معاون اول ‌رئیس‌جمهوری با بیان اینکه صنعتگران کشور در دوران کرونا در حد معجزه کار کردند، نیاز ارزی را یکی از دغدغه‌های دولت در شرایط تحریم و کرونا دانست و از صادرکنندگان خواست در این شرایط دشوار مردانه به صحنه بیایند و ضمن صادرات، ارز حاصل از آن را به چرخه اقتصاد کشور بازگردانند.

اسحاق جهانگیری دیروز در مراسم روز ملی صنعت، معدن و تجارت در محل نمایشگاه بین‌المللی تهران با تبریک این روز، گفت: در ایام سخت و دشوار که از یک طرف با تحریم‌های ظالمانه، غیر انسانی و غیرقانونی آمریکا و از طرف دیگر با ویروس نوظهور و نوپدید کرونا  که عالم‌گیر شده، مواجه هستیم.

معاون اول رئیس‌جمهوری افزود: آمریکایی‌ها فکر می‌کردند که می‌توانند اقتصاد ایران را از هم بپاشند اما ما متناسب با این شرایط سیاستها را تغییر ‌دادیم. سیاستمدار عاقل باید متناسب با این طراحی‌ها سیاست‌گذاری کند و ببیند که چه برنامه‌ای علیه کشور طراحی شده و چه اقدامی می‌خواهند انجام دهند.

سیاست ما در این شرایط مقاومت و تاب‌آوری است

جهانگیری گفت: سیاست ما در این شرایط و مقابل فشارهای خارجی ناشی از تحریم، مقاومت است و باید سازوکاری ایجاد کنیم که تاب‌آوری ملت را افزایش دهیم تا بر مردم فشاری وارد نشود. بنابراین مقابل تحریم، سیاست مقاومت و تاب آوری را در پیش گرفتیم.

معاون اول ‌رئیس‌جمهوری با اشاره به اولویت‌های کشور افزود: اولویت ما در ابتدا «سلامت مردم» و سپس «تامین معیشت» است. همچنین باید از اشتغال موجود صیانت کنیم در این ۷ سال با توجه به شرایط و محدودیت‌ها ۳ و نیم میلیون شغل ایجاد شده است.

وی خاطرنشان کرد: کرونا بخش‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی دنیا را تحت تاثیر قرار داده است و به فضل الهی تا الان مردانه و سرفرازانه اقدام کرده‌ایم و از این به بعد هم همین طور ادامه خواهیم داد.

سیاست خارجی عامل تعیین کننده سیاست صنعتی و اقتصادی است

جهانگیری با اشاره به روز ملی صنعت و معدن ادامه داد: هم در توسعه صنعتی و هم فراتر از  آن در توسعه اقتصادی، علاوه بر سیاست‌هایی که مختص توسعه صنعتی است در واقع محیط پیرامونی اثر گذار اصلی است. این محیط تعیین می‌کند ما در هر دوره زمانی چگونه سیاست‌های صنعتی و اقتصادی خود را در پیش بگیریم. سیاست‌های اجتماعی فرهنگی و به طور خاص سیاست خارجی عامل تعیین کننده در سیاست صنعتی و اقتصادی است.

جهانگیری افزود: ما نه در دوران توسعه صادرات و جایگزینی واردات بلکه در دوران دیگری هستیم که باید سهم و جایگاه خود را در اقتصاد دنیا تعریف و به سمت آن حرکت کنیم که چه جایگاهی باید داشته باشیم. وی گفت: وقتی دولت سال ۹۲ شروع به کار کرد سیاست‌گذاری‌هایی که در پیش گرفت بر این مبنا بود که اولویت‌های اصلی کشور شناسایی شود. بر مبنای این اولویت‌ها  سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی صورت گرفت.

متناسب با شرایط سیاست‌ها را تغییر ‌دادیم

جهانگیری ادامه داد: تحریم‌های سنگینی بر ایران وارد کردند؛ این تحریم‌ها، آمریکا را به این اطمینان رسانده بود که نظام ایران به ۴۲ سال نمی‌رسد و گاهی می‌گفتند که اقتصاد ایران از هم می‌پاشد. ما متناسب با این شرایط باید سیاست ها را تغییر می‌دادیم یک سیاست‌گذار و مدیر عاقل و دلسوز کسی است که ببیند طراحی که انجام گرفته چیست و  چه سیاست‌هایی متناسب با این شرایط باید وضع شود؟ این سیاست‌ها به این منجر شد که مقابل فشارهای خارجی تحریم باید مقاومت کنیم باید ساز و کاری به وجود بیاوریم که هم تاب‌آوری ملت بالا برود و سازو کار ایجاد می‌کردیم که معیشت مردم آسیب نبیند.  لذا سیاست توسعه و پیشرفت و سرعت دادن به سیاست مقاومت و افزایش تاب آوری تبدیل شد.

سلامت، معیشت و اشتغال سه اولویت دولت است

معاون اول ‌رئیس جمهوری با بیان اینکه کرونا، سلامت مردم،  اقتصاد معیشت و اشتغال را تحت تاثیر قرار داده است، افزود:در مقطع فعلی تمرکز ما در سه موضوع است. نخست این است که سلامت مردم آسیب نبیند هر موضوعی که سلامت مردم تحت تاثیر قرار دهد باید به کنار برود. موضوع دوم معیشت مردم است و ما مجبور هستیم سیاست‌هایی که به ما اطمینان می‌دهد و زندگی طبقات ضعیف جامعه را در یک حداقل‌هایی نگه می‌دارد مدیریت کنیم. دیگر آنکه از اشتغال موجود صیانت کنیم و برای آن برنامه داشته باشیم. جهانگیری ادامه داد: این ۷ سال میزان خالص شغلی ایجاد شده، سه و نیم میلیون نفر است یعنی سالی حدود ۵۰۰ هزار شغل ایجاد شده است منابع محدودی که داشتیم آن را باید با دوران قبل مقایسه کنیم. معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه کرونا بودجه ما را تحت تاثیر قرار داده است، افزود: برای نحوه تامین کسری بودجه به نحوی سیاست گذاری کنیم که افزایش پایه پولی به افزایش تورم و نقدینگی منجر نشود.

تامین ارز کشور  بر عهده صادرکنندگان است

جهانگیری گفت: یکی از فشارها در دوران تحریم و کرونا، نیاز ارزی است. تامین ارز کشور به ویژه اکنون که فشار در صادرات نفت بسیار سنگین است بر عهده صادر کنندگان است. معاون اول ‌رئیس جمهوری افزود: این مطالبه ماست و انتظار داریم که صنعتگران کشور آن را محقق کنند اگرچه سخت است اما می‌دانیم که قدرت، توانایی و فرصت آن را دارید. این کشور به یک میلیارد دلار نیاز دارد. کشور از صادرکنندگان خود در این شرایط دشوار انتظار دارد که مردانه به صحنه بیایند که این رقم را برای کشور تامین کنند و صادرات را انجام دهند و ارز ناشی از صادرات در چرخه اقتصاد کشور وارد شود.