ساخت ورزشگاه‌های المپیک و پارالمپیک توکیو که به دلایل مختلف از جمله هزینه‌های مالی گسترده یکی از پر‌انتقادترین رقابت‌های بین‌المللی به‌حساب می‌آیند، حالا مانند خوره به‌جان جنگل‌های منطقه آسیای جنوب‌شرقی افتاده و محیط‌زیست را به مخاطره انداخته است.

تازه‌ترین گزارش‌ها از سوی گروه‌های سبز نشان می‌دهد که ژاپن برای برگزاری باز‌ی‌های المپیک 2020 میلادی در توکیو در حال نابود کردن جنگل‌های منطقه است. 

این گروه از کمیته بین‌المللی المپیک و کمیته تشکیلاتی رقابت‌ها در ژاپن خواسته است تا برای برگزاری این رقابت‌ها محیط‌زیست سبز را به نابودی نکشانند.

از سوی دیگر بسیاری از فعالان زیست‌محیطی و نهادهای ذی‌ربط از اینکه ژاپن برای ساخت ورزشگاه‌های این رقابت‌ها از چوب درختان جنگلی منطقه به‌طرز فزاینده‌ای استفاده کرده است ، ابراز نگرانی کرده‌اند.

المپیک 2020 توکیو از سوم تا نوزدهم مرداد ۱۳۹۹ در شهر توکیو کشور ژاپن برگزار می‌گردد. که بدون شک بزرگترین پدیده ورزشی سال 2020 در جهان است. بازی‌های المپیک محبوب‌ترین رویداد ورزشی چندگانه است که هر ٤ سال یک بار برگزار می‌شود.

این رویداد نه تنها فرصت تبدیل شدن به قهرمانی جهانی را در اختیار ورزشکاران قرار می‌دهد، بلکه مجالی خواهد بود برای عامه مردم و طرفدارن ورزشی در جهت شناخت فرهنگ‌های متفاوت، لذت بردن از برنامه‌های سرگرم کننده، ملاقات با ستارگان دنیای ورزش و دنبال  کردن همزمان رویداد‌های ورزشی مختلف و هم‌چنین یافتن فرصت‌های تجاری در شهر میزبان یعنی توکیو، پایتخت وسیع و غنی ژاپن میزبان بازی‌های المپیک 2020 خواهد بود.

در حالی‌که بنا به گزارش‌های موجود، نزدیک به 90 درصد از الوارهایی که برای ساخت ورزشگاه اصلی بازی‌های المپیک توکیو 2020 مورد استفاده قرار گرفته از جنگل‌های مالزی و اندونزی تامین شده است.

گروه‌های سبز و زیست‌محیطی در گزارش‌های خود آورده‌اند، ژاپن برای برگزاری این رقابت‌ها و ساخت ورزشگاه‌ها و تاسیسات ورزشی بسیاری از منابع جنگلی کل منطقه را هدر داده و محیط زیست را به‌ مخاطره انداخته است.

شبکه فعالان زیست‌محیطی، که یک سازمان غیردولتی در آمریکا است، نیز در طوماری که به امضای 200 هزار نفر رسیده از کمیته بین المللی المپیک و سازمان‌دهندگان رقابت‌ها در توکیو خواسته‌ است که دست به منابع جنگلی نزنند و برای ساخت ورزشگاه‌ها درختان را ریشه‌کن نکنند.

گزارش‌ها برآورد می‌کند که نزدیک به 90 درصد از چوب و الوارهای مورد نیاز برای ساخت ورزشگاه ملی المپیک توکیو که میزبان مراسم افتتاحیه و اختتامیه می‌باشد از جنگل‌های مالزی و اندونزی تهیه شده است که نزدیک به 10 درصد از کل منابع چوب دنیا را به خود اختصاص می‌دهند.

بیش از 40 سازمان غیردولتی در 2 سال گذشته با ارسال نامه‌ها و یادداشت‌هایی خواستار آن شده‌اند که ژاپن روند تخریب جنگل‌ها را برای ساخت ورزشگاه‌های المپیک متوقف کند.

فعالان زیست محیطی بر این باورند که تاثیرات ساخت این ورزشگاه‌ها و اقدامات ژاپن بر منابع جنگلی منطقه آسیای جنوب‌شرقی بسیار مخرب است و توکیو باید این روند را متوقف کند.

