دبیرکل خانه پرستار با اشاره به عدم حمایت نهادهای هویتی پرستاری از پرستاران گفت: در یک مورد رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد از دو همکار پرستار ما که فعال صنفی هم هستند به دلیل مطرح کردن مشکلات پرستاران به دادسرا شکایت کرده است. در بسیاری از استان‌های کشور از این پرستاران به هیأت تخلفات اداری شکایت شده است.

به گزارش گروه شهرنوشت «توسعه ایرانی»، همه ساله روز جهانی پرستار فرصتی برای پرداختن به دغدغه‌های پرستاران و مسائل حوزه پرستاری در سطح جهان است. براساس گزارش‌های جهانی کمبود نیروهای پرستاری یکی از چالش‌های جدی در بسیاری از کشورها به ویژه در کشورهای در حال توسعه است.

اما در کشور ما علاوه بر کمبود نیروی پرستار، پرستاران با چالش ها و مشکلات بسیاری ازجمله معوقات در پرداختی‌ها، پرداخت ناعادلانه مواجه بوده و این امر باعث ایجاد مشکلاتی در نظام سلامت و به ویژه خروج بخشی از نیروهای پرستاری منجر شده است.

در طول یک سال گذشته پرستارانی که اعتراض کرده‌اند تعدیل یا توسط رئیس بخش و سرپرستار، مدیر بیمارستان، حراست و رئیس بیمارستان تهدید به اخراج شده‌اند. گاهی نیز از سوی ‌هیأت‌های تخلفات احضار یا پرستاران رسمی تعلیق شده‌اند/ در برخی موارد هم قطع قراردادها اتفاق افتاده است به ویژه درباره پرستارانی که در بخش خصوصی فعالیت می‌کنند

علیرغم مشکلات عدیده جامعه پرستاری، متاسفانه براساس اذعان کارشناسان این حوزه سازمان‌های حمایتی مانند سازمان نظام پرستاری هیچ حمایتی از پرستارانی که دربرابر مشکلات سکوت نکرده و اعتراض می کنند،ندارند.

اسماعیل شریعتی، فعال صنفی حوزه پرستاری دراین باره می گوید: در شرایطی که جامعه پرستاری کشور در بحرانی‌ترین وضعیت خود قرار دارد و با مشکلاتی نظیر کمبود شدید نیرو، فشارهای طاقت‌فرسا، نابرابری در پرداخت‌ها، مهاجرت فزاینده و بی‌عدالتی ساختاری مواجه است، متأسفانه نهادها و تشکل‌هایی که به ظاهر برای حمایت از پرستاران تأسیس شده‌اند، گرفتار سکوتی سنگین و پرسش‌برانگیز شده‌اند؛ سکوتی که نه‌تنها امیدی برای پرستاران باقی نگذاشته، بلکه بستر را برای تداوم بی‌عدالتی و نادیده‌گرفتن صدای آنان فراهم کرده است.

تنها راه پیش‌روی پرستاران

 مهاجرت و تغییر شغل است 

دبیرکل خانه پرستار در همین رابطه در گفت و گو با «توسعه ایرانی» گفت: درباره مشکلات پرستاران در چندین سال اخیر مرتب بیان کرده‌ایم اما هیچ اتفاقی در خصوص حل مشکلات پرستاری نیفتاده است. همچنان حقوقشان کم است و کارانه‌شان اندک است. با مشکل کمبود نیرو مواجه هستند. در مقابل وزارت بهداشت هم راهی را که روبه‌روی پرستاران گذاشته است همین مهاجرت و ترک اجبار تغییر شغل است.

محمد شریفی مقدم ادامه داد: علاوه بر اینها همه انتظار دارند که پرستار به ارباب رجوع خود که همان بیمار است رسیدگی کند، البته این وظیفه پرستار است و ما هم همیشه گفتیم حق با بیمار است اما موضوعی که کمتر به آن پرداخته شده این است که براساس قانون اساسی دولت‌ها موظفند سلامتی مردم را تأمین کنند. این ماموریت برعهده وزارت بهداشت است و وزارت بهداشت باید خدمات بهداشتی درمانی را به مردم ارائه دهد که این ارائه خدمات هم توسط نیروهای صف انجام می شود.

دبیرکل خانه پرستار گفت: نیروهای صف‌ عمدتاً جامعه پرستاری کشور هستند. البته کارشناس‌های بهداشت، آزمایشگاه، رادیولوژی، حتی گروهی از پزشک‌ها هم در صف هستند. بقیه نیروها باید نیروهای صف را پشتیبانی کنند مثل جبهه که این خط مقدم توسط پشت جبهه پشتیبانی می‌شد. این پشتیبانی به چه صورتی است یعنی نیروی صف باید حقوق کافی بگیرد، دغدغه نداشته باشد، حمایت‌های مختلف از جمله حمایت روانی داشته باشد.

شریفی مقدم تصریح کرد: در واقع هدف رئیس بخش، رئیس بیمارستان، معاونین رئیس دانشگاه و معاونین، مدیر، مدیران کل و معاون و معاونین و وزیر بهداشت. باید این باشد که در راستای ماموریت وزارت بهداشت از گروهی که خدمات ارائه می‌دهند پشتیبانی کنند، حالا پشتیبانی که نمی‌کنند، هیچ الان همین افرادی را مانده‌اند و کار می‌کنند تحت فشار هستند.

