یک کارشناس بین‌الملل حوزه انرژی گفت: دلیل اصلی لشکرکشی آمریکا به افغانستان تصرف و تسلط بر موقعیت ژئواستراتژیکی افغانستان و کنترل مسیر خط لوله گاز طبیعی ترکمنستان، افغانستان، پاکستان به هند (TAPI) برای صادرات گاز طبیعی از جمله تبدیل به گاز مایع LNG به بازارهای شرقی و غربی بود.

محمود خاقانی در گفت‌وگو با ایلنا، درباره اتفاقات افغانستان و تاثیر آن بر مباحث انرژی جهان اظهار داشت: از جمله دلائلی که برای تغییر سیاست خارجی آمریکا در منطقه مورد توجه قرار داده می‌شود، بحران اقتصادی و کسری بودجه کلان دولت آمریکا است. درواقع دولت ایالات متحده ناگزیر است هزینه‌های دیپلماسی میدانی را به سرعت کاهش و دیپلماسی دیپلمات‌ها را تقویت کند

چگونه کرونا پای فسیلی‌ها را از سبد انرژی بُرید؟

وی افزود: امروز پیشرفت صنعت هوش مصنوعی که در دوران کرونا سرعت بیشتری پیدا کرد و توسعه تکنولوژی بهینه مصرف کردن انرژی در غرب در کنار پیشرفت تکنولوژی تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر، همچنین توسعه صنعت تولید نفت و گاز غیرمتعارف شرایطی را به وجود آورده است که اقتصاد انرژی‌های تجدیدپذیر از اقتصاد انرژی هسته‌ای و سوخت‌های فسیلی پیشی گرفته‌اند. در همین حال صنعت گاز طبیعی بعنوان انرژی عبوری از حامل‌های انرژی فسیلی به تجدیدپذیر برای شرق و غرب از اهمیت بسیاری برخوردار است. بنابراین ماجرای افغانستان و بازگشت دوباره طالبان به قدرت حاکمیتی و دیکتاتوری تحت عنوان "اسلامی" در کابل یکی از همین توطئه‌هاست که شرق و غرب باهم توافق و برنامه‌ریزی کرده‌اند.

دست طالبان، سعودی‌ها و امریکا برای دور زدن مسیر گاز ایران دریک کاسه است

این کارشناس بین‌الملل حوزه انرژی با اشاره به نقش طالبان در صنعت گاز طبیعی گفت: قبل از ماجرای یازده سپتامبر 2001 میلادی و حمله به برج‌های تجاری نیویورک، طالبان، با آل‌سعود و آمریکا درگیر طرح صادرات گاز طبیعی ترکمنستان از مسیر افغانستان به پاکستان و هند برای دور زدن مسیر ایران شدند. پس از اشغال افغانستان در طول بیست سال اخیر شاید بسیاری تصور کنند که طرح احداث خط لوله مشهور به تاپی متوقف شد. آنچه امروز در افغانستان شاهد آن هستیم نشان می‌دهد که واقعیت اینگونه نبوده و نیست.

تاپی با طالبان قد می‌کشد؟

وی با بیان اینکه با روی کار آمدن دوباره طالبان در افغانستان بحث خط لوله گاز ترکمنستان – افغانستان – پاکستان-هند مشهور به تاپی بار دیگر مطرح شده است، تصریح کرد: روسیه در کنسرسیوم خط لوله مذکور 10 درصد سهم دارد. ژاپن ، چین، پاکستان، هند ، آمریکا و ... بانک توسعه آسیائی بطور مستقیم و غیر مستقیم در آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند. در طول بیست سال حضور آمریکا در افغانستان بخش عمده این خط لوله ساخته شده و طالبان مسئول مراقبت و امنیت آن بوده و هست.

وی درباره میزان گاز صادراتی از تاپی گفت: ظرفیت خط لوله 33 میلیارد مترمکعب درسال معادل 1.2 تریلیون متر مکعب است و تخمین‌های اخیر حاکی از آن است که احداث خط لوله تاپی TAPIحدود 10 میلیارد دلار هزینه دارد.

چرا شرق و غرب به افغانستان چشم طمع دوخته‌اند؟

وی درباره چرایی ناآرام بودن همیشگی افغانستان و چشم طمع غرب و شرق به این کشور در طول تاریخ بیان داشت: افغانستان از نظر منابع معدنی کمیاب، غنی وثروتمند است و از نظر استراتژیکی هم‌مرز با جمهوری اسلامی ایران، پاکستان، هند ، چین، آسیای مرکزی روسیه است و به این لحاظ دارای اهمیت بسیار است، به همین دلیل درطول قرن نوزدهم و بیستم  انگلیس و اروپا و در تاریخ معاصر روسیه، چین و آمریکا همواره سعی داشته و دارند که بر این کشور مسلط شوند.