استفان کورنلیوس، سخنگوی دولت آلمان هشدار داد که کشورش به روسیه تا نیمه‌شب دوشنبه فرصت می‌دهد تا با آتش‌بس در اوکراین موافقت کند؛ در غیر این صورت تحریم‌های تازه‌ای علیه مسکو اعمال خواهد شد. 

برلین هشدار داده که اگر کرملین به پیشنهاد آتش‌بس ارائه‌شده از سوی اوکراین و متحدان اروپایی‌اش پاسخ مثبت ندهد، بسته‌ تحریم‌های شدیدتری در راه است. 

سخنگوی دولت آلمان گفته: «زمان در حال گذر است. ما فقط ۱۲ ساعت تا پایان امروز فرصت داریم.» او همچنین گفته آلمان در حال هماهنگی با شرکای اروپایی برای اعمال تحریم‌های بیشتر است. 

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه در روزهای گذشته به طرح آتش‌بس واکنشی نشان نداد و در مقابل پیشنهاد داد که مذاکرات مستقیمی با اوکراین روز پنج‌شنبه در استانبول برگزار شود. 

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین در پاسخ اعلام کرد که آماده است شخصا به ترکیه سفر کند و با پوتین دیدار کند. او بار دیگر بر پیشنهاد کشورش برای برقراری آتش‌بسی کامل و بدون قید و شرط از تاریخ ۱۲ مه، پیش از آغاز مذاکرات تاکید کرد.

با این حال، کرملین هنوز به پیشنهاد زلنسکی برای دیدار رو در رو پاسخی نداده است. آندری سیبیها، معاون وزیر خارجه اوکراین روز دوشنبه گفت روسیه به آتش‌بس پیشنهادی برای ۱۲ مه پایبند نبوده است. 

او  با اشاره به  گزارش الکساندر سیرسکی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین تاکید کرده است که نیروهای روسیه همچنان به مواضع و نیروهای اوکراینی در خطوط مقدم حمله می‌کنند. دست‌کم هفت نفر در حملات پهپادی روسیه که شب گذشته انجام شد، زخمی شده‌اند؛ حملاتی که هم‌زمان با پایان ضرب‌الاجل اوکراین و متحدانش برای آغاز آتش‌بس ۳۰ روزه و بدون قید و شرط صورت گرفت. 

در همین حال هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه از دو طرف خواسته «در سریع‌ترین زمان ممکن» با یکدیگر دیدار و آتش‌بس اعلام کنند. او گفته: «ما امیدواریم که این اتفاق بیفتد و این چیزی است که ما برای آن تلاش می‌کنیم.» 

فیدان در ادامه افزود مطمئن است که «در چند روز آینده» می‌توان به یک «سازش» دست یافت. وزیر خارجه ترکیه اذعان کرد: «فکر می‌کنم دو طرف طی چند روز آینده به توافق برسند. همان‌طور که می‌دانید، اوکراینی‌ها اول آتش‌بس می‌خواهند و بعد مذاکره، ولی روس‌ها می‌خواهند اول مذاکره کنند و بعد آتش‌بس؛ برای همین وضعیت فعلا در بن‌بست قرار دارد». 

این در حالیست که ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه روز گذشته (چهارشنبه) و پس از تصویب بسته هفدهم تحریم‌ها از سوی اتحادیه اروپا گفت که تاثیر تحریم‌ها تاکنون ناکافی بوده و این بلوک باید با ایالات متحده همکاری کند؛ جایی که کنگره اقدامات فلج‌کننده‌ای را آماده کرده تا در صورتی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا بخواهد فشار بر مسکو وارد کند، وارد عمل شود. 

بارو با اشاره به رئیس‌جمهور روسیه به شبکه خبری BFM TV گفت: «امروز ما در حال تصویب بسته هفدهم تحریم‌ها هستیم. باید فراتر برویم، زیرا تحریم‌های کنونی نتوانسته‌اند ولادیمیر پوتین را از ادامه جنگ تجاوزکارانه‌اش بازدارند». او افزود: «پس باید آماده گسترش تحریم‌های ویرانگری باشیم که بتواند اقتصاد روسیه را برای همیشه خفه کند».  

در بسته هفدهم حدود ۲۰۰ نفتکش متعلق به ناوگان سایه مورد تحریم قرار گرفته‌اند. به گفته منابع دیپلماتیک، کشورها همچنان نیاز دارند تا درباره جزئیات با پارلمان‌های خود مشورت کنند، اما انتظار می‌رود که این بسته هفته آینده توسط وزرای خارجه اتحادیه اروپا تصویب شود. آخرین تشدید تحریم‌ها در حالی صورت می‌گیرد که مسکو و کی‌یف ممکن است فردا پنج‌شنبه در استانبول نخستین مذاکرات صلح خود را از زمان آغاز عملیات روسیه در فوریه ۲۰۲۲ برگزار کنند. 

علاوه بر کشتی‌ها، این بسته محدودیت‌های جدیدی بر ۳۰ شرکت فعال در تجارت کالاهایی با کاربری دوگانه اعمال می‌کند و ۷۵ فرد و نهاد نیز به دلیل ارتباط با تشکیلات نظامی-صنعتی روسیه در فهرست تحریم‌ها قرار خواهند گرفت. کشورها همچنین توافق کرده‌اند که پایه حقوقی چارچوب تحریم‌های خود علیه تهدیدات ترکیبی روسیه را گسترش دهند.

یکی از اقدامات جدید به اتحادیه اروپا اجازه خواهد داد که ناوگان‌هایی را که کابل‌های زیردریایی و سایر زیرساخت‌های فیزیکی را تخریب می‌کنند، تحریم کند. همچنین ۲۰ نهاد و فرد دیگر به این فهرست اضافه شده‌اند.

 برخی رهبران اروپایی تهدید کرده‌اند که در صورت عدم موافقت پوتین با آتش‌بس در اوکراین، تحریم‌های بیشتری علیه روسیه اعمال خواهند کرد، اما مقام‌ها و دیپلمات‌ها گفته‌اند که آن‌ها با موانع سیاسی قابل‌توجهی روبه‌رو خواهند شد و برای موفقیت نیازمند حمایت آمریکا هستند.