در شرایطی که برخی گزارش‌ها نشان می‌دهد میلیون‌ها نفر در سراسر دنیا ازجمله ایران بر اثر شیوع کرونا بیکار شده‌اند، وزارت کار همچنان اعزام نیروی کار به خارج را راهی برای کاهش بیکاری معرفی می‌کند.

«گشواد منشی‌زاده» کارشناس روابط کار در این باره به ایلنا می‌گوید: این واقعیت که توازن در بازار کار ما به هم خورده و تعداد زیادی از افراد بیکار می‌مانند، غیرقابل کتمان است. برای خروج از این وضعیت باید طرح‌هایی اجرا کرد که یکی از آنها می‌تواند همین اعزام نیروی کار به خارج باشد.

وی ادامه می‌دهد: البته این نکته را باید همین ابتدا مشخص کرد که معمولا در ایران وقتی حرف از تبادل نیروی کار می‌شود، فرستادن کارجویان ایرانی به خارج مدنظر است و نه برعکس آن. البته در گذشته ما واردکننده نیروی کار بودیم اما رفته‌رفته به صادرکننده نیروی کار تبدیل شدیم.

منشی‌زاده با اشاره به اینکه به‌رغم مفید بودن اعزام نیروی کار به خارج، دولت‌ها در این زمینه موفق عمل نکرده‌اند، عنوان می‌کند: روند مهاجرت شغلی ایرانیان متوقف نشده یا حتی کند نیز نشده است. این معمولا خود افراد هستند که اقدام می‌کنند و بعضا موفق می‌شوند به عنوان نیروی متخصص به خارج بروند.

برخی کشورها مانند کانادا هر ساله فهرست مشاغل مورد نیاز خود را اعلام می‌کنند و هر کس می‌تواند اقدام کند و در صورت کسب امتیازات لازم ویزا بگیرد و مهاجرت کند. این متفاوت با آن چیزی است که دولت انجام می‌دهد و اساسا باید گفت اقدامات دولتی در این زمینه تاثیر زیادی در کاهش بیکاری ندارد.

وی با تاکید بر اینکه بیان حرف‌هایی مثل امضای سند تبادل نیروی کار بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد، می‌گوید: در شرایطی که کرونا به بازار کار در سراسر جهان لطمه زده است، وعده اعزام نیروی کار به خارج وعده سر خرمن است. عنوان کردیم که در شرایط عادی در این زمینه موفقیت چندانی کسب نکرده‌ایم، حال در شرایطی که کشورهای مختلف، از کشورهای همسایه گرفته تا کشورهای اروپایی و آمریکایی با بیکاری ناشی از کرونا دست و پنجه نرم می‌کنند، چگونه می‌توان توقع داشت بیکاران ایرانی را بپذیرند؟

منشی‌زاده عنوان می‌کند: البته برنامه‌های مهاجرتی برخی کشورها همچنان پابرجاست و افراد می‌توانند برای گرفتن ویزای کاری اقدام کنند اما اینکه امیدوار باشیم با امضای سندهای دوجانبه در بخش دولتی اتفاق ویژه‌ای در این زمینه بیفتد، امید واهی است.