وضعیت وخیم غزه؛ مصر و قطر را به تلاش برای میانجیگری توافق آتشبس واداشته است؛
تکاپوی دیپلماسی برای بازگشایی گذرگاهها

رامین پرتو
آنچه در صحنه سیاسی و میدانی غزه شاهدش هستیم، ملغمهای است از حملات مجدد اسرائیل به اهداف غیرنظامی همراه با فشارهای جانبی با محوریت انسداد گذرگاههای حیاتی که معبر ورود کمکهای انسانی و پزشکی محسوب میشوند؛ به گونهای که وزارت بهداشت فلسطین در غزه با صدور بیانیهای اعلام کرد که صرفاً طی ۲۴ ساعت، در حدود ۲۶ فلسطینی در حملات اسرائیل جان باختند و ۶۰ نفر نیز زخمی شدهاند.
طبق گزارش شبکه خبری العربی، این وزارتخانه همچنین تأکید کرد که همچنان تعدادی از قربانیان زیر آوار و در خیابانها باقی ماندهاند و تیمهای امداد و آتشنشانی قادر به رسیدن به آنها نیستند. بر اساس این گزارش، شمار کشتهها در غزه از تاریخ ۱۸ مارس ۲۰۲۵ به ۱۸۹۰ نفر و تعداد مجروحان به ۴۹۵۰ نفر رسیده است. همچنین وزارت بهداشت غزه در ادامه اعلام کرد که با ادامه حملات اسرائیل از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون تعداد کل جان باختههای این جنگ به ۵۱ هزار و ۲۶۶ نفر و شمار مجروحان به ۱۱۶ هزار و ۹۹۱ نفر افزایش یافته است.
فعالسازی کانال دیپلماتیک
در این شرایط حالا، رسانههای عربی اعلام کردند که تلاشهای دیپلماتیک فشرده در قاهره و دوحه طی دو روز آینده برای رسیدن به توافق آتشبس در جنگ غزه از سر گرفته میشود. منابع مصری اعلام کردند هیئتی از جنبش حماس با ریاست «خلیل الحیه» رئیس حماس در نوار غزه برای گفتوگو با مسئولان مصری برای بررسی تثبیت آتشبس وارد قاهره شده است. طبق گزارش مذکورحماس آمادگی خود را برای تعامل مثبت با پیشنهاداتی که شامل توقف جنگ و عقبنشینی نیروهای اسرائیل از نوار غزه باشد، اعلام کرده است. در عین حال دوحه نیز آماده میزبانی از دور جدید مذاکرات با مشارکت میانجیهای مصری و قطری است. طرفهای ذیربط برای نزدیک کردن دیدگاههای حماس و اسرائیل و رسیدن به توافقی که شامل آتشبس و تبادل اسرا باشد، تلاش میکنند. همچنین به گفته روزنامه العربی الجدید یک هیئت اسرائیلی برای ادامه مذاکرات وارد قاهره شده است. یک منبع دیگر نیز اعلام کرد این اقدام نتیجه فشارهای آمریکا است. به گفته این منبع، هیئت اسرائیلی شامگاه دوشنبه با تیمی از دستگاه اطلاعات مصر دیدار کرد و اتفاقاً موضوع این دیدار پیشنهاد حماس درباره آمادگی برای یک معامله
فراگیر بود.
این منبع اعلام کرد هیئت اسرائیلی اسامی مشخصی را برای اسرایی که آزاد خواهند شد تعیین کرده و پیشبینی کرد که طی روزهای آینده گشایشی در مذاکرات حاصل شود. در این راستا شبکه خبری بیبیسی گزارش داد، میانجیها پیشنهاد جدیدی را برای توقف جنگ بین پنج تا هفت سال ارائه کردهاند. این رسانه انگلیسی به نقل از یک منبع فلسطینی اعلام کرد: مصر و قطر ساختار جدیدی را برای پایان جنگ در غزه پیشنهاد دادهاند. این پیشنهاد شامل آتشبس به مدت پنج تا هفت سال و آزادی تمام زندانیان اسرائیلی در ازای آزادی اسرای فلسطینی و پایان رسمی جنگ و عقبنشینی کامل اسرائیل از نوار غزه است اما تلآویو هنوز پاسخی به این پیشنهاد نداده است.
این مسئول فلسطینی میگوید حماس اشاره کرده که آماده است قدرت در غزه را به عنوان بخشی از توافق به یک نظام فلسطینی که در سطح منطقهای توافق درباره آن حاصل شود، تحویل دهد و این طرف ممکن است تشکیلات خودگردان فلسطین باشد یا یک دولت جدید را در بر گیرد.این منبع همچنین گفت: هنوز زود است ارزیابی کنیم که پیشنهاد جدید به پیشرفت در مذاکرات منجر خواهد شد یا خیر، اما تلاشهای میانجیها جدی است و حماس انعطاف زیادی نشان داده است.
تلاش برای بازگشایی گذرگاهها
نکته اینجاست که این تحولات در سایه ادامه عملیات نظامی اسرائیل در غزه صورت میگیرد که به کشته شدن هزاران نفر و تخریب زیرساخت منجر شده است و میانجیها و ناظران امیدوارند این مذاکرات به نتایج ملموس برای پایان دادن به خشونت منجر شده و راه را برای بازسازی نوار غزه و تحقق ثبات باز کند. اما نکته مهمتر این است که ۵۰ روز از بستن کامل گذرگاهها توسط ارتش اسرائیل میگذرد و نوار غزه با فاجعه انسانی بیسابقه و کمبود شدید تجهیزات اساسی از جمله غذا، آب، سوخت و دارو مواجه است و این مسئله باعث میشود ساکنان به سمت قحطی و فاجعه پزشکی پیش بروند. این اتفاق همزمان با کشتار غیرنظامیان در محلههای مسکونی و پناهگاهها و تخریب بیمارستانها و مراکز غیرنظامی صورت میگیرد.
در این راستا حماس هم اعلام کرده که محاصره بیش از دو میلیون نفر و استفاده از گرسنگی به عنوان سلاح، جنایت جنگی و نقض تمام قوانین بینالمللی است و ادامه آن شکست سیاسی، اخلاقی و انسانی برای سازمان ملل و موسسات آن است. حماس تأکید کرد که در مقابل این فاجعه از جامعه بینالمللی و سازمان ملل میخواهیم به مسئولیتهای خود عمل کرده و بر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و کابینه وی برای بازگشایی گذرگاهها و ورود فوری تمام تجهیزات لازم به غزه فشار بیاورند. این در حالیست که با وجود مخالفت بسیاری از خانوادههای زندانیان اسرائیلی با تداوم جنگ، اما بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل همچنان بر آنچه «راهبرد افزایش فشار نظامی» میخواند، به عنوان تنها راه آزادی زندانیان
پافشاری میکند.
دیدگاه تان را بنویسید