استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه عدم تاثیرگذاری ارز ترجیحی بر زندگی فقرا دروغ محض است، گفت: سیاست پولی ما با اهداف تحریم‌کنندگان هماهنگ است تا با افزایش کیفیت زندگی مردم و رفع مشکلات تولیدکنندگان.

به گزارش ایلنا، فرشاد مومنی در نشست «مسئله نرخ ارز و آینده اقتصاد ایران» با بیان اینکه در مناسبات رانتی بدیهی‌ترین دستاوردهای بشری را نادیده می‌گیریم و برای خودمان بحران می‌سازیم اظهار داشت: مطالعه تاریخ اقتصادی کشورهای صنعتی بیانگر این است که کشورها را به آزادسازی دعوت می‌کنند در حالی که خود تاکنون تن نداده و به قله تولیدی رسیدند. برای اینکه رقیب پیدا نشود یعنی از طریق کشورهای عقب مانده به آزادسازی ظرفیت‌های مصرفی تشویق می‌کنند.وی با اشاره به اینکه با خام‌فروشی نمی‌توان امورات را اداره کرد، گفت: اگر کنترل‌ها بر قیمت ارز وجود نداشته باشد، بدون تردید شکست خواهیم خورد، قدرت خلق برای رفع نیازها کاهش پیدا می‌کند و هیولای مصرف دهان باز می‌کند. تا سال 1383 به طور متوسط 21 تا 22 میلیارد دلار کل نیاز ارزی ما برطرف می‌شد اما در سال 84 با واردات 75 میلیارد دلار بحران در کشور ایجاد کردیم.

مومنی با بیان اینکه هیولای مصرف دهان باز کرده و وقتی مصرف کالای لوکس در کشور تداوم پیدا کند، این مسئله به یک نیاز حیاتی تبدیل می‌شود و اگر حکومت نتواند آن را برآورده کند، با بحران مشروعیت مواجه می‌شود.

این متفکر اقتصادی با بیان اینکه رانت‌خواران تلاش دارند با اغواگری در گوش تصمیم‌گیران این تفکر را ایجاد کنند که باید قیمت ارز را به مناسبات بازاری سپرده شود، گفت: رانت‌خواران تلاش دارند عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت ارز باشد. باید بگویم این در شرایطی محقق خواهد شد که کشور دارای بازار باشد اما در حال حاضر ما بازاری نداریم و این مسئله فاجعه‌ساز خواهد شد.

دعوت به مناظره

وی با بیان اینکه برخی بر این باورند که باید ارز 4200 تومانی از روی کالاهای اساسی حذف شود، اذعان داشت: آقای جهانگیری تسلطی روی مسائل اقتصادی نداشت اما گفت که به زودی ما قیمت ارز را تک‌نرخی خواهیم کرد اما نتوانست نرخ ارز یا یکسان کند. باید مشخص شود که از مابه‌التفاوت نرخ ارز چه کسانی منتفع شدند. اگر این نرخ بر روی کالاهای اساسی مردم حذف شود، بدون تردید فشار بیشتری بر روی مردم تحمیل خواهد شد. من می‌خواهم با بیان میزان رانت در سیاست تورم‌زا و رانت در دونرخی بودن ارز را مقایسه کنم. بررسی‌های من نشان داد 350 برابر رانت در سیاست تورم‌زا بیشتر از رانت در دونرخی کردن نرخ ارز است و از این رو فساد و رانت در سیاست‌های تورم‌زا به مراتب از دونرخی کردن ارز بیشتر است.این متفکر اقتصادی با اشاره به اینکه 11 بار دعوت به مناظره از همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی توضیح داد: من بارها از ایشان خواستم که برای ما روشن کند که در سال 96 ارز 4200 تومانی به چه کسانی تعلق گرفت اما ایشان بارها از این دعوت امتناع کردند. حال ممکن است این تفکر ایجاد شود که من می‌خواهم ارز 4200 تومانی را تقدیس کنم. خیر، من به دنبال سیاست باثبات درباره نرخ ارز هستم و از فساد دفاع نمی‌کنم. این سخن که ارز 4200 تومانی برای فقرا نفع نداشته، دروغ محض است.

خرید ملک در ترکیه 10 برابر شد

وی با اشاره به افزایش 5 برابری قیمت مسکن در ایران یادآور شد: خرید ملک در ترکیه 10 برابر توسط ایرانی‌ها افزایش پیدا کرد. نوسانات نرخ ارز و افزایش قیمت حامل‌های انرژی این ناامنی را در مردم ایجاد کرد که سرمایه مالی و انسانی خود را از کشور خارج کنند. در سال 97 وقتی که قیمت ارز 6 برابر افزایش یافت، میزان تمایل نخبگان برای خروج از کشور 100درصد رشد کرد.

مومنی با بیان اینکه تصمیم‌گیری درباره نرخ ارز باید در کادر برنامه صورت بگیرد، گفت: تجربه شوک‌درمانی احمدی‌نژاد را تکرار نکنیم.