رامین پرتو

براساس اعلام قبلی، روسای جمهور آمریکا و روسیه با یکدیگر به صورت تلفنی گفت‌وگو کردند و محوریت این گپ و گفت دو ساعته چیزی نبود جز جنگ اوکراین که حالا با پیچیدگی‌های متعدد روبرو شده است. دونالد ترامپ پس از این گفت‌وگو در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت: «گفت‌وگوی دو ساعته‌ام با رئیس‌جمهور ولادیمیر پوتین از روسیه را به پایان رساندم. به نظرم مکالمه بسیار خوب پیش رفت. روسیه و اوکراین بلافاصله مذاکرات برای دستیابی به آتش‌بس و مهم‌تر از آن، پایان جنگ را آغاز خواهند کرد. من این موضوع را در تماس‌های پس از مکالمه‌ام با پوتین به اطلاع ولودیمیر زلنسکی، اورزولا فون‌درلاین رئیس کمیسیون اروپا، امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه، جورجیا ملونی نخست‌وزیر ایتالیا، فردریش مرتس صدراعظم آلمان، و الکساندر استاب رئیس‌جمهور فنلاند رساندم. واتیکان هم اعلام کرده که بسیار علاقه‌مند به میزبانی این مذاکرات است». 

همچنین ترامپ گفت که «دو طرف در خصوص شرایط این موضوع مذاکره خواهند کرد چراکه تنها آن‌ها از جزئیات مسائلی آگاه هستند که هیچ‌کس دیگری از آن‌ها خبر ندارد. لحن و روحیه گفت‌وگو فوق‌العاده بود. اگر اینطور نبود، همین حالا این را می‌گفتم و نه بعدتر». وی ادامه داد: «روسیه می‌خواهد پس از پایان این «حمام خون» فاجعه‌بار تجارت گسترده‌ای با ایالات متحده داشته باشد و من با آن موافقم. این فرصتی عظیم برای روسیه است تا شغل و ثروت کلانی ایجاد کند. پتانسیل آن نامحدود است. اوکراین نیز می‌تواند در روند بازسازی کشورش از تجارت بهره ببرد».

پوتین: از توقف درگیری‌ها حمایت می‌کنیم

در مقابل ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه  پس از تماس تلفنی خود با ترامپ در جمع خبرنگاران حاضر شد و این گفت‌وگو را «پر محتوا، صریح و بسیار مفید» توصیف کرد. پوتین اظهار داشت که دو طرف درباره مسیرهای ممکن برای دستیابی به صلح گفتگو کردند و ترامپ دیدگاه‌های خود را در مورد پایان دادن به درگیری‌ها در اوکراین مطرح کرد. رئیس‌جمهور روسیه از نقش ایالات متحده در ازسرگیری مذاکرات مستقیم میان مسکو و کی‌یف قدردانی کرد و آن را گامی حیاتی در مسیر دیپلماسی دانست. پوتین گفت: «روسیه از توقف درگیری‌ها حمایت می‌کند، اما باید مؤثرترین راه‌ها برای رسیدن به صلح را بیابیم». او همچنین اعلام کرد که روسیه آماده است برای تهیه یک یادداشت تفاهم با اوکراین که شامل آتش‌بس نیز می‌شود، وارد عمل شود. با این حال، پوتین تأکید کرد که دستیابی به راه‌حل پایدار مستلزم مصالحه واقعی از سوی هر ۲ طرف است. 

شوک به اروپا 

آنچه در این میان حالا سوژه رسانه‌های گوناگون شده، شوک حاصل از ماهیت برخورد ترامپ با پوتین برای کشورهای اروپایی است. آکسیوس در گزارش خود نوشته است: «مدل برخورد ترامپ با پوتین موجب شگفتی و نگرانی رهبران اروپایی شد، زیرا آن‌ها انتظار داشتند آمریکا موضع سخت‌تری در برابر مسکو اتخاذ کند». 

در ادامه گزارش مذکور آمده است: «بلافاصله پس از تماس تلفنی ترامپ با پوتین، رؤسای جمهور اوکراین، فرانسه، آلمان، ایتالیا، فنلاند و رئیس کمیسیون اروپا در تماس با ترامپ شرکت کردند. آن‌ها امیدوار بودند بشنوند که پوتین با آتش‌بس موافقت کرده یا در غیر این صورت، آمریکا او را با تحریم‌های جدید مواجه خواهد کرد؛ اما ترامپ تنها اعلام کرد که پوتین با انجام مذاکرات مستقیم موافقت کرده و تأکید کرد که آمریکا در این مذاکرات دخالت نخواهد داشت و مخالفت خود را با اعمال تحریم علیه روسیه در حال حاضر ابراز 

کرده است!».