محمد شریفی مقدم در گفت و گو با «توسعه ایرانی»: در واقع الان پرستاری رشته بی‌صاحب شده و چون همه می‌دانند که صاحب ندارد حق آن را ضایع می‌کنند در واقع وقتی وزارت بهداشت حق پرستار را نمی‌دهد دیگران هم حق او را ضایع می‌کنند. نظام پرستاری باید مدافع حقوق پرستار باشد. اما در حالی که پرستار ما از همراه بیمار کتک می‌خورد و یا به دلیل اعتراض با مشکل مواجه می‌شود اما از این نهادها هیچ صدایی بیرون نمی‌آید چراکه عاملی برای وزارت بهداشت هستند در حالی که وظیفه نظام پرستاری دفاع از حقوق پرستار است

نهاد پرستاری بی‌صاحب شده است

وی با اشاره به اعتراضات پرستاران گفت:  در طول یک سال گذشته پرستارانی که اعتراض کرده‌اند تعدیل یا توسط رئیس بخش و سرپرستار، مدیر بیمارستان، حراست و رئیس بیمارستان تهدید به اخراج شده‌اند. گاهی نیز از سوی ‌هیأت‌های تخلفات احضار یا پرستاران رسمی تعلیق شده‌اند.در برخی موارد هم قطع قراردادها اتفاق افتاده است به ویژه درباره پرستارانی که در بخش خصوصی فعالیت می‌کنند. اما چیزی که در این مدت اخیر اتفاق افتاده است این است که در یک مورد رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد از دو همکار پرستار ما که فعال صنفی هم هستند و صرفا مشکلات پرستاران را مطرح کرده اند به دادسرا شکایت کرده است. در بسیاری از استان‌های کشور از این پرستاران به ‌هیأت تخلفات اداری شکایت شده است. دبیرکل خانه پرستار با اشاره به ضرب و شتم پرستاران گفت: در واقع الان پرستاری رشته بی‌صاحب شده و همه چون می‌دانند که صاحب ندارد حق آن را ضایع می‌کنند در واقع وقتی وزارت بهداشت حق پرستار را نمی دهد دیگران هم حق او را ضایع می‌کنند. در هفته گذشته دو همکار ما که در فوریت ها مشغول فعالیت بودند توسط همراه بیمار مورد ضرب وشتم قرار گرفتند. در اصفهان همراه یک بیمار به دلیل فوت بیمارش پرستار را مورد ضرب و شتم قرار داده که منجر به شکستگی بینی پرستار شده است. شوهر این خانم به من زنگ زده بود و می‌گفت آقا این چه وضعیتی است اینجا مگر صاحب ندارد؟

نهادهای هویتی پرستاری از حقوق پرستاران دفاع نمی‌کنند

شریفی مقدم تصریح کرد: با هر کسی هم حرف می‌زنند، با جو ارعاب و تهدید و ایجاد ترس، این کار را انجام می‌دهند. از همه بدتر نهادهای هویتی ما مانند معاونت پرستاری هستند یک سری شعارهای توخالی و بی‌اساس و بی‌ثمر در پیام‌هایشان صرفا وجود دارد در حالی که با شعار مشکل پرستاری حل نمی‌شود. نظام پرستاری باید مدافع حقوق پرستار باشد. اما در حالی که پرستار ما از همراه بیمار کتک می‌خورد و یا به دلیل اعتراض با مشکل مواجه می‌شود اما از این نهادها هیچ صدایی بیرون نمی‌آید چراکه عاملی برای وزارت بهداشت هستند در حالی که وظیفه نظام پرستاری دفاع از حقوق پرستار است.

وی ادامه داد: در واقع مشکلات پرستاری به خاطر ساختار وزارت بهداشت که از سابق به دلیل این گروه سلطه که تعارض منافع دارند، هم بوده است یعنی هم تصمیم‌گیرند، هم سیاست‌گذارند و هم در مجلس قانون‌گذارند. بقیه گروه‌ها را به عنوان یک ابزار می‌دانند که باید کار کنند و استفاده کنند. ابزار قدرت را هم در اختیار دارند.

دبیرکل خانه پرستار: اعتبارات و هزینه‌های چند هزار میلیاردی صرف وزارت بهداشت می‌شود اما این منابع دقیقاً جایی می‌رود که نباید برود و نیروهایی که در خط هستند، که البته فقط پرستارها هم نیستند و شامل آزمایشگاه، رادیولوژی و رزیدنت‌ها و ... هستند و باید در اولویت رفاه و پشتیبانی و حمایت‌های مادی و معنوی قرار بگیرند رها شده‌اند و ممکن است چندین ماه تا یکسال کارانه دریافت نکنند

دبیرکل خانه پرستار گفت: الان اعتبارات و هزینه‌های چند هزار میلیاردی صرف وزارت بهداشت می شود تا مردم سلامت داشته باشند و خدمات بهداشتی درمانی ایمن بگیرند. اما دقیقاً این منابع می‌رود جایی که نباید برود و نیروهایی که در خط هستند، که البته فقط پرستارها هم نیستند و نیروهای آزمایشگاه، رادیولوژی و رزیدنت‌ها، پزشکان عمومی هم در این خط هستند و باید در اولویت رفاه و پشتیبانی و حمایت‌های مادی و معنوی قرار بگیرند رها شده‌اند و ممکن است چندین ماه تا یکسال کارانه دریافت نکنند.

شریفی مقدم تصریح کرد: این موضوعات متأسفانه باعث شده  نیروهای پشتیبان هم فربه‌تر شده‌اند. تعدادشان زیاد است. یعنی ما الان نیاز به بالای صد هزار نفر پرسنل استخدام داریم که مردم حداقل مراقبت بگیرند، اما شصت هزار پرستار بیکار در خانه نشسته‌اند، ولی کادر ستادی هم اضافه کار می‌گیرند و هم رفاهیات‌شان تأمین است چون نزدیک منبع قدرت هستند،