یک کارشناس اقتصادی هشدار داد: معتقدم اگر همین روند سیاست‌های اقتصادی ادامه پیدا کند، افزایش نرخ تورم ادامه‌دار خواهد بود و تا پایان سال به طور قطع از ۵۰ درصد هم عبور می‌کند.

علی قنبری در گفت‌وگو با ایلنا، درباره افزایش نرخ تورم به 3۸.۶ درصد و اثرگذاری آن در اقتصاد، اظهار داشت: تورم ترکیبی از عوامل مختلفی از جمله افزایش نرخ ارز، رشد نرخ نقدینگی، انتظارات تورمی و از همه مهمتر کسری بودجه است همه این عوامل در رشد نرخ تورم و رسیدن آن به نرخ 38.۶ درصد موثر بودند.

او با تاکید بر اینکه هیچ یک از این عوامل بهبودی نداشتیم و وضعیت آن‌ها بدتر هم شده‌اند، افزود: دولت برای بهبود وضعیت هیچ چاره‌ای ندارد جز از اینکه کسری بودجه را کاهش دهد که موثرترین راهکار در مدت زمان کوتاه کاهش بودجه نهادهای بی‌کیفیت است و در مجموع باید بودجه نهادهایی هیچ اثری در تولید ملی ندارند، کاهش پیدا کند. 

این کارشناس اقتصادی گفت: یکی از عوامل مهم در افزایش نرخ تورم همان موضوع انتظارات تورمی بوده که پس از جنگ ۱۲ روزه و تنش‌های منطقه‌ای روز به روز بیشتر شد. عامل مهم دیگر موثر در کنترل تورم، کاهش نرخ رشد نقدینگی است. دولت باید سیاست‌های مالی و پولی مناسب انتظارات تورمی را از طریق ثبات اقتصادی کنترل کنند تا حداقل انتظارت تورمی افزایش پیدا نکند. 

قنبری با اشاره به کوچک شدن سفره مردم به ویژه دهک‌های کم‌درآمد و کارگران، بیان داشت: اقلام مصرفی غیر ضروری در حال کاهش یا حذف شدن از سبد خانوار است. معمولا وقتی کسری بودجه و تورم ایجاد می‌شود و به دنبال آن درآمد واقعی مردم کاهش پیدا می‌کند، به سراغ دسته‌بندی می‌روند و کالاهای مصرفی ضروری را در اولویت قرار می‌دهند و کالاهای غیرضروری کاهش و در نهایت حذف می‌کند.

او درباره اقلام مصرفی حذف شده در سبد خانوار عنوان کرد: در حال حاضر یکی از اقلامی که با افزایش نرخ تورم، مصرف آن به شدت کاهش پیدا کرده، گوشت است. این تحلیلگر مسائل اقتصادی تصریح کرد: متاسفانه، تورم سلامت جامعه را هدف قرار داده و امروز شاهد آن هستیم که هزینه‌های درمان هم از سبد خانوار در حال کاهش و در برخی از خانوار هم حذف شده است.

تورم نقطه‌ای خوراکی‌ها بیش از ۶۴ درصد رسید

همچنین به گزارش خبرآنلاین، در مهر ماه کشور یک تورم بزرگ را تجربه کرد طوری که در مقایسه با مهر ۱۴۰۳ قیمت نان و میوه تقریبا دو برابر شده است. شدت تورم در خوراکی‌ها بیش از میانگین کالاها است که نگرانی‌ها را نسبت به افزایش پدیده‌ گرسنگی در کشور افزایش می‌دهد.

آخرین گزارش تورمی نشان می‌دهد، شاخص سالانه آن در پایان مهرماه به ۳۸.۹ درصد رسیده است. علاوه بر این، بالاتر بودن نرخ تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها می‌تواند بر نگرانی‌ها بیافزاید؛ می‌توانیم تورم را مالیاتی بدانیم که صاحبان سرمایه از مزدبگیران دریافت می‌کند زیرا در وضعیت تورمی همواره بر میزان ارزش دارایی‌های یک سرمایه‌دار افزوده می‌شود اما قدرت خرید کسانی که مزد و حقوق بگیر ثابت هستند را به سرعت کاهش می‌دهد. تورم در ایران نه تنها بسیار بالا است که در بخش‌های مرتبط با معیشت شدت بیشتری دارد.

در زیر گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها، قیمت‌ها در مقایسه با پایان تابستان با نوسانات زیادی تغییر کردند. بیشترین افزایش نرخ ماهانه را گوشت قرمز و سفید با ۶.۷ درصد، ماهی‌ها با ۹.۳ درصد، میوه و خشکبار با ۶.۹ درصد و سبزیجات با ۱۱.۹ درصد داشته‌اند. در بخش تورم نقطه به نقطه هم گرچه تورم کلیه کالاها و خدمات ۴۸.۶ درصد بوده که برای خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها این نرخ به بیش از ۶۴.۳ درصد افزایش یافته است. به زبان ساده‌تر مصرف کنندگان ایرانی در مهرماه امسال در مقایسه با مهر ۱۴۰۳ برای خرید یکسری خوراکی‌ و آشامیدنی یکسان ۶۴.۳ درصد بیشتر هزینه کرده‌اند.