کارگران؛ بی‌اعتماد به کارفرما و روند خصوصی‌سازی

تجمع کارگران هفت‌تپه دیروز وارد بیست و دومین روز خود شد. تاکنون تلاش‌های مسئولان دولتی برای حل این معضل و بازگرداندن آرامش به این محیط کاری بی‌نتیجه بوده است آن هم درست در زمانی که نزدیک فصل برداشت محصول نیشکر می‌شویم و برداشت نشدن این محصول، معضلات را بیشتر خواهد کرد، اما دلیل اصرار کارگران بر ادامه این اعتصاب حتی به قیمت از دست رفتن محصول و زیان توامان کارفرما ـ کارگر چیست؟ محجوب: سرنوشت همه کارگران کشور همین است که می‌بینید. این یک پرده از مشکلات ماست که اکنون بروز کرده است. در واگذاری‌های زیاد ما، تنها سوداگری و سود، وجه هدف بوده است و با این کار بدترین لطمات را از نظر اجتماعی به کشور وارد کرده‌اند یاوری: در هفت‌تپه، یک ماه حقوق کارگران روز پنجشنبه واریز شد و حقوق ماه دوم آنها نیز در این هفته واریز می‌شود و به این ترتیب صرفا دو ماه از معوقات آنها باقی می‌ماند اما بی‌اعتمادی کارگران به کارفرمایان باعث شده تا تجمع‌ها ادامه پیدا کند

اعتراض صنفی کارگران نیشکر هفت‌تپه، در حالی صبح دیروز (پنجم آذر ماه) وارد بیست و دومین روز متوالی شد که روز یکشنبه (چهارم آذر ماه)، کارفرمای این شرکت با پخش یک ویدئو در فضای مجازی از کارگران خواست به اعتراضات صنفی خود پایان دهند. با این حال، کارگران هفت‌تپه که تقریبا از سه هفته پیش در اعتراض به تعویق دو تا سه ماه حقوق و سایر مشکلات صنفی خود دست از کار کشیده‌اند، پایان اعتصاب خود را به انتقال مجدد مدیریت خصوصی مجتمع به دولت منوط کرده‌اند.

مدیریت مجتمع کشت و صنعت هفت‌تپه در ویدئوی منتشره در یکی از کانال‌های مرتبط با این مجموعه، ضمن درخواست از کارگران برای پایان اعتراضات صنفی و از سرگیری فعالیت کارخانه، وعده پرداخت یک ماه دیگر (حقوق مربوط به شهریور ماه) از مطالبات کارگران را تا دو روز آینده داد. اسدبیگی در این ویدئو با رد درخواست کارگران برای دولتی شدن این مجموعه تاکید کرده که این مجتمع به هیج‌وجه به بخش دولتی بازنخواهد گشت چرا که طبق ضوابط قانونی به بخش خصوصی واگذار شده است، اما چرا کارگران با وجود آنچه واگذاری قانونی این شرکت خوانده شده است، بر این تصمیم خود پافشاری می‌کنند.

کارگران به کارفرمای خصوصی بی‌اعتمادند

کریم یاوری، مدیرکل حمایت از اشتغال و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفت‌وگو با فارس، درباره تداوم این تجمع‌ها می‌گوید: در کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه یک ماه حقوق کارگران روز پنجشنبه واریز شد و حقوق ماه دوم آنها نیز در این هفته واریز می‌شود و به این ترتیب صرفا دو ماه از معوقات آنها باقی می‌ماند اما بی‌اعتمادی کارگران به کارفرمایان باعث شده تا تجمع‌ها ادامه پیدا کند.

وی با اشاره به اینکه کارگران بیش از آنکه به فکر معوقات خود باشند به فکر تولید هستند، از آنها خواست که به کار خود بازگردند تا دسترنج یک ساله آنها هدر نرود.

این مقام مسئول وزارت کار یادآور می‌شود: کارگران از این نکته غافل نشوند که نیشکر یک فصل کاشت و یک فصل برداشت دارد و آنها که در فصل کاشت، زحماتشان را انجام دادند اگر الان و در فصل برداشت نخواهند به کار خود بازگردند، زحمات خودشان هدر می‌رود.

یاوری تاکید می‌کند: گلایه‌مندی و مطالبات کارگران سر جای خود قابل توجه و بررسی است اما کارگران برای به ثمر رساندن زحمات خود و رسیدن به مطالبات‌شان لازم است به کار برگردند چرا که در صورت تداوم کار این واحد صنعتی، کارفرما می‌تواند محصول را به فروش برساند و مطالبات معوق آنها را پرداخت کند.

وی خاطرنشان می‌کند:‌ اگر در فصل برداشت کار کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه تعطیل باشد خسارات جبران‌ناپذیری وارد خواهد شد.

این مقام مسئول وزارت کار به کارگران اطمینان می‌دهد که وزارت کار مصرانه پیگیر مطالبات معوق آنهاست و برای صیانت از نیروی کار، تثبیت اشتغال و پایداری تولید و همچنین حفظ حیات اقتصادی این کارخانه و کارگران آنها تلاش می‌کند.

یاوری می‌افزاید: تشکل کارگری که به کارگران وعده داده شده به اداره کار استان خوزستان تکلیف شده است و به سرعت انجام خواهد شد. همچنین حقوق معوق آنها نیز به زودی پرداخت خواهد شد.