این در شرایطی است که زمان زیادی به برگزاری رقابت‌ها باقی نمانده است و به‌نظر می‌رسد ژاپن تمایلی به گوش دادن به این انتقادها ندارد و بازی‌های پرهزینه خود را با این ساخت و سازها به‌پیش می‌برد.

دولت ژاپن اعلام کرده است که این کشور با میزبانی المپیک و پارالمپیک 2020، 32 تریلیون ین (283 میلیارد دلار) سود اقتصادی خواهد داشت.

گزارش روزنامه ساوت چاینا از هنگ‌کنگ حاکی است که کشور ژاپن از میزبانی المپیک 2020 به سود اقتصادی بالایی می‌رسد؛ حدود پنج تریلیون ین (44 میلیارد دلار) از این سود مستقیم و 27 تریلیون ین (273 میلیارد دلار) غیر مستقیم خواهد‌‌ بود که 20 تریلیون ین (182 میلیارد دلار) این سود به شهر میزبان (توکیو) می‌رسد.

مسئولان توکیو امیدوارند که میزبانی المپیک باعث ایجاد 2 میلیون فرصت شغلی در این شهر شود. افزایش شغل، بهبود صنعت توریسم و افزایش سرمایه‌گذاری در ساخت و ساز جزو تاثیرات میزبانی المپیک است.

سال2017 مسئولان توکیو اعلام کردند بودجه‌ای بین 14 تا 15 میلیارد دلار برای برگزاری المپیک صرف می‌شود اما شهرداری توکیو اعلام کرده است بودجه مورد نیاز به 26 میلیارد دلار خواهد رسید.

با این حال پیش‌بینی شده است که هزینه المپیک به چهار برابر آن چه که در ابتدا ارزیابی شده است، خواهد‌ رسید.

سال گذشته پیشنهاد شد که طراحی و نوع ساخت استادیوم‌های میزبان رویینگ، شنا و والیبال تغییر کند تا هزینه‌ها کاهش پیدا کند.

به هر حال اکنون موضوع نابودی منابع طبیعی، بحث زباله‌ها و محیط‌زیست، بالا بودن هزینه ساخت و سازها و مسایل امنیتی و تروریسم از جمله چالش‌های فراوانی است که ژاپن برای برگزاری بزرگترین رقابت‌های ورزشی جهان در 2020 میلادی با آن روبرو است.

پیش‌تر مسئولان برگزاری بازی‌های توکیو ۲۰۲۰ پیشنهادهایی برای جلوگیری از مشکلات ناشی از گرمای هوا در زمان برگزاری  المپیک ۲۰۲۰ ارائه کرده‌ بودند.

این پیشنهادها شامل استفاده از چادر، استفاده از فن‌های خنک کننده و چترهای بزرگ می‌شود. در سال جاری در توکیو ۹۶ نفر به دلیل گرما زدگی در دمای بالای ۴۰ درصد جان خود را از دست دادند. میزان مرگ و میر بر اثر گرمازدگی نسبت به سال قبل چهار برابر شده است. در بین ماه‌های آوریل تا جولای در ژاپن ۵۷ هزار و ۵۳۴ نفر به دلیل گرما زدگی به بیمارستان فرستاده شدند و ۱۲۵ نفر جان خود را از دست دادند.

سخنگوی المپیک توکیو ۲۰۲۰ در این باره گفته بود: از آنجا که نسبت به شرایط آب و هوایی خوش‌بین نیستم، درباره مقابله با گرمای هوا در زمان برگزاری بازی‌ها در حال رایزنی هستیم. اطلاعاتی درباره آب و هوا و گرمای هوا در زمان برگزاری بازی‌ها به ورزشکاران داده خواهد شد. زمان کار والنتیرها و کارمندان نیز کنترل خواهد شد. زمان بندی مسابقات نیز به گونه‌ای خواهد بود که مشکلی برای ورزشکاران و تماشاگران ایجاد نشود. به احتمال زیاد در زمان مسابقات به تماشاگران اجازه داده می‌شود که نوشیدنی به داخل استادیوم‌ها ببرند و از چتر استفاده کنند.