‌شان بلاتکلیف است. ربیعی، کاهش پیدا کردن بودجه باشگاه را دلیل جدایی اعلام کرد و مدیریت باشگاه خیبر نیز انتقال محل تمرینات از تهران به خرم‌آباد را علت قطع همکاری عنوان کردند. 

مس رفسنجان هم که با سیروس پورموسوی در لیگ ماندنی شد، به تازگی تغییرات مدیریتی داشته و برای انتخاب سرمربی هنوز تصمیمی گرفته نشده است. شمس‌آذر نیز شرایطی مشابه دارد. مهدی رحمتی در نیمه‌های فصل گذشته از هوادار به قزوین رفت و اتفاقا توانست نتایج خوبی هم به دست بیاورد و امضایش را روی بقای قزوینی‌ها در لیگ برتر بیندازد. با این حال هنوز تمدید قرارداد او به صورت رسمی منتشر نشده تا شمس‌آذر هم در جمع بلاتکلیف‌ها  قرار بگیرد.