یک حقوقدان با اشاره به اینکه دیپلماسی ایران فعال است، گفت: به نظر من وزارت امور خارجه باید با استفاده گسترده از حقوقدانان متخصص حقوق بین‌الملل عمومی، اقدامات گسترده‌ای برای شکایت علیه اسرائیل در مجامع بین‌المللی، از جمله دیوان دادگستری بین‌المللی یا شورای امنیت و شورای حقوق بشر، به فوریت انجام دهد. ما البته این را می‌دانیم که دولت اسرائیل فرزند نامشروع ایالات متحده است که به اتکای قدرت‌های غربی از هر قانونی مستثنی شده و هر کاری که دلش بخواهد می‌کند، اما در حال حاضر فضای مساعدی برای اقدام حقوقی علیه اسرائیل وجود دارد.

کامبیز نوروزی در گفت‌وگو با ایلنا، درباره حمله به زندان اوین و شهادت ۷۱ نفر از نیروهای قضایی، سربازان، خانواده مددجویان و برخی از مددجویان گفت: باید عرض کنم که اسرائیل در جریان این جنگ 12 روزه اصول متعدد حقوق بین‌الملل را آشکارا نقض کرده است. البته دولت اسرائیل در طول نزدیک به 80 سال از عمرش هیچ‌گاه به معاهدات، کنوانسیون‌ها و به‌طور کلی قواعد حقوق بین‌الملل پایبند نبوده است.

وی ادامه داد: در جریان تجاوز اسرائیل به ایران، اولا این یک تجاوز نامشروع است و این نقض منشور حقوق ملل بوده و اقدامش در هدف قرار دادن فرماندهان ایرانی مصداق بارز ترور است. حمله به سازمان صدا و سیما نیز به موجب قواعد اتحادیه بین‌المللی تلویزیون‌ها جنایت علیه بشریت است.

این حقوقدان گفت: این را باید اضافه کنم که در بحث ترور، خانواده‌های بسیاری از فرماندهان نظامی کشور هم به شهادت رسیده‌اند. اما در مورد حمله به زندان، کنوانسیون چهارم ژنو حمله به فضاهای غیرنظامی که نیازمند حمایت هستند، مانند بیمارستان‌ها را ممنوع کرده است. روح حاکم بر کنوانسیون ژنو به این معناست که زندان هم باید در امنیت و مصون از تجاوز باشد. به هر حال، زندان یک محیط بسته است که جمعیت متراکم زیادی در آن به سر می‌برند و هیچ‌گونه امکان دفاعی ندارند. در خارج از زندان، حتی منازل مسکونی هم اگر در معرض خطر قرار بگیرند، ساکنان می‌توانند از منزلشان خارج شوند. کما اینکه در همین مدت بسیاری از تهرانی‌ها از تهران خارج شدند. اما فرد زندانی چنین موقعیتی ندارد.

نوروزی گفت: امکان کمک‌رسانی به زندانیان یا اقدامات درمانی بسیار محدود و دشوار است. حمله‌ای که اسرائیل به زندان اوین کرده، دقیقاً جمعیت زیادی را در معرض خطر قرار داده است. آخرین آماری که اعلام شد، ۷۱ شهید بود که بسیار وحشتناک است. این شهدا از زندانیان، خانواده‌هایی که برای ملاقات به زندان رفته بودند و کارکنان زندان هستند و این هم بی‌هیچ تردیدی واقعاً یک عمل جنایتکارانه است.

نوروزی تصریح کرد: با این حال، ایران بایستی با تمام توان شکایت‌های خود را در مجامع بین‌المللی مطرح کند. به خصوص با نهادهای بین‌المللی، نهادهای مدنی بین‌المللی باید ارتباط فعال داشته باشند. ایران باید این وضعیت را به آن‌ها نمایش بدهد. باید خبرنگاران رسانه‌های معتبر جهانی را به ایران وارد کنند و این وضعیت را به آن‌ها نشان دهند. همچنین باید امکان ارتباط ایرانیان با نهادهای مدنی خارجی را بیشتر فراهم کنند تا بتوانند بر افکار عمومی جهانی اثر بگذارند.

از ایران اینترنشنال به‌عنوان مروج جنگ و خشونت شکایت کنیم

نوروزی گفت: یک نکته هم باید اضافه کنم؛ یکی از اصول حرفه‌ای روزنامه‌نگاری‌ عدم ترویج جنگ و خشونت است. در مورد کشورهای درگیر این قاعده اعمال نمی‌شود. به‌طور طبیعی، تلویزیون اسرائیل علیه ایران تبلیغ می‌کند و خود دولت اسرائیل را تشویق به جنگ می‌کند. به همین شکل، تلویزیون داخلی ایران نیز همین سیاست را دنبال می‌کند. اما رسانه‌هایی که متعلق به کشورهای درگیر نیستند، مجاز نیستند که جنگ و کشتار و خشونت را ترویج کنند.

وی ادامه داد: در حال حاضر، رسانه ایران اینترنشنال که حداقل از لحاظ ظاهر متعلق به دولت اسرائیل نیست، اگرچه در عمل کاملاً مروج و مبلغ اسرائیل است، در حال حاضر مشغول ترویج جنگ، توجیه کشتار و خشونت است. به اعتقاد من ایران می‌تواند با گردآوری مدارک کافی از این تلویزیون نیز شکایت کند. ایران می‌تواند در مجامع بین‌المللی، مانند لندن یا اتحادیه بین‌المللی تلویزیون‌ها، از این تلویزیون به عنوان تلویزیونی که مروج جنگ و خشونت است و از کشتار حمایت می‌کند، شکایت کند.