معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به تهدید وبا و تشدید نظارت بر اماکن عمومی با هدف پیشگیری از گسترش این بیماری، برنامه‌های نظارتی بر اماکن و محیط را تشریح کرد.

محسن فرهادی، در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به مصوبه اخیر ستاد ملی کرونا در مورد دستورالعمل‌های وزارت بهداشت برای پیشگیری از گسترش وبا در کشور با توجه به شناسایی تعدادی بیمار در برخی نقاط کشور اظهار کرد:‌ وبا یک بیماری عفونی گوارشی گرمسیری است و عمده راهی که موجب می‌شود تا این بیماری شیوع پیدا کند عدم رعایت بهداشت فردی است. پس از استفاده از دستشویی و توالت نیاز به شستشوی کامل دست‌ها و شیرآلات وجود دارد. قبل از صرف غذا هم همنیطور نیاز به شستشو وجود دارد. همچنین باید از آب سالم استفاده شود.

وی ادامه داد: موضوع پخش فاضلاب نیز می‌تواند به گسترش وبا کمک کند. تمام موارد مرتبط با آب و غذا و عدم رعایت بهداشت فردی خطر گسترش این بیماری را افزایش می‌دهد.

تشدید نظارت بر سرویس‌های بهداشتی عمومی

فرهادی تأکید کرد: الان در فصل گرما هستیم و نظارت‌ها به سمتی خواهد رفت که چند برنامه پیشگیری در دستورالعمل همکاران قرار گرفته است. از جمله اینکه تشدید نظارت بر سرویس‌های بهداشتی عمومی و همچنین اماکنی که در آن تجمع وجود دارد مانند آب‌خوری‌های عمومی صورت می‌پذیرد. همچنین کنترل منابع آب، یخ‌فروشی‌ها، استخرها، پارک‌های آبی و از همه مهمتر مواد غذایی و پسماند در دستور کار قرار گرفته است.

فرهادی در مورد نظارت بر سرویس‌های بین راهی که دور از مراکز شهری هستند نیز گفت:‌ در بیماری‌های واگیر شرط اساسی بازرسی و نظارت نیست بلکه خودمراقبتی است. ممکن است مجبور باشیم در یک محدوده آلوده حضور داشته باشیم اما اگر از خود مراقبت کنیم امکان آلوده شدن ما کم می‌شود. ضمن اینکه نظارت‌های ما بر این اماکن همانند دوره کرونا وجود دارد و هنوز هم نظارت بر پروتکل‌های بهداشتی کرونا که برای بیماری‌های عفونی گوارشی نیز کاربرد دارد تداوم دارد.

وی همچنین در پاسخ به این پرسش که وزارت بهداشت با توجه به خطر گسترش وبا از طریق میوه و سبزیجات آلوده چه اقدامی را برای پیشگیری از آبیاری جالیزها با فاضلاب شهری در دستور کار قرار می‌دهد، گفت: ما به صورت کلی مخالف آبیاری مزارع و جالیزها با فاضلاب شهری هستیم. با این حال بیماری وبا یک بیماری میکروبی است و عامل آن در برابر بسیاری از عوامل گندزا و ضدعفونی کننده ضعیف بوده و به همین دلیل محصول صیفی‌جات و سبزیجات حتما باید ضدعفونی و انگل زدایی شوند. لذا نیازی به امحای آن نبوده و نباید از رژیم غذایی برداشته شود.

وی تأکید کرد: به صورت قانونی آبیاری با فاضلاب خانگی ممنوع است، اما کشور ما تقریبا خشک است و عمده‌ترین دلیل برای این کار تأمین آب برای این مزارع است و بر همین اساس این ارگان‌ها از طریق برنامه‌های بلند مدت و کوتاه مدت باید برنامه‌هایی برای تأمین این آب داشته باشند تا استفاده از فاضلاب برای آبیاری مزارع کشاورزی کمتر شود.‌