اما چرا با وجود اصرار یاوری که از سوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، هفته گذشته ماموریت رسیدگی به وضعیت واحدهای مشکل‌دار استان خوزستان ازجمله گروه ملی فولاد و کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه را برعهده گرفته است، همچنان این معترضان بر سر کار خود بازنمی‌گردند و ریشه این بی‌اعتمادی چیست؟ 

به زعم کارگران هفت‌تپه، بی‌کفایتی کارفرما مشکلات اخیر را برای آنها رقم زده است، لذا این کارگران استفاده از مدیران باتجربه بومی، پرداخت حقوق معوق، بیمه عقب‌مانده و 8 ماه بن کارگری کارگران روزمزد و پیمانکاری را به عنوان مطالبات خود مطرح می‌کنند.

شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه در بهمن ماه 1394 از طریق سازمان خصوصی‌سازی به بخش خصوصی واگذار شده است اما کارگران بیشترین مشکلات خود را مربوط به اشتباه در واگذاری این کارخانه به بخش خصوصی می‌دانند.

واگذاری قانونی یا احتمال زد و بند

علیرضا محجوب، نماینده تهران در مجلس در گفت‌وگو با تابناک در باره مشکل هفت‌تپه می‌گوید: مشکل کارگران هفت‌تپه، مشکل تازه‌ای نیست و بیش از پنج سال است که وجود دارد ولی در دو سال اخیر موضوع حاد شده است، حال آنکه در این مدت، ما و تشکیلات کارگری پیگیر این موضوع بوده‌ایم.

این نماینده مجلس در پاسخ به اینکه آیا تلاش‌ها و پیگیری‌های شما نتیجه‌ای داشته است یا خیر، گفت: هیچ نتیجه و خروجی نداشته، چون اصل کار مشکل دارد. کاری که در هفت‌تپه به نام خصوصی‌سازی شکل گرفته، از روز اول اشتباه بوده و در آن تخلف شده است. ما بر این باوریم که باید در این مورد قانون اجرا شود. به عبارت دیگر، باید هیأت حمایت از صنایع مستقر شود و مدیران خصوصی هم به خانه‌های خود تشریف ببرند تا اوضاع آرام شود. کسانی که این اوضاع را خراب کرده‌اند، باید دست از کار بکشند و افرادی که تسلط دارند، وارد شوند و مسأله را حل کنند.

وی در پاسخ به این پرسش که نظارت‌ها در این زمینه به چه سرانجامی رسیده است، گفت: به هیچ نتیجه‌ای نرسیده است. نظارت زمانی به نتیجه می‌رسد که قانونی وجود داشته باشد. هم اکنون ما باید روی چه چیزی نظارت کنیم؟! اگر منظور از نظارت، نحوه واگذاری است که واگذاری خوب بوده! وقتی می‌گوییم خوب واگذار شده، یعنی واگذارکننده پول خود را گرفته، خریدار هم سود خوبی کرده است اما ایراد کار اینجاست. واگذاری از نظر قانونی درست بوده، ولی مشکل آنجاست که قوانین واگذاری ما براساس سوداگری تنظیم شده‌اند. قوانین ما براساس اهلیت، سابقه و تحصیلات و کار مرتبط نیست و ایراد اساسی دارد بنابراین، من نمی‌توانم از یک قانون غلط، چیز خوب درآورم و تا زمانی که این قوانین اصلاح نشود، از این خروجی‌ها زیاد خواهیم داشت. هفت‌تپه، تنها یکی از هزاران موردی است که شما می‌شناسید. من می‌توانم لیست دوهزارتایی از این واگذاری‌ها به شما بدهم که همه دارای اشکالات اساسی هستند و دیر یا زود گریبان این کشور را خواهند گرفت.

وی گفت: قاطبه واحد‌هایی که در زمان احمدی‌نژاد واگذار شده‌اند، دچار مشکل یا تعطیل هستند یا در آستانه تعطیلی قرار گرفته‌اند. برای نمونه، شرکت دولتی چیت‌سازی تهران است که در همین نزدیک خودمان قرار دارد و تعطیل شده و البته شرکت ارج، آزمایش و مواردی از این دست‌کم نیستند.

این نماینده در ادامه افزود: علت اینکه اقدامات ما کم‌اثر است، این است که قوانین در باب خصوصی‌سازی و الزامات اجرایی اصل ۴۴ قانون اشتباه نوشته شده و تا زمانی که قانون این باشد و خصوصی‌سازی ادامه داشته باشد، این مشکلات هم ادامه خواهد داشت.

وی در پاسخ به این پرسش که شما نماینده مجلس هستید و باید این مشکلات را اصلاح می‌کردید، گفت: ما در قانون الزامات اصل ۴۴، در ۸۰ ماده آن، بیش از ۱۰۰ بار مخالفت کرده‌ایم. برخی‌ها فکر می‌کنند کشور با خصوصی‌سازی اصلاح می‌شود اما به نظر من با این خصوصی‌سازی، کشور ویران خواهد شد.

این نماینده مجلس در پایان یادآور شد: سرنوشت همه کارگران کشور همین است که می‌بینید. این یک پرده از مشکلات ماست که اکنون بروز کرده است. شما خاطرتان نمی‌آید که در کیان تایر و علاءالدین چه خبر بود. مگر همین‌ها نبودند که شش ماه جاده‌ها را بسته بودند؟ اینها هم کارگر بودند، اما مشکلاتشان حل شد، چون دوباره به دولت بازگشتند. خلاصه آنکه تعداد واگذاری‌های ما زیاد بوده و در این کار، بیشتر تنها سوداگری و سود، وجه هدف بوده است و با این کار بدترین لطمات را از نظر اجتماعی به کشور وارد کرده‌اند. اگر با تک‌تک کارگران هفت‌تپه هم در این مورد مصاحبه کنید، عین حرف‌های ما را به شما می‌گویند و به شما خواهند گفت که دلیل این گرفتار‌ی‌ها، خصوصی‌سازی بوده است.