اتحادیه اروپا دیروز (جمعه) اعلام کرد که در چارچوب بسته هجدهم تحریم‌ها علیه روسیه، ممنوعیتی جامع برای تراکنش‌های مالی با بلاروس وضع کرده و همچنین واردات سلاح از این کشور را ممنوع کرده است. در بیانیه شورای اتحادیه اروپا آمده است: «ممنوعیت استفاده از خدمات ویژه پیام‌رسانی مالی به یک ممنوعیت کامل تراکنش‌های مالی ارتقا یافته و یک تحریم بر واردات تسلیحات از بلاروس اعمال شده است». بر اساس این گزارش، این بسته تحریمی همچنین ۱۴ فرد و ۴۱ نهاد حقوقی روسی را هدف قرار داده است. در همین حال، وزارت خزانه‌داری بریتانیا نیز اعلام کرد که این کشور فهرست تحریم‌های خود علیه روسیه را گسترش داده و ۲۱ فرد و ۲ سازمان روس را به آن افزوده است. در بیانیه رسمی وزارت خزانه‌داری بریتانیا آمده است: «۱۹ عنوان جدید در چارچوب رژیم تحریم‌های سایبری و ۴ عنوان جدید در چارچوب رژیم تحریم‌های روسیه به فهرست اضافه شده‌اند. همچنین، ۲ مورد از تحریم‌های موجود در رژیم تحریم‌های سایبری نیز مورد اصلاح قرار گرفته‌اند». فهرست اول شامل ۱۸ فرد و مرکز آموزش تخصصی شماره ۱۶۱ است و فهرست دوم شامل سه فرد و یک خبرگزاری می‌شود. 

 در این راستا دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین در واکنش به بسته جدید تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه مسکو، اعلام کرد: «ما با تحریم‌های یک‌جانبه مخالفیم، اما در عین حال، به‌طور طبیعی، نوعی مصونیت در برابر این تحریم‌ها به‌دست آورده‌ایم. ما به زندگی با تحریم‌ها عادت کرده‌ایم». پیش‌تر در همین روز، کایا کالاس مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد نمایندگان دائم کشورهای عضو این اتحادیه با بسته هجدهم تحریم‌ها علیه روسیه موافقت کرده‌اند. به‌دنبال آن، وزارت خارجه استونی نیز اعلام کرد که محدودیت‌های جدید، به‌جای قطع دسترسی بانک‌های روسی به سامانه سوئیفت، شامل ممنوعیت کامل تراکنش‌های مالی خواهد بود. پسکوف افزود که روسیه این بسته تحریمی را به‌دقت تحلیل خواهد کرد تا پیامدهای آن به حداقل برسد. او در ادامه تأکید کرد که مسکو در موضع‌گیری‌های اتحادیه اروپا، رویکردی ضدروسی را مشاهده می‌کند. سخنگوی کرملین در پایان گفت: «هر بسته جدید تحریم، اثرات منفی بیشتری برای کشورهایی دارد که به آن می‌پیوندند. این یک شمشیر دولبه است». 

دیمیتری مدودف، رئیس جمهور سابق و معاون رئیس فعلی شورای امنیت روسیه در واکنش به این تحریم‌ها، مطلبی در کانال تلگرامی خود منتشر کرد و نوشت: «ابله‌های اروپایی بر سر هجدهمین بسته تحریم‌های خود علیه کشور ما توافق کرده‌اند. لازم به نوشتن نیست همانطور که بسته هفدهم تحریم‌های آنها باعث تغییر موضع روسیه شد، این بسته نیز می‌تواند باعث تغییر مواضع روسیه شود! صد البته اقتصاد ما همچنان به حیات خود ادامه خواهد داد و شکست‌های رژیم باندرایی (اشاره به استپان باندرا، چهره ملی‌گرای اوکراینی همکار با آلمان نازی در زمان جنگ جهانی دوم) حاکم بر کی‌یف نیز ادامه خواهند یافت». مدودف در ادامه این مطلب توصیه کرد روسیه باید از اتحادیه اروپا و «نفرت انگیزترین کشورهای این بلوک همچون آلمان و فرانسه» حداکثر فاصله را اتخاذ کند. مدودف اضافه کرد: «رهبران آلمان و فرانسه مسحور پیروزی‌های حکومت رایش سوم و ویشی (حکومت‌های حاضر در هر ۲ کشور در زمان تسلط آلمان نازی در جنگ جهانی دوم)  هستند. معلوم است که این روند چه پایانی برای اروپا رقم می‌زند». 

همچنین امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه بدنبال تصویب هجدهمین بسته تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه مسکو، با استقبال از آن مدعی شد آینده اروپا به سرنوشت جنگ در اوکراین گره خورده است. رئیس جمهوری فرانسه در ادامه مطلب خود در شبکه ایکس نوشت که روز گذشته (پنجشنبه) وی به همراه استارمر نخست وزیر انگلیس ریاست مشترک ائتلافی که ۳۰ نفر از سران کشورها و دولت‌ها و همچنین برای اولین بار نمایندگانی از ایالات متحده حضور داشتند را عهده‌دار بوده و نسبت به عزم غرب بر اعمال فشار بر روسیه تاکید ورزیده. مکرون نوشت: ما با یکدیگر در حال افزایش فشار بر روسیه برای دستیابی به آتش‌بس بدون قید و شرط و آغاز مذاکرات برای صلح عادلانه و پایدار هستیم؛ در این راستا، من از تصویب بسته جدید و بی‌سابقه تحریم‌ها علیه روسیه توسط اتحادیه اروپا در صبح روز گذشته (جمعه) استقبال می‌کنم. او همچنین گفت که اکنون بیش از هر زمان دیگری ما باید به خاطر داشته باشیم که امنیت، آزادی و آینده اروپا به شدت به سرنوشت و آینده اوکراین گره زده شده، به همین خاطر است که با یکدیگر و با شرکایمان بر حمایت از اوکراین ادامه می دهیم. 

این در حالیست که بسیاری از تحلیلگران اعلام کرده‌اند که این تحریم‌ها می‌تواند به صورت مشهود کار را برای روسیه و بلاروس سخت‌تر از گذشته کند.