نشست رهبران ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) این هفته در لاهه به مقابله با چشم‌انداز جنگ ابدی دیگری به رهبری آمریکا در خارج از منطقه آتلانتیک شمالی خواهد پرداخت که این ائتلاف نظامی غربی برای دفاع از آن تشکیل شده است. روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست در گزارشی در این باره نوشت: رهبران اروپایی امیدوار بودند که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا نظرش درباره اقدام نظامی علیه ایران را عوض کند یا ایران موضوع را نادیده بگیرد. اما در عوض، آن‌ها در حالی برای دیدار با ترامپ در نشست لاهه آماده می‌شوند که با جهانی خطرناک‌تر از همیشه مواجهند که در آن رئیس‌جمهور آمریکا دستور حمله‌ای به غرب آسیا را صادر کرده است که یک درگیری با پایانی نامعلوم را گسترش داده و حتی ممکن است دامنگیر کشورهای آن‌ها نیز بشود.

مقام‌های این ائتلاف غربی چندماه را صرف هماهنگ کردن این نشست دو روزه در لاهه کردند و تلاش می‌کردند مشکلاتی را که میان پایتخت‌های اروپایی و واشنگتن وجود داشت به طور موقت حل‌وفصل کنند و حمایت‌ها را به افزایش هزینه‌های نظامی کشورهای این ائتلاف به ۵ درصد میزان درآمد ناخالص داخلی آن‌ها جلب کنند، یعنی میزانی که ترامپ درخواست کرده بود. اکنون با حمله متجاوزانه آمریکا به کشوری خارج از منطقه یورو-آتلانتیک، نشست ناتو معطوف به ورود قوی‌ترین متحد به این درگیری خواهد شد.

این نشست که قرار است سه‌شنبه در لاهه آغاز شود، به رهبران اروپایی که عمدتا از روند تصمیم‌گیری ترامپ درباره ایران کنار گذاشته شده بودند، این فرصت را خواهد داد که رو در رو او را برای پرهیز از درگیری گسترده‌تری تحت فشار قرار دهند که می‌تواند این منطقه را درگیر کند، موج جدید از پناهندگان را ایجاد کند، در تجارت جهانی ایجاد اخلال کرده و زنجیره‌ای از پیامدهای غیرقابل پیش‌بینی را به وجود بیاورد.

واشنگتن‌پست نوشت: ترامپ در دولت اول خود در نشست ۲۰۱۸ رهبران ناتو به آن‌ها تاخته و هشدار داده بود که اگر متحدان خواسته‌های او را برای افزایش هزینه‌های دفاعی برآورده نکنند، آمریکا ممکن است کارهای خودش را دنبال کند. بمباران ایران یادآور مواردی بود که نشان می‌دهد واشنگتن هرگز برای انجام دادن کارهای خودش تعارفی نداشته و از متحدان نیز انتظار همراهی داشته است. اما در حالی که حمایت از آمریکا همواره عملا نتیجه‌ای مسلم بوده، ترامپ ممکن است این بار شاهد تردید برخی از رهبران اروپایی باشد که البته تنها دلیل آن جنگ روسیه علیه اوکراین در نزدیکی مرزهای آن‌ها نیست.

در همین راستا، «امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهور فرانسه میراث فاجعه‌بار مداخلات غرب در عراق و لیبی را یادآور شده و خواستار خویشتن‌داری شده است. در بخش دیگری از این مطلب مطرح شد: برای اروپایی‌ها، چشم‌انداز یک درگیری دیگر دور از خانه، به‌ویژه پس از درگیر شدن در پیامدهای خروج نابسامان و یک‌باره ارتش آمریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۱، عمیقا مضطرب‌کننده است.

کامل گراند، یک مقام پیشین ناتو و از اعضای شورای روابط خارجی اروپا با اشاره به این که با وجود لفاظی‌های ترامپ مبنی بر این که بمباران تاسیسات اتمی ایران تنها با تسلیحات و توانمندی‌های نظامی آمریکایی امکان‌پذیربود، دولت آمریکا در گذشته در اقدامات نظامی خود سعی داشته متحدان ناتو را با خود همراه کند، گفت: به نظر می‌رسد که این دولت علاقه‌ای به این کار ندارد. اگرچه اگر با تلافی گسترده‌ای مواجه شود، ممکن است تغییری در این رویه ایجاد شود. فکر نمی‌کنم در اروپا تمایل زیادی به پیوستن به وضعیتی وجود داشته باشد که در برنامه‌ریزی برای آن مشارکتی نداشته‌اند. زخم جنگ‌های پیشین خاورمیانه ممکن است این امر را دشوارتر کند.

موضع «مارک روته»دبیرکل ناتو در پاسخ به جنگ‌های خاورمیانه در ماه‌های اخیر، این بوده که این تحولات خارج از محدوده یورو-آتلانتیک است که ناتو برای دفاع از آن تشکیل شده است، موضعی که هدف آن تا حدی پرهیز از اختلافات بر سر جنگ ویرانگر رژیم صهیونیستی در غزه بوده است. با این حال، مقامات رسمی می‌گویند در حالی که جنگ ایران ممکن است به طور رسمی در دستور کار نشست ناتو در لاهه قرار نداشته باشد، حملات آمریکا توانمندی روته برای تغییر این موضع را می‌آزماید، به‌ویژه در صورتی که ایران علیه پایگاه‌های آمریکا در منطقه تلافی کند که متحدانی از جمله فرانسه و انگلیس نیز در آن پایگاه نظامی دارند.