همزمان با تعلیق و اخراج گسترده استاتید دانشگاه؛ وزارت «علوم، تحقیقات و فناوری» برای جذب اعضای هیات علمی سال ۱۴۰۲ فراخوان صادر کرد. 

رئیس مرکز جذب اعضای هیأت علمی وزارت علوم گفت: تنها مسیر جذب عضو هیأت علمی در وزارت علوم صرفا از طریق فراخوان عمومی جذب است و متقاضیان در بازه زمانی ۴ الی ۱۶ شهریورماه نسبت به ثبت نام در فراخوان اقدام کنند.

محمد خلج امیرحسینی تاکید کرد: بر اساس این فراخوان که سه هزار نفر ظرفیت جذب دارد، برای اولین بار مشمولین دارای مدرک دکتری و «فاقد کارت پایان خدمت» هم به شرط نداشتن غیبت نظام وظیفه می‌توانند ثبت نام کنند.

بر این اساس، ظرفیت پذیرش اعلام شده برای این دوره ۱۶۰۰ عضو برای هیات علمی در دانشگاه‌های دولتی و ۱۴۰۰ عضو برای موسسات غیردولتی است.

با وجود اینکه در این فراخوان استثنایی برای ثبت‌نام کنندگان اعلام نشده اما انتخاب نهایی افراد منوط به دریافت «حکم تایید هیات مرکزی جذب» است. موضوعی که همیشه وجود داشته اما با توجه به حوادث سال‌های اخیر و رویکرد منتقدانه برخی از اساتید، دانشجویان و فارغ‌التحصیلان می‌تواند نتایج سخت‌گیرانه‌تری را در پی داشته باشد.

رئیس دانشگاه، رئیس «نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری» در دانشگاه، پنج تا هفت عضو هیات علمی دانشگاه با معرفی رئیس دانشگاه و انتخاب «هیات عالی جذب»، اعضای «هیات اجرایی جذب» در هر دانشگاه را تشکیل می‌دهند.

«هیات عالی جذب» وابسته به شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و دبیرخانه آن در محل دبیرخانه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی مستقر است.

وزیر علوم، وزیر بهداشت، سه نفر از اعضای حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی، دبیر هیات مرکزی جذب وزارت علوم، دبیر هیات مرکزی جذب وزارت بهداشت، دبیر هیات عالی گزینش کشور، نماینده «نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها» و نماینده دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی غیردولتی-غیرانتفاعی ترکیب اعضای «هیات عالی جذب» را تشکیل می‌دهند.

فراخوان جذب اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها در حالی منتشر شده که دانشگاه‌ها با موج گسترده اخراج و تعلیق اساتید روبه‌روست.

در همین حال علی شریفی زارچی، عضو هیأت علمی بیوانفورماتیک و هوش مصنوعی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، نیز از جذب مخفیانه 15 هزار «عضو هیات علمی همسو» با نظام خبر داد.

این رویکرد در رابطه با دانشگاه‌ها منجر به کاهش رتبه جهانی آنها نیز شده است. جدیدترین رتبه‌بندی دانشگاه‌ها در سیستم «رتبه بندی شانگهای» نشان می‌دهد که وضعیت دانشگاه تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه صنعتی‌شریف، دانشگاه تربیت‌مدرس و دانشگاه علم‌و‌صنعت نسبت به سال ۲۰۲۲ نزول پیدا کرده‌است.

شوراهای صنفی دانشجویان کشور نیز به تازگی در کانال تلگرامی خود از اخراج و تعلیق شماری از اساتید دانشگاه‌های کرمان، بهشتی، طباطبایی، تهران، اصفهان و مشهد خبر داده و آن را در راستای «تصفیه اساتید همراه با دانشجویان» ارزیابی کرده است.

این شورای صنفی جمعه ۲۷ مرداد ماه در تازه‌ترین نمونه از اخراج مهدی خویی، استاد جامعه‌شناسی در دانشگاه طباطبایی، خبر داده است.

در واکنش به این خبر، انجمن علمی- دانشجویی جامعه‌شناسی دانشگاه طباطبایی در بیانیه‌ای از اخراج مهدی خویی و همزمان «تسخیر» صندلی‌های هیأت علمی دانشگاه‌ها به وسیله اساتید «رانتی و بی‌سواد» انتقاد کرده است.

انتقاد از انتصاب «مسئول دفتر زاکانی»  به عنوان «دانشیار دانشگاه تهران»

استاد دانشگاه شریف همچنین  از انتصاب «مسئول دفتر علیرضا زاکانی»، شهردار تهران، به عنوان «دانشیار دانشگاه تهران» انتقاد کرده است.

شریفی‌زارچی، در شبکه اجتماعی ایکس(توئیتر سابق) نوشته است که همه‌ تحصیلات سجاد محمدعلی‌نژاد در«دانشگاه قم بوده و هیئت علمی همان دانشگاه،» اما ناگهانی دانشیار دانشگاه تهران شده است.

وی، سپس از انتصاب کسی که «تا دو روز پیش مسئول دفتر زاکانی بود و قرار ملاقات تنظیم می‌کرده» به عنوان «معاون فناوری و نوآوری» وزارت علوم، تحقیقات و فناوری» انتقاد می‌کند و می‌نویسد: «بعد می‌پرسند دانش‌آموزان چرا از ایران فرار می‌کنند.»