مدیرکل اسبق امور خزر و آسیای میانه وزارت نفت گفت: چنانچه اروپا به خواسته ونزوئلا پاسخ مثبت ندهد، با توجه به اینکه دورنمای بازگشت ایران به بازارهای رسمی انرژی اروپای شمالی خوش‌بینانه نیست، مردم اروپا زمستان سختی را باید بگذرانند.

محمود خاقانی در گفت‌وگو با ایلنا، درباره اوضاع کمبود انرژی در اروپا و امکان تامین انرژی از سوی صادرکنندگان نفت و گاز اظهار داشت: اروپائی‌ها پیش‌بینی می‌کنند اگر سرمای زمستان امسال مثل گرمای تابستان امسال باشد با کمبود انرژی و گرانی انرژی بیش از قبل مواجه باشند. درحال حاضر حدود 80 درصد واردات گاز اروپا از روسیه کاهش یافته است. اروپا سعی دارد که آمریکا را متقاعد کند و از ایران و ونزوئلا برای جبران کسری واردات گاز طبیعی و نفت خام از روسیه بهره‌برداری کند.

وی ادامه داد: اروپا می‌داند در کوتاه‌مدت امکان واردات گاز از ایران را ندارد، بخصوص اینکه ایران برای مصرف داخلی نیز با کسری تامین امنیت گاز طبیعی دست به گریبان است. از سوی دیگر گازپروم با توافقی که اخیرا با وزارت نفت ایران کرده است به اعتقاد بسیاری از کارشناسان بر صنعت نفت و گاز ایران تسلط ویژه‌ای خواهد داشت. درارتباط با واردات نفت خام از ایران نیز اروپا نمی‌تواند امید چندانی داشته باشد، زیرا  بیشترین حجم نفت خام ایران توسط کاسبان تحریم و دورزنندگان تحریم به مقصد چین پیش‌فروش شده است.

این کارشناس بین‌الملل حوزه انرژی تصریح کرد: در این بین ونزوئلا بطور پنهان با آمریکا به توافق رسید که به اروپا نفت خام صادر کند. رئیس دولت ونزوئلا در سفری که به تهران داشت مقامات ایرانی را از توافق ونزوئلا و آمریکا مطلع کرده بود. پس از مدتی که ونزوئلا به اروپا نفت صادر کرد، اویل‌پرایس در خبری عنوان کرد که دولت ونزوئلا به اروپا اطلاع داده است که قصد دارد صادرات نفت خام به اروپا را به حالت تعلیق درآورد. وی ادامه داد: صادرات نفت خام ونزوئلا به اروپا درواقع به نفع اروپا بود و نه ونزوئلا. به این معنی که اروپائی‌ها نفت خام این کشور را به ازای طلب‌هائی که از ونزوئلا داشتند دریافت می‌کردند و پولی به ونزوئلا نمی‌دادند. حالا دولت ونزوئلا که در داخل با کمبود فرآورده‌های نفتی روبروست به اروپائی‌ها از جمله ایتالیا و اسپانیا اعلام کرده به ازای نفت خام باید به ونزوئلا فرآورده‌های نفتی تحویل دهند.

خاقانی با بیان اینکه اکنون اروپا از دست دادن یک منبع دیگر تامین امنیت انرژی در غیاب واردات انرژی از روسیه  هستند، گفت: دولت ونزوئلا سعی دارد از فرصت پیش آمده و تداوم تحریم‌ها علیه صنعت نفت و گاز ایران بیشترین بهره‌برداری را بعمل آورد و با جذب سرمایه‌گذاری‌های اروپائی صنعت نفت ونزوئلا که در اثر تحریم‌ها بشدت آسیب دیده است را بازسازی کند.

وی در ادامه با اشاره به اوضاع تولید نفت در ونزوئلا بیان داشت: تولید نفت خام ونزوئلا درماه ژوئن سال جاری مسیحی نسبت به سال 2021 حدود 38 درصد کاهش داشته است. مذاکرات پنهان بین نمایندگان دولت جو بایدن و دولت ونزوئلا هنوز ادامه دارد و دورنمای امیدبخشی را فراهم کرده است که روابط اروپا و ونزوئلا به حالت عادی برگردد و اروپا در زمستان امسال با مشکلات کمتری دست به گریبان باشد.

مدیرکل اسبق امور خزر و آسیای میانه وزارت نفت خاطرنشان کرد: چنانچه اروپا به خواسته ونزوئلا پاسخ مثبت ندهد ، با توجه به اینکه دورنمای بازگشت ایران به بازارهای رسمی انرژی اروپای شمالی خوش‌بینانه نیست، مردم اروپا زمستان سختی را باید بگذرانند. چراکه قیمت گاز و برق در اروپا بشدت افزایش خواهد یافت درنتیجه اقتصاد کشورهای اروپائی با تورم و رکود همزمان دست به گریبان خواهد شد.