رامین پرتو

حمله موشکی اخیر انصارالله یمن به فرودگاه بن گوریون تل‌آویو به‌سرعت به خبر اول جهان تبدیل شد و توانست وقایعی مانند درگیری در داخل تیم ترامپ، مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و پرونده جنگ اوکراین را به حاشیه براند. دلیل این امر در ابتدا این است که سامانه‌های پدافند هوایی اسرائیل مانند فلاخن داوود و گنبد آهنین نتوانستند این موشک‌های هایپرسونیک را رهگیری و منهدم کنند و دومین علت آن را هم باید واکنش‌های داخلی به عملکرد نتانیاهو و ارتش اسرائیل در زمانه‌ای دانست که هنوز تکلیف اسرای اسرائیل در دست حماس معلوم نشده و اعتراضات داخلی علیه نتانیاهو در حال افزایش است. متعاقب این امر، حال دو اتفاق رخ داده: نخست تصویب طرح جدید گسترش عملیات نظامی در غزه توسط کابینه اسرائیل است که قرار شده پس از سفر آتی ترامپ به عربستان، امارات و قطر؛ارتش اسرائیل با تمام قوا و به بهانه مقابله با حماس وارد غزه شود و تا زمان نامشخص این باریکه را اشغال کند.

صنعا   زیر آتش

اما اتفاق دوم، مربوط به یمن است که اسرائیل تمام توان خود را گذاشته تا به افکار عمومی خود بفهماند که به دنبال مقابله با منشأ تهدید است. بر همین اساس، جنگنده‌های اسرائیل ظهر روز گذشته (سه‌شنبه) شهر صنعا را مورد حمله هوایی قرار داد و علاوه بر فرودگاه بین‌المللی صنعا، پایگاه هوایی «الدلیمی» در شمال پایتخت و کارخانه سیمان «عمران» را نیز هدف قرار داد. منابع رسانه‌ای اسرائیل اعلام کردند که به فرودگاه صنعا دستکم ۱۵ حمله هوایی صورت گرفته است. ارتش اسرائیل نیز مدعی شد که در حملات هوایی خود به یمن، موفق شده فرودگاه بین‌المللی صنعا که انصارالله از آن برای انتقال سلاح استفاده می‌کرده را به‌طور کامل از کار بیندازد. 

سخنگوی ارتش اسرائیل ضمن تأکید بر ادامه عملیات در خاک یمن، افزود: «چندین ایستگاه تأمین انرژی در اطراف صنعا نیز در این حملات هدف قرار گرفته‌اند». کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل هم به نقل از مقامات نظامی تل‌آویو اعلام کرد که ۳۰ هواپیما در حمله به یمن مشارکت داشته‌اند و این عملیات با هماهنگی آمریکا انجام شده است. رسانه‌های اسرائیل پیشتر گزارش داده بودند در راستای اعلام آمادگی برای حملات انصارالله به سرزمین‌های اشغالی، آماده‌باش در سطح بالا اعلام شده است. کانال ۱۳ تلویزیون اسرائیل نیز به نقل از یک منبع نظامی گفت تل‌آویو منتظر پاسخ انصارالله است و به همین دلیل، سطح آماده‌باش در سامانه‌های دفاع هوایی را افزایش داده است. 

در این میان، رسانه‌های نزدیک به جنبش انصارالله یمن گزارش دادند که هواپیماهای آمریکا و اسرائیل، یک نیروگاه برق در منطقه ذبان از توابع شهر بنی‌حارث در استان صنعا را بمباران کردند. این رسانه‌ها تاکید کردند که آمریکا و اسرائیل، منطقه عطان در جنوب غرب صنعا را نیز مورد حمله هوایی قرار دادند. کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل در اینباره ادعا کرد که در موج جدید حملات به یمن، ۱۰ نقطه از جمله فرودگاه بین‌المللی صنعا، تأسیسات نفتی و انبارهای سوخت مورد حمله قرار گرفتند. نکته مهمتر اینکه رسانه‌ها اعلام کرده‌اند که حملات هوایی اسرائیل به صنعا شامل باندهای فرود، برج مراقبت، ایستگاه برق، مخازن سوخت و یک کارخانه در منطقه‌ای دیگر بوده است. 

نبرد   هوایی؟ 

اینکه جنگنده‌های اسرائیل فرودگاه صنعا را مورد هدف قرار دادند و به دنبال آن هستند تا این عملیات را به عنوان پاسخ به عملیات موشکی اخیر انصارالله علیه فرودگاه بن‌گوریون به منطقه و فرامنطقه و همچنین افکار عمومی اسرائیل مخابره کنند، موضوعی است که در گذشته و در طول ماه‌های اخیر هم بارها تکرار شده و حتی در این حملات انگلیس و آمریکا به صورت علنی و سخت‌افزاری اسرائیل را همراهی کردند. اما نکته بسیار مهم این است که رد و بدل شدن آتش میان اسرائیل و یمن را باید یک نوع نبرد هوایی دانست. از روزی که انصارالله فرودگاه تل‌آویو را مورد حمله قرار داد، بسیاری از پروازهای بین‌المللی که مربوط به شرکت‌های هوایی مطرح و بنام دنیا بود، به حریم هوایی اسرائیل لغو شدند و این روند با جایی رسید که ساعاتی پس از حمله اسرائیل به فرودگاه صنعا شرکت‌های هواپیمایی لهستان، هند و یونان از بیم پاسخ انصارالله، پروازهای خود را به تل‌آویو لغو کردند که این روند می‌تواند به اقتصاد اسرائیل هم ضربه وارد کند و البته تبعات زیرساختی زیادی برای یمن خواهد داشت.